Skip to main content

Spectacol Radio România Cultural pentru artiştii ucraineni, pe vocea actorului Şerban Pavlu. În Noaptea Muzeelor

 
Radio România Cultural susţine un spectacol-lectură pe vocea actorulului Şerban Pavlu. Sursa foto: Facebook/Şerban Pavlu
Radio România Cultural susţine un spectacol-lectură pe vocea actorulului Şerban Pavlu. Sursa foto: Facebook/Şerban Pavlu

Postul public Radio România Cultural susţine un spectacol într-o campanie dedicată artiştilor ucraineni, organizată chiar de Noaptea Muzeelor.

Publicitate

Un monolog scris de un dramaturg ucrainean la doar câteva zile de la invazie face parte din campania intitulată Artişti români pentru artişti ucraineni, se arată într-un comunicat.

Evenimentul este organizat de UNITER şi se va desfăşura sâmbătă, 14 mai, în Noaptea Muzeelor 2022, în Sufrageria Regală de la MNAR.


      
Programul va începe la ora 22.00 cu un spectacol-lectură pe vocea actorulului Şerban Pavlu şi va continua cu un recital al Trupei Firma. Ambele momente sunt dedicate artiştilor din Ucraina.

Monolog scris în vreme de război

Actorul Şerban Pavlu va citi, sâmbătă, de la ora 22.00, în Sufrageria Regală de la MNAR, monologul Sindromul supravieţuitorului de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina.

Andrii Bondarenko, autorul monologului:

„Am scris această piesă în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. S-a născut dintr-o întrebare care mi-a pulsat adânc în cap: de ce ni se întâmplă toate  astea? Când am încercat să înţeleg, răspunsul a venit rapid: pentru că această oroare, de fapt, ne bântuie pe mine şi pe familia mea de secole. Întotdeauna a fost aproape, într-un fel sau altul, conştient sau inconştient.”

Campania Artişti români pentru artişti ucraineni este organizată de UNITER, împreună cu Worldwide Reading Project şi The Center of International Theatre Development din Baltimore.

Pe structura programului anual al UNITER „Artişti pentru artişti”, de data aceasta campania este dedicată artiştilor ucraineni, la iniţiativa Ralucăi Rădulescu, realizatoarea emisiunii Scena şi Ecranul de la Radio România Cultural şi traducătoarea celor 10 texte ce vor fi citite şi în toată ţara.

Peste 40 de teatre şi alte instituţii de cultură, publice şi independente, din România, vor organiza, în perioada 16 mai - 15 iunie 2022, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obţinute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiştii ucraineni.

Spectacolul Radio România Cultural din Noaptea Muzeelor va continua cu un micro-recital tematic al trupei de rock alternativ FiRMA.

Daniel Rocca, liderul trupei:

„Arta nu cunoaşte graniţe! Suntem onoraţi să ne alăturăm iniţiativei Radio România Cultural, iniţiativă menită a ne demonstra că arta poartă în genă darul de a se naşte şi a supravieţui în orice context, fie el extrem, precum războiul de la porţile noastre. Vom interpreta piese precum „O, rămâi”, „Prizonieri de Război”, „Tot ceva fi”, „Inimile sunt lumini”, „În Lemn” sau „Dacă ne-am ucide unul pe altul”. Vom fi acolo trup şi suflet cu muzica şi versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian şi Mihai Eminescu, întru speranţă”.

Spectacolul susţinut în prezenţa vizitatorilor muzeului va fi transmis de Radio România Cultural şi pe pagina de facebook a postului public.

Andrii Bondarenko este dramaturg, regizor, cercetător, doctor în filosofie, şef al Departamentului Secretariat literar şi Dramaturgie al Teatrului de Păpuşi din Lviv.

Şerban Pavlu este actor al Teatrului Bulandra. A absolvit în 1997 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti şi a jucat în peste 30 de filme şi seriale. În 2013 a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus