Skip to main content

DERAPAJ. România TV, transmisiune în direct de la înmormântările tinerilor care au murit la 2 Mai. Şi cu sicriul în groapă. Prim-planuri cu familia îndurerată, deşi normele cer evitarea lor

 
DERAPAJ. România TV, transmisiune în direct de la înmormântările tinerilor care au murit la 2 Mai. Şi cu sicriul în groapă. Prim-planuri cu familia îndurerată, deşi normele cer evitarea lor

La limita legii. România TV şi înmomântările tinerilor care au murit la 2 mai. Postul TV a difuzat, încă de dimineaţă, imagini în direct de la funeralii. Multe cadre au fost foarte apropiate, cu părinţii sau rudele îndurerate, lucru pentru care codul de reglementare a conţinutului audiovizual are prevederi clare.

Publicitate

Transmisiunile înmormântărilor, pe larg, au fost limitate de CNA încă de acum cinci ani, după ce funeraliile unor actori şi interpreţi de muzică populară au fost relatate la vremea respectivă pe posturile de televiziune.

Înainte de ce prevăd regulie audiovizuale, ce a difuzat România TV:

România TV a urmărit convoaiele funerare până în cimitir şi a filmat chiar cum este coborât unul dintre sicrie în cavou. Transmisiunile - evenimentul zilei pentru postul de ştiri - erau însoţite de un fundal sonor dramatic.

Cameramanii România TV care au urmărit funeraliile au apropiat cadrele în care apăreau părinţii celor doi tineri. De exemplu, într-unul dintre cadre, chiar la cimitir, cameramanul a apropiat cadrul cu tatăl fetei chiar la slujba de lângă mormânt.

De altfel, cadrele (apropiate) de la cimitir au urmărit şi rudele şi prietenii care veneau lângă sicriu şi îşi luau, îndureraţi, rămas bun de la Roberta. După înmormântare, realizatorul România TV Ioan Korpoş a avut o transmisiune, cu mâna pe crucea cavoului.

De altfel, şi până la cimitir, imaginile România TV au cuprins toată procesiunea, cu filmări de lângă maşina mortuară, cu rudele în lacrimi.

Imagini cu rudele în prim-plan au fost şi de la înmormântarea lui Sebastian. Multe cu părinţii îndureraţi ai tânărului.

Burtiere puse azi de România TV:

  • Doi părinţi sfâşiaţi de durere plâng cu poza lui Sebi în mână (chiar asta era şi în cadru)
  • Ziua grea a despărţirii, râuri de lacrimi în jurul sicrielor
  • Doi părinţi împietriţi de durere se strâng în braţe
  • Cutremurător: ziua înmormântării copiilor modeşti şi frumoşi
  • Familiile îndoliate de şoferul drogat plâng acum lângă sicrie

La înmormântările celor doi tineri, în imaginile România TV, în cadru se observă mai mulţi cameramani, chiar în apropierea maşinii mortuare.

Imagini de la înmormântări, inclusiv cu imaginile părinţilor, au fost şi la Antena 3, însă mult mai puţine şi puse într-o fereastră, pe ecran.

Codul audiovizual limitează imaginile de la înmormântări: respectaţi demnitatea persoanelor

Normele audiovizuale conţin prevederi legate de astfel de situaţii. "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile", spune Codul audiovizual.

Totodată, codul prevede "obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor" aflate în astfel de situaţii.

România TV a difuzat pe larg imagini de la funeralii, deşi posturile TV "nu pot difuza imagini de la înmormântări, cu exceţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare".

Prevederea a fost introdusă în 2018, la propunerea lui Radu Herjeu, pe atunci membru CNA, pentru a limita fenomenul funeraliilor pe TV. Se întâmpla după o serie de înmormântări relatate pe larg, detaliat, de posturile de televiziune.

Ce înseamnă exact aceată prevedere?

Contactaţi de Paginademedia.ro, membri ai CNA au explicat că un post TV poate difuza imagini în ştiri, pentru a relata evenimentul, însă nu permite transmisiunile în direct ale înmormântărilor (tocmai pentru a limita acest aspect a fost introdusă prevederea).

GALERIE FOTO. România TV şi înmormântările transmise în direct

Prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual:

Art. 45 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile,cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.

Art. 41 - (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:
a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia;
b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei;
d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat.

Citeşte şi: Cum încearcă CNA să scape de „circul” înmormântărilor

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus