Skip to main content

Topul lui Selly. Cât câştigă vloggerii români, doar din youtube? Codin Maticiuc e primul la încasări

 
Topul lui Selly. Cât câştigă vloggerii români, doar din youtube? Codin Maticiuc e primul la încasări

Nu e cel mai tânăr Youtuber de pe la noi. Şi nici nu are cei mai mulţi abonaţi. Sau cele mai multe vizualizări. Totuşi, a câştigat cei mai mulţi bani din Youtube, într-un clasament empiric realizat de Selly, unul dintre vloggeri analizaţi.

Publicitate

În ianuarie, Codin Maticiuc a câştigat mai mulţi bani din YouTube decât alţii care au şi de o sută de ori mai multe vizualizări. Cum a făcut asta?

La câteva zile după ce publicaţia internaţională Forbes a publicat topul celor mai bine plătiţi YouTuberi din lume, preluat şi de Paginademedia.roSelly şi-a propus un clasament pe teren autohton. 

Atenţie! Clasamentul ia în calcul doar banii din youtube, fără contractele de publicitate (unde sunt, de fapt, marile sume)

El a publicat la finalul lunii ianuarie un video prin care spune, „cu subiect şi predicat“, câţi bani generează cei mai mari vloggeri români. Bine. Nu chiar toţi. Doar cei care au vrut să-şi „dea banii“ pe faţă. Unde? Într-un clip postat pe YouTube, bineînţeles.

„Eu niciodată nu am mai declarat public banii pe care îi încasez din YouTube“, a spus Selly în prezentarea sa video. 

YouTuberii români chestionaţi de Selly au căzut de acord să-şi spună doar veniturile generate în ultimele 30 de zile, deci nu au adunat ban pe ban câştigat într-un an, cum au făcut cei de la Forbes, despre care a relatat şi Paginademedia.

Clasamentul celor şase YouTuberi, în funcţie de veniturile câştigate în luna ianuarie 2022

  Youtuber Venituri pe ultimele 28 de zile (luna ianuarie) Rpm Vizualizări în ultimele 28 de zile (luna ianuarie)
1 Codin Maticiuc 5.067 dolari 2,28 dolari 2,4 milioane
2 Dorian Popa 4.853 dolari 0,89 dolari 6,1 milioane
3 Selly 2.798 dolari 0,40 dolari 9,4 milioane
4 Mitzu 2.718 dolari 0,5 dolari 5,6 milioane
5 Theo Zeciu 1.607 dolari 0,62 dolari aprox. 2,8 milioane
6 Vlad Munteanu 1.496 dolari 0,71 dolari 2,2 milioane

Sursa: Clipul lui Selly „CATI BANI FAC YOUTUBERII ROMANI *oficial*“

*RPM = Revenue per mille (tradus în română „venitul pe milă“, adică acel câştig estimat care se obţine pentru fiecare 1.000 de afişări primite, o măsurare obişnuită în media). 

Cum s-au obţinut aceste sume din clasamentul realizat de Selly?

Se înmulţeşte numărul de vizualizări din ultima lună cu RPM-ul canalului respectiv. Apoi, se adaugă şi venituri obţinute cu ajutorul membrilor, donaţiilor sau abonaţilor premium.

Cine a răspuns, cine nu a răspuns? Şi de ce?

Majoritatea vloggerilor pe care Selly i-a contactat au fost de acord să spună public câţi bani câştigă din YouTube. „Da, că şi-aşa nu e grozavă luna“, a glumit Vlad Munteanu, un vlogger de 19 ani.  Canalul lui de YouTube are 1,8 milioane de abonaţi şi aproape 300 de milioane de vizualizări. 

„Da, e perfect ultimele 30 de zile, că am avut puţin, nu de alta“, a conchis şi Theo Zeciu, care are peste 600.000 de abonaţi.

„Da, mă, da. Hai să facem, de ce nu…“, i-a zis şi Dorian Popa. Canalul artistului, în vârstă de 33 ani, are peste 2 milioane de abonaţi.

Alţii au refuzat demersul. Unul dintre ei este Raphael, YouTuber cu peste 1 miliard de vizualizări pe canalul lui. 

„Nu ştiu dacă aş fi confortabil cu d-astea, că de obicei eu nu prea mă arăt“. Canalul lui, iRaphahell, are 2,35 de milioane de abonaţi.

La fel a considerat şi Dan Cadar, care deţine canalul Zona It -  265.000 de abonaţi şi aproape 50 de milioane de vizualizări în total. 

„Nu, nu prea. Nu mă interesează prea tare. Sunt nişte chestii mai sensibile, adică nu e vorba doar de AdSense“, i-a spus el lui Selly.

Oricum, YouTuberii români chestionaţi de Selly au căzut de acord să-şi spună doar veniturile generate în ultimele 30 de zile, deci nu au adunat ban pe ban câştigat într-un an, cum au făcut cei de la Forbes, despre care a relatat şi Paginademedia.

În total, şase YouTuberi români au acceptat provocarea de a-şi face publice veniturile:  

  Youtuber Nume real Vârstă Vizualizări canal (25.01.2021) Abonaţi (25.01.2022)
1 Codin Maticiuc Codin Maticiuc 41 ani 5,5 milioane 106.000
2 Mitzuu Mihai  nu e public 133 milioane 611.000
3 Dorian Popa Dorian Popa 33 ani 524,7 milioane 2,08 milioane
4 Theo Zeciu Theo Zeciu 23 ani 57,8 milioane 582.000
5 Vlad Munteanu Vlad Munteanu 19 ani 278,3 milioane 1,8 milioane
6 Selly Andrei Selaru 20 ani 805 milioane 3,07 milioane

Ei au fost deschişi şi l-au primit cu braţele deschise pe Selly (sau, mai bine zis, cu laptopul deschis pe finanţe).

Ei au arătat exact câţi bani au câştigat din YouTube, în ultima lună, inclusiv datorită abonaţilor premium, donaţiilor sau codurilor de gaming.

Câţi bani plăteşte YouTube pe vizualizări?

Aceasta este întrebarea pe are o au mulţi români care cochetează cu ideea de a-şi face un canal. Dar, mai important de atât, de ce 1.000 de vizualizări la un YouTuber nu generează atâţia bani ca o altă mie a unui alt YouTuber? Care va să zică, vizualizările nu sunt egale între ele. Cel puţin nu în faţa gigantului YouTube.

„Practic, nu eşti plătit pe vizualizări, ci pe reclamele care se afişează pe videoclipurile tale“, a explicat Selly.  Iar dacă se uită oameni cu o putere de cumpărare mai mare, oameni din ţări mai dezvoltate, Germania, UK, chiar dacă-s români, YouTube plăteşte mai mult. 

Deci, până şi veniturile celui care se uită la reclame contează? În mod sigur, da. 

„Dacă se uită la tine 1.000 de bucureşteni cu venituri peste medie, banii pe care-i primeşti vor fi mult mai mulţi decât dacă s-ar uita la tine 1.000 de oameni cu venituri mai mici“, a adăugat Selly.

În plus, clipurile postate online se plătesc mai bine în alte luni decât în altele. De ce în decembrie încasările Youtuberilor sunt duble faţă de ianuarie, poate chiar triple?

„În perioada Crăciunului, toate companiile vor să ardă toţi banii pe care-i mai au pe final de an în campaniile de publicitate, toţi au promoţii, toţi au reduceri. Atunci advertiserii bagă banii în forţă“, spune Selly în videoclipul său.

Youtuberi români vs Youtuberi din străinătate

Aşadar, chiar dacă le multiplicăm cu 12 sau puţin mai mult, ţinând cont că luna ianuarie este cea mai „slabă“ din an, Youtuberii români nu câştigă sumele fabuloase ale celor care apar în clasamentul internaţional Forbes. Ele sunt de ordinul miilor de euro, nu a milioanelor.

Spre exemplu, MrBeast, un tânăr de 23 de ani, e în vârful topului Youtuberilor din lume. El a câştigat 54 de milioane de dolari în 2021. Pe de altă parte, numărul 1 în topul românesc, realizat empiric de Selly, are puţin peste 5.000 de dolari. Câştigaţi într-o singură lună, e adevărat. Şi în cea mai "slabă" lună din an. Dar tot nu se compară.

„Mitzu, nu trăieşti din banii ăştia. Nu, n-ai cum. Nici n-ai cum să realizezi clipurile“, i-a spus Selly unuia dintre colegii săi. 

„Costurile de producţie depăşesc aceste venituri. Numai Monopoly în viaţa reală m-a costat peste 4.000 de lei“, a spus şi Vlad Munteanu despre cum a filmat un clip în care a avut nevoie de mai mult decât de o cameră. În buget au intrat inclusiv decorurile.

Totuşi, dacă ne uităm pe tabel, nu avem cum să nu ne întrebăm de ce este pe primul loc Youtuberul care are cele mai puţine vizualizări şi cei mai puţini abonaţi? Răspunsul este simplu: are un RPM mai mare. 

RPM = Revenue per mille („venit pe mia de vizualizări)

Culmea este că tocmai Codin Maticiuc, care are RPM-ul cel mai mare dintre cei şase vloggeri analizaţi, nu ştie ce este acest indicator. „RPM-ul meu este 2,28. Ce e RPM-ul?“, l-a întrebat contrariat Codin pe Selly.

Aşadar, YouTuberii câştigă bani nu doar în funcţie de cât de multe vizualizări au pe canal, ci şi de cât de mult timp stau utilizatorii pe un clip, dacă dau click sau nu pe reclama care apare în timpul lui şi dacă un venituri mai mari sau nu.

„Da, eu am 10 milioane de vizualizări în ultimele 28 de zile, mai mult decât ceilalţi vloggeri, însă multe dintre aceste vizualizări, probabil undeva la 40%, provin din din YouTube Shorts, care nu sunt monetizate“, explică Selly paradoxul de a nu fi pe primul loc în top, deşi are cei mai mulţi abonaţi şi cele mai multe vizualizări. 

Concluzia? Selly a recunoscut, cu zâmbetul pe buze. „Practic, am făcut din YouTube bani mai puţini decât chiria la spaţiul ăsta, dacă punem la socoteală şi TVA-ul“. 

Însă, mici sau mari, veniturile din YouTube sunt nişte bani câştigaţi. Aşa că, la final, Selly a ţinut să mulţumească celor care îi urmăresc: „Sumele astea sunt mulţumită vouă“, a spus vloggerul. 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    @ urmaresc constant paginademedia si de aia comentez. evident ca stiu de seli, si inca cativa de astia, adrian popa, andreea prepelita sau ceva de genul, stiu ca sunt influensari si cam atat. nu prea stiu ce influenteaza, ca nu ii urmaresc. dar citesc articole despre ei, ca unul a facut accident, ca altul are un caine, ca altul e cel mai bine platit influenser etc. pe youtube il urmaresc pe mark felton si inca pe cativa creatori de continut de calibru. cam atat.
  • A A
    @Unu, e o onoare pentru voi cand unii la fel de nuli ca voi reusesc sa ajunga sa faca bani fara prea multa carte si munca, nu? Va inspira, va lasa si voua impresia ca poate intr-o zi ati putea si voi sa faceti bani la fel ca ei. Penibil. :D

    @Margo - smart girl. :)
  • Soby Soby
    @abc+, sunt un fel de Mile. Eu sunt chiar într-o relație cu Mile.
  • abc+ abc+
    Soby, mă faci să te înjur. Bă, tu ai căzut în cap? Termină naibii că deja esti PENIBIL ȘI OBOSITOR CU DIGIU TĂU CU TOT

    Paginademedia, de ce aprobați comentariile astea de fanatism?
  • ABC+ ABC+
    Bine că am YouTube Premium și nu vizualizez reclamele ca să facă ăștia bani degeaba.
  • Soby Soby
    @Iosif, dar Dan Cadâr când la Digi 24? El nu mai apare la TV din 2017-18, de când a părăsit TVR. Mie mi-ar place să revină la TV cu emisiunea Zon@ IT la Digi 24. Poate va fi difuzată în fiecare duminică la Digi 24, la singura emisiune pe care mă uit la Digi 24 este a lui Dan Cadâr, cu Zon@ IT.
  • Iosif Iosif
    Îl urmăresc doar pe Dan Cadar de la Zona it. Restul apă de ploaie.
  • Unu Unu
    @margo: deci îți rămâne timp suficient sa comentezi aici doar ca sa comentezi ceva, spunând ca nu te interesează subiectul deși comentezi;) și spunând ceva ce nu interesează pe nimeni:)) tipic românesc! Mai urma celebra intrebare pe care unii o cred ironica:”cine e Selly etc? Dar care spune ceva despre cel care o pune și nu despre celălalt. Adică spune ca nu știi sa cauți pe google:)))
  • margo margo
    eu nu il urmaresc pe niciunul... in general nu urmaresc pe nimeni pe yutube, caut doar ce am nevoie si incerc sa pierd cat mai putin timp aiurea. ma bucur ca niciun minut din timpul meu liber nu e transformat in bani de acesti neica nimeni.

Trimite un comentariu

sus