Skip to main content

Libertatea: Profile false de medici care recomandă produse naturiste împotriva viermilor intestinali şi HPV. Site-uri clonate şi identităţi furate

 
Sursa foto: Libertatea
Sursa foto: Libertatea

Escrocheria Toxic Off. Zeci de profile false de medici şi testimoniale circulă pe Internet, în mai multe ţări. Ele fac reclamă unui produs naturist numit „Toxic Off“, semnalează o anchetă Libertatea.

Publicitate

Medicamentul pretinde că te scapă de viermii intestinali şi de negii şi condiloamele produse de infecţia cu virusul HPV. 

Site-urile folosesc poze de stock, inventează profile de medici, dar şi interviuri cu ei, mai scrie Libertatea. Mai mult decât atât, unor medici români li s-a furat identitatea.

Cine deţine produsul căruia i se face publicitate înşelătoare?

Un offshore din Malta, Mulberry Corp Limited, controlat de un cetăţean rus, Anton Kuzmin, care locuieşte în Moscova. 

Produsul a fost înregistrat în România pe 4 octombrie 2021 la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), ceea ce înseamnă că poate fi comercializat în mod legal ca supliment alimentar, nu ca medicament, care vindecă. „Nu ai voie să foloseşti în promovarea lor cuvinte ca „vindecă” sau „tratează”. Dacă faci asta, este vorba de publicitate înşelătoare şi nu este legal“, au spus experţii de la IBA, pentru Libertatea. 

Mai mult decât atât, firma malteză mai are un produs notificat pe piaţa din România, Rhino Gold, „care îţi măreşte penisul în mod natural”.

Cătălin Jugaru este „doctor în ştiinţe medicale, specialist parazitologie“, iar apoi a „devenit“ dr. Andrey Kudriasov, care e „reumatolog“. În realitate, e un profil fals de medic. Poza folosită e una de stock.

Aceeaşi situaţie şi în cazul unei alte reclame la Toxic Off pe un site de ştiri din Egipt. Produsul este „recomandat“ de un „medic român”: dr. Ruben Abiona, cu o diplomă de la Harvard şi o experienţă de 13 ani în domeniu. Dar şi acesta e un profil fals de medic, fotografia fiind una de stock.

Medici români cu identitatea furată online

Reclamele fură şi identitatea unor medici reali. Dr Victoria Aramă este unul dintre cazuri. O poza cu ea şi un interviu fals apare pe un alt site fantomă care vinde un produs de detoxifiere numit Detoxin, dar care are în URL o trimitere la acelaşi Toxic Off. În reclama falsă, dr Victoria Aramă este „şef al Departamentului de Cercetare al Institutului de parazitologie medicală şi Medicină Tropicală”, doar că acest institut nu există. În realitate, aceasta este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti.

Contactată de Libertatea, dr. Victoria Aramă a spus că nu a dat vreodată un astfel de interviu şi nici nu ar promova produse care nu sunt testate. 
Produsului Toxic Off i se face reclamă şi pe pagina lui „Aurelian Perjovschi”, un alt profil fals de medic, ce foloseşte fotografia unui medic real din Rusia, despre care Libertatea a scris anul trecut.  


Pozele românilor, furate pentru testimoniale false

Pe aceste pagini de Internet apar şi testimoniale ale unor oameni care „au folosit“ Toxic Off. În realitate, au fost furate fotografii ale unor oameni reali. Libertatea oferă exemplul lui Grégoire Vigroux, un om de afaceri francez care locuieşte în România, care apare ca făcând reclame la mai multe produse. O dată îl cheamă Vasile, o dată Gheorghe, o dată Ion. 

Acheta completă, în Libertatea.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    e veche inselatoria si a mai aparut in presa, nu e prima data. se facea reclama la produse de slabit, la produse de detoxifiere etc. am observat si eu ca desi au tot felul de testimoniale de la clienti, nu aveai posibilitatea sa lasi un comentariu, firmele care vindeau aveau denumiri si adrese ciudate etc. in general, oamenii nu iau in seama astfel de reclame, eu personal nu stiu pe nimeni sa pice in capcanele escrocilor de acest gen.

Trimite un comentariu

sus