Skip to main content

DE CITIT. Care au fost #superscrierile verii? PressOne, Recorder şi Rise, pe lista. Recomandări de Dragoş Stanca

 
DE CITIT. Care au fost #superscrierile verii? PressOne, Recorder şi Rise, pe lista. Recomandări de Dragoş Stanca

SUPERSCRIERI. Presa a produs materiale interesante vara care tocmai s-a încheiat. Analize, reportaje, anchete şi multe ştiri. Dragoş Stanca aduce lista de recomandări pentru lunile iulie şi august. 

Publicitate

Sunt materiale de la Rise Project, Recorder şi PressOne pe lista lui Stanca, printre altele. 

Putem citi despre „Portret al românului tipic în 2021”, despre „Lecţia Afganistanului pentru România”, despre „Harta detaliată a vaccinării în România” sau o investigaţie marca Rise intitulată „Cuţitarul”. 

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist. Selecţia lunii a fost făcută de Dragoş Stanca, preşedinte al BRAT, şef Thinkdigital şi fondator al platformei de conţinut şi evenimente tech Upgrade 100.

Octav Ganea a ales fotografia verii, iar Codruţa Simina vine cu „dezinformările lunii”. 

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare cele opt texte:

1. Portret al românului tipic în 2021 - Barbu Mateescu (PressOne)

Dragoş Stanca: Pentru că avem ca societate o nevoie acută de privit în oglindă şi de înţeles cine suntem în 2021, de fapt. Pe aceeaşi temă recomand „Cât de wow o duc românii (I). Poveştile românilor care nu pleacă niciodată în concediu” de Răzvan Filip (PressOne) şi „De ce pleacă românii din ţară” Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ (Teleleu).

2. Lecţia Afganistanului pentru România - Adrian Mihălţianu (PressOne)

Dragoş Stanca: Pentru că a fost cel mai important eveniment global în istoria recentă şi pentru că unghiul de abordare al jurnalistului în acest caz merită atenţie. Semnalez încă un material notabil pe subiect: „Generalii armatei moarte: De ce s-au evaporat atât de uşor forţele militare şi de securitate afgane în faţa ofensivei talibane” de Mihnea Lazăr (Digi24.ro)

3. Premierul jucător - Elena Dumitru (Panorama)

Dragoş Stanca: Pentru că, în contextul frământărilor din aceste zile, consider că e un material „must-read”; ne ajută să înţelegem mai bine profilul unui personaj-cheie în lupta de reaşezare a sferelor de putere şi de influenţă din România.

4. Harta proiectelor de investiţii locale din România - Recorder

Dragoş Stanca: În contextul ruperii coaliţiei de guvernare, din cauza disputelor legate de oportunitatea şi modul de cheltuire a banului public, efortul de transparentizare făcut de redacţia Recorder merită remarcat şi susţinut. Din nou, presa face lucruri pe care ar trebui să le cerem imperativ de la cei care ne conduc.

BONUS: Tot apropo de jurnalişti care fac treaba statului – sau care presează statul să îşi facă treaba - de notat demersul anti-plagiat PressOne. O muncă de ani de zile, cu rezultate palpabile, un proiect realizat aproape exclusiv datorită stăruinţei admirabile a jurnalistei Emilia Şercan.

5. Cuţitarul - Ioana Moldoveanu (RISE Project)

Dragoş Stanca: Pentru că jurnalismul curajos trebuie remarcat şi susţinut mereu şi pentru că funcţiile-cheie din România trebuie să fie ocupate (în viitor, sperăm) exclusiv pe criterii de competenţă. Seria mai cuprinde două materiale: „Aranjamente electorale pentru partid” şi „Cel care a ieşit în faţă”.

6. Cum e ţinută-n viaţă extrema dreaptă din România prin preoţi, tabere izolate şi manipulare - Maria Teodoroiu (VICE România)

Dragoş Stanca: Pentru că exploatarea sentimentului naţional şi a patriotismului - la care se adaugă desigur falsa şi ipocrita folosire a religiei - e una dintre cele mai josnice îndeletniciri ale unora dintre cei care ne vor atenţia, admiraţia şi, adesea, voturile. În aceeaşi notă, recomand şi textul „Naţionali, cu faţa la universal, dar nu prea: cum a stricat discursul antieuropean sărbătoarea de la Putna” de Adrian Mihălţianu (PressOne).

7. Harta detaliată a vaccinării în România. Există comune cu sub 4% - Panorama

Dragoş Stanca: Pentru că jurnalismul independent ne arată date pe care cei plătiţi lunar din taxele şi impozitele noastre ni le ascund sau le trec sub tăcere, după caz. Tot pe tema eşecului lamentabil al României în campania de vaccinare şi lupta cu pandemia vă semnalez „Valul patru s-a format la o înmormântare în „regatul agatârşilor”. „Toţi care s-or pupat cu rudele venite de la Bucureşti or luat virusu” – de Valentin Şchiopu (PressOne).

8. „Părinţii noştri n-au vorbit cu noi” – În România, şi părinţii şi adulţii au nevoie de educaţie sexuală - Venera Dumitrescu, ilustraţii de Roma Gavrilă (Scena9)

Dragoş Stanca: Pentru că de aici pleacă extrem de multe dintre problemele profunde pe care le avem, ca societate. Chiar şi unele dintre problemele din textele de mai sus.

Cu legătură mai mult sau mai puţin directă, alte materiale despre afectele devastatoare a relaţiei dominate de ipocrizie şi necunoaştere a românilor cu sexul / viaţa sexuală: „Ministerul Apărării Naţionale vorbeşte despre plângerile de hărţuire sexuală din rândurile Armatei” de Diana Meseşan (Libertatea), „Campioni la sex, repetenţi la jurnalism, justiţie şi empatie socială” (DeLa0), „MOMENT CARDINAL ÎN JUSTIŢIA ROMÂNĂ: CSM propune vârsta de 14 ani ca prag pentru încadrarea infracţiunilor sexuale cu victime copii. Sub această vârstă, actul sexual dintre un adult şi un minor ar fi încadrat automat ca viol” de Diana Oncioiu, şi Vlad Stoicescu (DeLa0) şi „Două românce au emigrat în Anglia ca să se poată căsători: Nu vreau să duc nicio luptă, vreau doar să-mi trăiesc viaţa liniştită” Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ (Teleleu).

Fotografia lunii, recomandată de Octav Ganea, Inquam Photos

„Profitând de ocazie pentru a recunoaşte meritul şi efortul tuturor celor trei fotoreporteri români care au ilustrat Jocurile Olimpice desfăşurate în Tokyo în această vară, mă bucur că pot aduce încă o dată imaginile lui Raed Krishan în atenţia tuturor pornind de la imaginea din timpul probei de înot sincron.” (Octav Ganea)

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus