Skip to main content

Recensământ 2022. Câţi români au completat chestionarele şi până când a fost prelungit termenul

 
Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

INS a decis vineri, 13 mai, să prelungească termenul limită pentru completarea online a chestionarelor de recensământ. Motivul?

Publicitate

Numărul record de formulare completate pe ultima sută de metri i-a convins pe oficiali să acorde românilor încă un răgaz. Astfel, data limită pentru autorecenzarea online, stabilită iniţial pentru 15 mai, s-a prelungit cu  încă două săptămâni, până pe 27 mai.

În ultimele zile, media de chestionare finalizate a fost de peste 400.000 pe zi, comparativ cu o medie zilnică de 120.000 de chestionare completate  în perioada anterioară, arată un comunicat INS.

Până la data de 12 mai, peste 8,4 milioane de persoane au completat aceste formulare online, începând cu 14 martie.

Potrivit lui Tudorel Andrei, şeful INS citat de Europa Liberă, nivelul de autorecenzare online al românilor este mai mare faţă de cel din alte ţări din Estul Europei, chiar dacă această practică reprezintă o premieră în ţara noastră.

Astfel, până în 27 mai, vor funcţiona atât autorecenzarea simplă, cât şi cea asistată, prin intermediul primăriilor.

Apoi, conform noului calendar, din 31 mai datele celor care nu au completat formularele online vor fi colectate de recenzori. Însă, faţă de recensământul din 2011, numărul funcţionarilor este de cinci ori mai mic:  20.000 în loc de 100.000, mai arată sursa citată.

Când vor fi publicate cifrele? Datele provizorii ale recensământului le vom afla la finalul anului, iar pe cele finale abia în primăvara anului următor.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus