Skip to main content

Guvernul vrea să introducă taxă pentru filme online, pentru platforme tip Netflix sau HBO

 
Guvernul vrea să introducă taxă pentru filme online, pentru platforme tip Netflix sau HBO

Guvernul Cîţu vrea să impună o taxă de 4% din veniturile obţinute platformelor de streaming de filme şi seriale, precum şi una de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost, scrie Hotnews.ro. Cu alte cuvinte, ar urma să fie taxate companii precum Netflix, HBO etc.

Publicitate

Proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, iar în decursul ultimei luni a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

Informaţia a fost anunţată iniţial pe Facebook de Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei din partea USR. 

„Guvernul Cîţu se pregăteşte să introducă o nouă taxă asupra românilor: taxa pe filme online.

Haideţi să vă arăt cum arată cinismul. Guvernul se pregăteşte să introducă o taxă nouă. După toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai miră nimic. Dar staţi să vedeţi pe ce: pe una dintre puţinele distracţii care le-au mai rămas disponibile românilor: pe filmele online”, a anunţat acesta pe Facebook. 

Pe de altă parte, Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii, a precizat că taxa pe filmele online nu va modifica preţul pe care îl plătesc cetăţenii pentru platformele de streaming. 

„Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări”, a scris Gheorghiu pe Facebook. 

Acesta a mai explicat că proiectul, care se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, „a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie 2021 şi a fost prezentat în prima lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru”.

Practic, taxa este pentru a completa lista contribuţiilor la Fondul cinematografic, iar modificările au fost propuse la cererea Centrului Naţional al Cinematografiei, precizează Hotnews.ro. 

Printre serviciile care ar putea fi taxate se numără şi Netflix sau HBO GO

În cazul furnizorilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuţia sunt cele obţinute pe teritoriul României.

Conform datelor Observatorului Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă.

Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Pentru toti cei care sunt de acord cu introducerea de noi taxe pe motiv ca asa e si in europa; salariu nu e ca in europa. Intai aduceti salariul la acelasi nivel ca in vestul europei si atunci vom plati si aceste noi taxe ca vom avea de unde. Nu mai bagati gogosi cum ca in Romania se munceste putin si prost. E cel mai fals lucru pe care il pot spune ignorantii.
  • Iuli Iuli
    În țara asta se face piraterie pe filme și seriale din toată lumea și ăștia pun taxe pe platformele care sunt corecte???

    Țara asta merge tot mai rău, curând vor rămâne doar hoțiile și limitații în țară
  • Mile Mile
    Sa plătească toti bravo ha
  • Leo Leo
    Lool Gabi, ai mare dreptate. Am citit pe fuga/pe sarite. Asa este, nu are treaba USR cu aceasta taxa (dar nu ma dezic despre ce an zis de ei).

    Geanina, eu cred ca Tu inca dormi, si inainte sa re bagi in seama cu mine...trezeste-te!

    Eu nu am afirmat ca nu se percep aceste taxe in alte tari (nu aveam cum pt ca nici macar nu cunosc acest aspect), deci bagatoare de seama adormita. Eu m-am pronuntat doar asupra tarii noastre, si ca e o abureala...tot ne va afecta, atat.

    Cat priveste partea cu "e absolut firesc sa fie reglementat" ai absoluta dreptate!
  • Stefan Stefan
    *PNL si PSD introduc o taxa pe filme*

    Neomarxistii aia din USR, huooooo! =))
  • Gianina Gianina
    @Leo: vbesti ca sa nu adormi! Peste tot in Europa se aplica taxe pentru platformele online, momentan e un no man’s land la noi, e absolut firesc sa fie reglementat!
  • Gabi Gabi
    Tu cred ca nu ai citit bine articolul, ce treaba are USR cu Guvernul Citu? In momentul de fata in guvernul Citu nu se regaseste niciun membru USR. In Parlament proiectul de lege trebuie sa stranga voturile necesare pentru a trece mai departe.
  • Leo Leo
    Este o vrajala cat casa! Aceasta idee USR-ista (ca toate ***) vor avea efecte vizibile asupra multimii. Romania nu este Franta, si o sa platim toti de fapt. Acest USR trebuie sa moara, pt ca e o catastrofa Nationala.

    Cine e atat de credul *** la prosteala asta...e slab cu duhul rau!

Trimite un comentariu

sus