Skip to main content

GALERIE FOTO. 15 ani de Street View. Ce upgrade-uri a pregătit Google şi care e cea mai vizitată ţară, virtual bineînţeles

 
Google Street View aniversează 15 ani de la înfiinţare. Sursa foto: Google /Andrei Pungovschi
Google Street View aniversează 15 ani de la înfiinţare. Sursa foto: Google /Andrei Pungovschi

O nouă generaţie de cameră Street View. Istoricul imaginilor şi pe mobil, nu doar pe desktop. Plus noi colecţii de imagini. Acestea sunt noile upgrade-uri anunţate de Google, la aniversarea a 15 ani de Street View.

Publicitate

Detalii, în continuare.

Noua generaţie de cameră, care este acum la stadiul de prototip, va permite noi colecţii şi actualizări de imagini mai frecvent, cu nivel mai mare al calităţii imaginii, promit cei de la Google.

Mai mult decât atât, camera va putea fi adaptată pentru preluarea oricărui tip de imagini şi va putea fi instalată pe orice maşină cu bare pe capotă. În plus, operarea ei se va face de pe smartphone.

Pe scurt, aceasta va încorpora toată tehnologia şi capabilităţile existente acum pe maşina Street View, însă va fi portabilă, cântărind doar 7 kg.

O altă nouă funcţionalitate pe care a anunţat-o Google este opţiunea de istoric al imaginilor Street View şi pe mobil, nu doar pe desktop, ca până acum.

Ce înseamnă asta, mai exact?

De exemplu, dacă eşti la Piaţa Universităţii din Bucureşti, poţi vedea pe mobil, cu ajutorul imaginilor Street View, cum s-a modificat zona Teatrului Naţional de-a lungul timpului - clădirea teatrului, grupurile statuare, accesul auto, etc - până la forma pe care o vezi în prezent, au explicat reprezentanţii aplicaţiei.

GALERIE FOTO. Maşina Street View în Bucureşti (Sursă foto: Google /Andrei Pungovschi)

În România, serviciul Street View este disponibil din 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante oraşe.

Acoperirea Street View la nivelul întregii ţări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de oraşe şi sute de obiective turistice.

Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile oraşe şi adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Naţional Brukenthal sau fluviul Dunărea.

În 2018, în parteneriat cu WWF România (World Wildlife Fund), peste 1500 de kilometri de canale şi drumuri din Delta Dunării au fost fotografiate, pentru ca orice persoană cu o conexiune la internet să poată explora virtual frumuseţile ei prin imaginile Street View.

Cea mai recentă actualizare a imaginilor Street View în România a avut loc în 2021, când au fost preluate imagini din cele mai importante oraşe din România şi zonele adiacente acestora, precum şi şoselele care le conectează.

În prezent, maşinile Google Street View se află în România, pentru actualizarea imaginilor din reţeaua de drumuri publice şi peste 120 de oraşe.  

Care sunt sunt cele mai vizitate locuri din România pe Street View în ultimul an?

1. Castelul Bran
2. Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării 
3. Cetatea Poenari
4. Palatul Parlamentului
5. Castelul Corvinilor
6. Arcul de Triumf
7. Salina Turda
8. Castelul Peleş
9. Aeroportul Henri Coandă
10. Dino Parc Râşnov
(Date pentru perioada aprilie 2021 - aprilie 2022)

Dar care e şi cea mai vizitată ţară din lume pe Street View?

Indonezia, urmată de Statele Unite şi Japonia. Acestea sunt în top trei. În primele zece se mai află Spania, Italia şi Franţa.

Pe ce loc e România? 33.

Între obiective, Burj Khalifa din Dubai, Turnul Eiffel din Paris şi Taj Mahal (India) sunt locurile cele mai accesate prin Street View.

Iată top 10 cele mai vizitate locuri pe Street View la nivel global în ultimul an:
 
1 Burj Khalifa - Emiratele Arabe Unite
2 Turnul Eiffel - Franţa
3 Taj Mahal - India
4 Statuia Libertăţii - USA
5 Statuia lui Isus din Rio - Brazilia
6 Labirintul din Rhyolite - USA
7 Zona piramidelor de la Giza - Egipt
8 Casa Albă - USA
9 Colosseum - Italia
10 Monumentul Naţional - Indonezia
(Date pentru perioada aprilie 2021 - aprilie 2022)

Când şi cum a pornit proiectul Street View?

Street View a început ca idee a unuia dintre fondatorii Google, Larry Page, de a realiza o hartă 360o a întregii lumii, prin intermediul căreia oamenii să exploreze o zonă ca şi când s-ar afla pe stradă, chiar din faţa computerului.

Primele imagini Street View au fost publicate în 2007. De atunci, maşinile Street View echipate cu camere au preluat peste 220 de miliarde de imagini 360o şi au parcurs peste 16 milioane de kilometri - echivalentul a peste 400 de călătorii în jurul lumii, iar camerele Street View au ajuns şi sub pământ sau în oceane, în spaţiu sau în numeroase obiective culturale.
  
Noi colecţii Street View

Totodată, Google a anunţat şi publicarea unor serii de colecţii de imagini Street View a unor obiective turistice şi locuri cunoscute în întreaga lume:

● Piramidele din Meroë, Sudan - Vizitatorii pot explora pe Street View piramidele antice, morminte ale regilor şi reginelor din Regatul Kuş.
 Domul din Milano: Domul din Milano este cea mai mare catedrală din Italia şi a treia din Europa, oferind cea mai bună belvedere asupra oraşului. Colecţia oferă o privire în detaliu asupra arhitecturii şi pieselor de artă găzduite de catedrală.
● Complexul Invalizilor din Paris: Înainte de ridicarea Turnului Eiffel, Domul Invalizilor era cel mai înalt punct din Paris. Noi imagini istorice ale clădirilor Invalizilor permit oricui explorarea muzeelor şi monumentelor cu ajutorul unui tur virtual.
● Feriboturile din Sydney, Australia: Cunoscutele feriboturi din Sydney vor fi conservate digital în urma unei colaborări cu Autoritatea de Transport din New South Wales. Mai târziu anul acesta, Google va lansat o colecţie de imagini Street View de pe feriboturile din Sydney, astfel încât oricine să poată savura o plimbare virtuală în portul Sydney.
 
Street View este un serviciu oferit de Google Maps, disponibil în peste 100 de ţări şi teritorii din toată lumea.

Serviciul este disponibil şi în Google Earth şi aplicaţia Google Maps pentru telefoanele mobile. Mai multe informaţii despre Street View, cum funcţionează şi cum imaginile alimentează Google Maps pot fi citite pe blogul Google.

Compania Google a fost fondată de Larry Page şi Sergey Brin în 1998. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus