Skip to main content

Scandalul Şoşoacă atrage reacţii la nivel internaţional. Reporteri Fără Frontiere: „Reţinerea reporterilor şi presarea lor pentru a-şi şterge materialele jurnalistice sunt inacceptabile”

 
Scandalul Şoşoacă atrage reacţii la nivel internaţional. Reporteri Fără Frontiere: „Reţinerea reporterilor şi presarea lor pentru a-şi şterge materialele jurnalistice sunt inacceptabile”

Scandalul provocat de senatoarea Diana Şoşoacă ce a implicat-o pe jurnalista Rai Lucia Goracci a atras reacţii la nivel internaţional. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a condamndat actele de violenţă şi intimidare împotriva jurnalistei RAI Lucia Goracci şi a echipei sale. 

Publicitate

„Reţinerea reporterilor şi presarea lor pentru a-şi şterge materialele jurnalistice sunt inacceptabile”, au mai precizat aceştia, adăugând că „este deplorabil mai ales dacă vine de la un membru al Parlamentului ,care se presupune că întruchipează o autoritate publică care apără principiile democratice.”

Totodată, organizaţia Reporteri fără Frontiere a adus în discuţie şi lipsa de reacţie a poliţiei faţă de actele de violenţă ale soţului lui Şoşoacă faţă de jurnalistă.

„De asemenea, este extrem de îngrijorător faptul că poliţiştii prezenţi la locul faptei nu l-au împiedicat pe soţul senatorului să o lovească pe Lucia Goracci. În schimb, jurnaliştii au fost trataţi de poliţie ca infractori şi ţinuţi în mod arbitrar la secţia de poliţie înainte de a putea depune în sfârşit o plângere. Acest eşec grav al poliţiei de a proteja jurnaliştii dintr-un stat membru UE trebuie investigat pe deplin”, au precizat aceştia.

Tot astăzi, organizaţia ActiveWatch a luat la rândul său poziţie în legătură cu incidentele ce au implicat echipa de jurnalişti de la Rai.

„Considerăm că reţinerea prelungită a jurnaliştilor de la televiziunea RAI la Secţia nr. 4 de Poliţie şi modul în care s-a desfăşurat ancheta în această secţie de poliţie reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei”, au precizat cei de la ActiveWatch.

Totodată, ActiveWacth a cerut lămuriri în legătură cu reţinerea echipei de jurnalişti pentru o durată de 8 ore în secţia de poliţie.

„Trebuie lămurite circumstanţele care au condus la reţinerea în secţia de poliţie a jurnaliştilor pentru o durată de 8 ore, în condiţiile în care aceştia nu au fost conduşi la secţie, ci s-au deplasat acolo de bună voie, pentru a depune plângeri împotriva senatoarei Şoşoacă şi a soţului acesteia şi, conform legii, ar fi trebuit să fie lăsaţi să părăsească secţia de poliţie atunci când au dorit. Au fost informaţi jurnaliştii în legătură cu motivele acestei reţineri prelungite şi în legătură cu drepturile lor?”, au reacţionat reprezentanţii ActiveWatch.

 

Prezentăm în continuare poziţia integrală Reporteri fără Frontiere:

„RSF condamnă ferm actele de violenţă şi intimidare împotriva jurnalistei RAI Lucia Goracci şi a echipei sale. Reţinerea reporterilor şi presarea lor pentru a-şi şterge materialele jurnalistice sunt inacceptabile.

Este deplorabil mai ales dacă vine de la un membru al Parlamentului ,care se presupune că întruchipează o autoritate publică care apără principiile democratice.

De asemenea, este extrem de îngrijorător faptul că poliţiştii prezenţi la locul faptei nu l-au împiedicat pe soţul senatorului să o lovească pe Lucia Goracci. În schimb, jurnaliştii au fost trataţi de poliţie ca infractori şi ţinuţi în mod arbitrar la secţia de poliţie înainte de a putea depune în sfârşit o plângere. Acest eşec grav al poliţiei de a proteja jurnaliştii dintr-un stat membru UE trebuie investigat pe deplin”.

Poziţia integrală a ActiveWatch, în continuare:

ActiveWatch condamnă ferm actele de violenţă şi de intimidare la care au fost expuse  jurnalistele Lucia Goracci, Delia Marinescu, alături de cameramanul Miki Stojicic şi editorul Sirdas Yildizdin, în data de 10 decembrie 2021, în biroul senatoarei Diana Iovanovici Şoşoacă. De asemenea, considerăm că reţinerea prelungită a jurnaliştilor de la televiziunea RAI la Secţia nr. 4 de Poliţie şi modul în care s-a desfăşurat ancheta în această secţie de poliţie reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei. 

Am luat act de faptul că autorităţile judiciare române investighează în acest moment incidentele în care au fost implicaţi politicianul român, apropiaţii acestuia şi jurnaliştii aflaţi în interes public şi profesional la sediul senatoarei Şoşoacă. 

