Skip to main content

Tolontan, Ţepelin şi redactorul-şef Libertatea îl contrazic pe şeful Ringier. Ce a spus elveţianul şi i-a deranjat pe români

 
Cătălin Tolontan
Cătălin Tolontan

Reacţie la vârful publicaţiilor Ringier din România, Libertatea şi Gazeta Sporturilor. Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial Libertatea şi GSP), Cătălin Ţepelin (redactorul-şef al Gazetei) şi Dan Duca (redactor-şef la Libertatea) contrazic declaraţiile CEO-ului Ringier, elveţianul Marc Walder. 

Publicitate

Cei trei şefi din România spun că „nici Marc Walder, nici altă persoană din conducerea Ringier şi nici nimeni altcineva nu s-a amestecat în politica editorială, cu nicio ocazie”. Este vorba despre politica editorială a publicaţiilor editate de trustul elveţian Ringier în ţara noastră.

De unde această reacţie a conducerii editoriale din România?

Totul a pornit de la o declaraţie controversată făcută de şeful Ringier. 

La o conferinţă, Walder a fost întrebat despre rolul presei în pandemie. Acesta a răspuns, conform Libertatea: 

„În toate ţările în care activăm – şi m-aş bucura dacă asta ar rămâne în acest grup – am spus din iniţiativa mea: Vrem să sprijinim guvernul prin mediatizarea noastră,  că e important să trecem bine criza”.

Declaraţia respectivă, făcută acum un an şi reluată acum câteva zile, e dus la reacţia publicaţiilor coordonate de Tolontan. Cei trei şefi Libertatea şi GSP au scris un text comun în care explică că nimeni nu a intervenit în conţinutul editorial. 

"Nu servim nici Guvernul, nici statul, ci societatea"

Din textul celor trei:

- Marc Walder a formulat un fapt şi a exprimat o opinie. Fiecare putem avea propria părere, dar nu putem avea propriile fapte. Faptele sunt unice. Şi cele relatate de şeful Ringier nu au existat, cel puţin în legătură cu cotidianele Ringier din România.

- Libertatea şi Gazeta Sporturilor nu au primit nicio indicaţie, aşa ceva nu e acceptabil şi e complet străin de cultura grupului, aşa cum am văzut-o în cei trei ani de când lucrăm aici, ca jurnalişti.

- Nici Marc Walder, nici altă persoană din conducerea Ringier şi nici nimeni altcineva nu s-a amestecat în politica editorială, cu nicio ocazie.

- Libertatea de exprimare este nenegociabilă, iar grupul Ringier a respectat ferm acest lucru.

- Nu servim nici Guvernul, nici statul, ci societatea

- Cât despre opinia lui Marc Walder, ea îi aparţine. A greşit când a relatat faptele, dar opinia e liberă. E liber să creadă ce doreşte, aşa cum toată moştenirea presei, inclusiv a celei bicentenară din compania pe care o conduce, spune cu totul altceva. Nu servim nici Guvernul, nici statul, ci societatea.

Reacţia apărută în Libertatea şi Gazeta Sporturilor vine la o zi după ce publicaţia românească R3media a publicat a titrat într-un material că: 

„Şeful din Elveţia al cotidianului Libertatea recunoaşte că trustul Ringier a instruit toţi jurnaliştii din subordine să SUSŢINĂ politicile Guvernului în pandemie, pentru a nu crea o diviziune între societate şi guverne”. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • A A
    Recorder se tine tare? Intreaba oricare om care stie cat de cat (din interior) ce si cum fac baietii si o sa-ti confirme ca banii lor nu vin din donatii, Patreon si alte vrajeli de genul asta. :) Recorder ar merita un premiu pentru marketing. Sunt foarte buni la spus povesti (si prin 'povesti' nu ma refer la reportaje).
  • Sabin Sabin
    Tolo și cei ce au comentat au înțeles prost democrația.
    Câteodată democrația înseamnă să susții efortul autorităților legitime în cauze care merită susținute.
    Atitudinea "revoluționară" este un semn că trăiesc în logica anilor 90 încă
  • Paco Paco
    Vrajeala asta cu deontologeala merge la fraieri. Daca erati atat de imaculati nu acceptati pomenile Guvernului. Recorder.ro si Newsweek s-au tinut tare, Ringier ***. Sa fie primit!
  • Popa Popa
    Daca nu am trai in Romania si nu am lucra in breasla asta, asa zis “jurnalistica”, poate am crede teoria chibritului a la Tolontan. Dar adevarul e fix cel din spusele sefului Ringier.

Trimite un comentariu

sus