Skip to main content

Rise Project: Cum a ajuns TVR să promoveze interesele companiilor sancţionate sau anchetate penal pentru comerţ cu lemn furat

 
Rise Project: Cum a ajuns TVR să promoveze interesele companiilor sancţionate sau anchetate penal pentru comerţ cu lemn furat

„Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn”. Sub acest titlu, TVR 2, televiziune finanţată cu bani publici, difuzează de câteva luni, în fiecare sâmbătă, o rubrică de reportaje despre industria lemnului, scrie platforma de investigaţii Rise Project.

Publicitate

Sunt 10 minute de emisie în care reprezentanţii companiilor de prelucrare a lemnului îşi fac reclamă şi discută despre cum sprijină comunităţile cu sute de angajaţi şi cât de eficientă este utilizarea lemnului de către ei, notează sursa citată. 

Rolul de reporter e asumat deseori de Cătălin Tobescu, preşedintele Prolemn, organizaţie neguvernamentală finanţată de marii procesatori de lemn – unii acuzaţi sau sancţionaţi chiar pentru comerţ cu lemn tăiat ilegal. Tobescu apare alături de intervievaţi discutând despre chestiuni tehnice şi plusvaloarea pe care companiile respective o aduc economiei naţionale. 

Alteori, rolul este preluat de către Răzvan Petrişor, jurnalist TVR şi realizatorul proiectului de televiziune. 

Rise Project a încercat să afle de la TVR dacă rubrica respectivă, realizată de Răzvan Petrişor, a fost sau nu sponsorizată, însă jurnaliştii nu au primit niciun răspuns. 

Într-un punct de vedere trimis SRTv, realizatorul Răzvan Petrişor a susţinut că emisiunea nu a avut un buget de producţie alocat de televiziunea publică şi că filmările au fost realizate în timpul său liber.

Realizatorul a susţinut şi că a avut şi o înţelegere cu asociaţia pentru emisiune:

„Mi-au spus că mă pot ajuta şi cu ilustraţie proprie. Am convenit verbal, prin gentlemen agreement, să mă ajute cu documentarea, cu ilustraţie, cu identificarea unor silvicultori de la stat şi de la ocoale private, cu industriaşi şi mobilişti care folosesc doar lemn recoltat legal şi care respectă toată legislaţia naţională şi internaţională în domeniu, neavând niciodată vreun conflict cu legea în acest sens. PROLEMN nu a intervenit sub niciun aspect în conceptul editorial al rubricii, ea fiind strict un demers jurnalistic personal, ca Jurnalist senior TVR”.

Reporterii RISE Project au descoperit că, în timp ce Răzvan Petrişor realiza materialele video, care ulterior au fost difuzate de TVR, soţia lui primea bani, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, de la asociaţia Prolemn. Anul trecut, asociaţia a virat către acest SRL peste 65 de mii de lei, echivalentul a 13.000 de euro. Imediat Vision SRL are ca activitate principală servicii de reprezentare media. A raportat la Ministerul Finanţelor, în 2020, încasări de doar 645 de lei şi un singur angajat.

Contactat telefonic, realizatorul TVR a susţinut că nu ştie ce servicii a prestat firma soţiei sale în schimbul celor 13.000 de euro. Ne-a spus şi că nu el a ajutat-o să intre în legătură cu asociaţia industriei de prelucrare a lemnului.

Găsiţi ancheta integrală, pe Rise Project

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cătălin Tobescu Cătălin Tobescu
    Vineri, 25 Mai 2022 are loc o dezbatere despre sectorul pădure - lemn la care participă: ACADEMIA ROMÂNĂ Secția de Științe Agricole și Silvice, ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” Secţia de silvicultură, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea”, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn.

    Poate participă și Rise Project, Andrei Ciurcanu să vadă adevărul și problemele concrete din domeniul forestier sau să stea de vorbă cu mafia lemnului, cum înțeleg ei. :))
  • Turturica Turturica
    De ce cenzurezi adevărul, Obae? Andrei Ciurcanu a lucrat pentru Realitatea TV, plătit fiind de infractorul Sorin Ovidiu Vântu și pentru Antena 3 plătit fiind de infractorul Dan Voiculescu. Folosim aceeași logică de antedatare pe care a folosit-o jurnalistul atunci când l-a asociat pe Răzvan Petrișor cu infractorii din industria lemnului.
  • Turturica Turturica
    Andrei Ciurcanu nu este baiatul ăla ***? S-a pocăit între timp? Deci de aia îi suspectează pe alții ca sunt vinovați din oficiu!
  • Livia Pila Livia Pila
    Razvan Petrisor este in sfarsit prezentat de catre luptatorul alb, Andrei Ciurcanu exact asa cum este el in realitate: capul mafiei din industria lemnului! Cat timp le-a luat astora de la Rise Project sa il gaseasca!?! L-au cautat prin paduri si nesimtitul se ascundea la TVR!!!

    Un articol "excelent" pentru publicul consumator de investigatii false: Razvan Petrisor ia un interviu unui industrias care ulterior este cercetat pentru 3 metri cubi de lemn fara acte. Sigur, pentru ca nu este Nostradamus, reporterul nu avea de unde sa stie ca intervievatul a comis ilegalitati si ca va fi cercetat. Oricum jurnalistul nu este instanta de judecata. Pana la verdictul final oricine beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si de buna credinta. Doar Razvan Petrisor a fost executat public pentru ca domnul Ciurcanu este si anchetator si judecator si executor in acelasi articol. Si da citate din Orwell fara sa sesizeze ipocrizia de care da el insusi dovada.

    Probabil ca nu mai doneaza lumea banuti la Rise Project si trebuie sa atraga si baietii ceva sponsorizari, la fel ca cei de la Agent Green cu ursul Arthur, ca altfel le plang copiii de foame acasa.

    Ceva nu pusca nici la voi, tovarasi!
  • Livia Pila Livia Pila
    Încă o dovada ca în TVR domnesc haosul, corupția, bunul plac.Razvan Petrișor e un mic copil pe lângă alții. Cărora nimeni nu le spune nimic. De ce și când sa o facă? Turturica vine rar, e mai preocupat de fitness, Saseanu-Coafura de...coafura, marxista Tompea de rămânerea pe veci în funcții. Și platforma Tvr plus tot nu merge. Turturica, arata-ti mușchii!!!!

Trimite un comentariu

sus