Solicităm însă Parchetului General şi IGPR să demareze de urgenţă şi o anchetă internă pentru a analiza conduita profesională a poliţiştilor de la Secţia nr. 4. Simplele declaraţii ale Poliţiei Capitalei că ar fi fost respectate procedurile în vigoare nu sunt suficiente. Reamintim Parchetului General şi IGPR că:

 • Trebuie lămurite circumstanţele care au condus la reţinerea în secţia de poliţie a jurnaliştilor pentru o durată de 8 ore, în condiţiile în care aceştia nu au fost conduşi la secţie, ci s-au deplasat acolo de bună voie, pentru a depune plângeri împotriva senatoarei Şoşoacă şi a soţului acesteia şi, conform legii, ar fi trebuit să fie lăsaţi să părăsească secţia de poliţie atunci când au dorit. Au fost informaţi jurnaliştii în legătură cu motivele acestei reţineri prelungite şi în legătură cu drepturile lor? 
 • Trebuie lămurite circumstanţele în care a fost solicitată percheziţia jurnaliştilor, care au fost întrebaţi şi dacă deţin droguri sau arme. Existau suspiciuni rezonabile că jurnaliştii ar fi comis o infracţiune? Pe ce se bazau aceste suspiciuni? Ce obiect era căutat prin percheziţie? Au cedat poliţiştii la presiunile senatoarei Şoşoacă şi au uitat că aveau de-a face cu un grup de jurnalişti care fuseseră sechestraţi în biroul senatoarei şi că una dintre jurnaliste fusese agresată fizic chiar sub ochii poliţiştilor?

Iată ce reiese din relatarea publică a jurnalistei Delia Marinescu: “Ieşim [din blocul unde are biroul senatoarea, n.n.]. În faţa blocului, poliţiştii de la Secţia 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresaţi. Da, zice echipa Rai, şi mergem cu şoferul nostru. La secţie, ne percheziţionează minuţios pe toţi, ne caută în genţi şi în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri. Ne spun că am fost conduşi acolo pentru că Diana Şoşoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secţie, cum pretind acum poliţiştii. Le zice că vrea să plece. Poliţiştii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secţia de poliţie, putem pleca. E miezul nopţii”.

Considerăm că această reţinere prelungită a jurnaliştilor la Secţia nr. 4 de Poliţie, solicitarea percheziţiei şi modul în care s-a desfăşurat ancheta în secţia de poliţie  reprezintă forme de intimidare a jurnaliştilor şi în niciun caz de protecţie, în flagrantă contradicţie cu recomandarea Comisiei Europene. De aceea, solicităm ca această anchetă internă să fie derulată temeinic, obiectiv, transparent şi cu respect faţă de dreptul la informare corectă şi faţă de exercitarea profesiei de jurnalist.

De asemenea, un răspuns ferm şi proporţionat al autorităţilor judiciare în ceea ce priveşte actele senatoarei Diana Şoşoacă şi ale soţului acesteia, Silviu Şoşoacă, ar confirma faptul că România este membru deplin al comunităţii UE, comunitate în care siguranţa jurnaliştilor este o prioritate pentru conservarea şi protejarea democraţiei.

Solicităm instituţiilor abilitate să ia măsuri suplimentare de siguranţă atât offline, cât şi online pentru jurnaliştii afectaţi de incidentul din data de 10 decembrie 2021.

Reamintim că luarea unor măsuri urgente de protecţie este imperios necesară şi este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind siguranţa jurnaliştilor[1], publicate în septembrie 2021.

Cu titlu general, reamintim politicienilor, forţelor de ordine şi altor actori sociali că:

 • lipsirea de libertate a jurnaliştilor reprezintă un atac grav la libertatea presei;
 • violenţele fizice împotriva jurnaliştilor sunt inacceptabile şi trebuie sancţionate penal; la fel şi distrugerea echipamentelor jurnaliştilor sau a materialelor rezultate din documentarea jurnalistică;
 • nimeni nu poate cere unui jurnalist aflat pe teren să şteargă un material jurnalistic;
 • percheziţiile asupra jurnaliştilor se pot face numai cu respectarea legii şi ţinând cont de protecţia legală suplimentară de care aceştia beneficiază în exercitarea profesiei lor.  

De aceea, facem un apel către toate instituţiile de presă, formatorii şi liderii de opinie, precum şi faţă de forţele politice parlamentare democratice să se delimiteze şi să descurajeze viitoare incidente de acest fel. 

Din nefericire, ori de câte ori senatoarea Diana Iovanovici Şoşoacă ajunge în atenţia mass-media din cauza unor comportamente antisociale, am constatat tendinţa unor voci din spaţiul public de a eticheta aceste manifestări ca fiind din spectrul problemelor de sănătate mintală. Aceste asocieri sunt cel puţin abrutizante şi stigmatizează circa 84 de milioane de cetăţeni (în anul 2018) la nivelul UE, cetăţeni a căror situaţie e posibil să se fi agravat în contextul pandemiei COVID-19[2]

Pentru a întrerupe acest cerc vicios al violenţei din spaţiul public, recomandăm jurnaliştilor, politicienilor şi formatorilor de opinie să adopte un discurs mai echilibrat şi mai responsabil, mai ales când criticile şi opiniile formulate stigmatizează anumite grupuri vulnerabile din societate. 

În democraţie, respectul pentru adevăr şi pentru drepturile omului sunt cele mai eficiente vaccinuri împotriva populismului violent.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • DODO DODO
  media romaneasca face audiente cu ea asa ca nu are interes sa o potoleasca ,ba mai mult ii baga batul prin gard
 • Cetatean ingrijorat Cetatean ingrijorat
  Da!!! astfel de reactii as dori sa aiba absolut toati jurnalistii romani, constat cu dezamagire totusi ca o organizare a jurnalistilor romani. poate e cauzul sa se infiinteze!!!

Trimite un comentariu

sus