Skip to main content

Training gratuit pentru jurnalişti. Te învaţă să găseşti dezinformările. Programul complet

 
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Jurnaliştii se pot înscrie la un training gratuit. Cursul este susţinut în limba engleză pentru profesioniştii media din România şi alte cinci ţări europene: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

Publicitate

Cursul se desfăşoară online şi este împărţit în patru sesiuni zilnice cu o durată de două ore fiecare.

Aceste sesiuni de instruire vor include analiza principalelor relatări utilizate pentru a masca dezinformarea, procesele editoriale şi politicile care să ajute la verificarea în timp util a aspectelor medicale, se arată într-un comunicat.

Se va pune accent pe dezinformarea medicală, dezinformarea privind sănătatea şi COVID19, dar şi legată de criza din Ucraina.

Cei care doresc să se înscrie, trebuie să completeze un formular online.

Trainingul face parte din proiectul SCIENCE+, creat prin asocierea dintre Free Press for Eastern Europe (FPEE) şi Free Press Unlimited (FPU) pentru a creşte cantitatea şi calitatea jurnalismului ştiinţific în şase ţări: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. 

Formatorii care susţin cursul sunt asiguraţi de Digital Forensic Research Lab (DFRLab), unul dintre cele cincisprezece programe şi centre ale Consiliului Atlantic.

DFRLab este un grup de echipe de cercetare răspândite pe cinci continente.

AGENDA cursului online:

Cursul 1 – Marţi 24 mai 2022 (2 ore)
Dezinformare şi relatări #1

40 de min.  Cum să identifici dezinformarea
Ce sunt dezinformarea, informarea greşită, propaganda, ştirile false, mal-informarea. Cum le identificăm în mediul online.

40 de min.  Analiza relatării
Cum să identifici şi să analizezi relatările online de interes.

40 de min.  Căutarea aprofundată de informaţii
Cum să foloseşti motoarele de căutare pentru interogări avansate privind informaţiile.


Cursul 2 – Miercuri 25 mai 2022 (2 ore)
Dezinformare şi relatări #2

40 de min.  Instrumente de analiză pentru Facebook 101
Participanţii vor dobândi abilităţile şi cunoştinţele de a analiza diverse resurse pe Facebook. Printre alte metodologii, formatorii vă vor arăta cum se utilizează CrowdTangle şi Ad Library.


40 de min. Instrumente de analiză pentru Twitter 101
Această instruire se va concentra pe instrumente şi tehnici pentru analizarea relatărilor, identificarea reţelelor, examinarea conturilor şi pe operaţiunile de urmărire a informaţiilor pe Twitter.

40 de min.  Joc de masă


Cursul 3 – Luni 30 mai 2022 (2 ore)

Rezilienţa digitală #1

40 de min. Instrumente de analiză pentru Telegram 101
Această instruire se va concentra pe instrumente şi tehnici pentru analizarea relatărilor şi pe operaţiunile de urmărire a informaţiilor pe aplicaţiile de mesagerie criptate gen Telegram.

40 de min. Instrumente de analiză pentru YouTube 101
Această instruire se va concentra pe instrumente şi tehnici pentru analizarea relatărilor, identificarea reţelelor, examinarea conturilor şi pe operaţiunile de urmărire a informaţiilor pe YouTube.

40 de min. Geolocaţia 101 
Noţiuni elementare despre cum să identifici locul în care a fost realizată o fotografie sau un videoclip utilizând instrumente de geolocaţie şi open source.

Cursul 4 – Marţi 31 mai 2022 (2 ore)

Rezilienţa digitală #2

40 de min. Securitate digitală/Securitatea operaţiilor 
Cum să-ţi protejezi datele personale şi să fii în siguranţă când eşti online.

40 de min. Verificarea sursei 
Cum să verifici fiabilitatea şi originea surselor de informaţii online (text, fotografie, video, cont pe reţele sociale).
40 de min. Joc de masă

 
Biografiile formatorilor:

Lukas Andriukaitis este director asociat la Digital Forensic Research Lab al Consiliului Atlantic (DFRLab) situat în Belgia. În această calitate, Lukas cercetează activităţile ruseşti de dezinformare, precum şi conflictele militare din Siria şi Donbas. Este formator de metodologie open source, organizând workshop-uri şi cursuri în toată lumea. În plus, este analist asociat la Institutul de analiză politică din Vilnius (Vilnius Institute for Policy Analysis – VIPA). Anterior a lucrat ca şef adjunct al Diviziei de planificare strategică din Inspectoratul de Stat al căilor ferate din cadrul Ministerului transporturilor din Lituania. Locotenent în armata lituaniană, a servit ca ofiţer de sprijin în cadrul Serviciului special al Forţelor lituaniene pentru operaţiuni speciale. Şi-a obţinut diplomele de licenţă şi masterat de la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice al Universităţii din Vilnius.

Nika Aleksejeva este cercetător principal pentru ţările baltice la Digital Forensic Research Lab al Consiliului Atlantic (DFRLab) situat în Letonia. Interesul specific de cercetare al Nikăi este reprezentat de identificarea, expunerea şi explicarea dezinformării în spaţiile de interacţiune digitală din statele baltice şi nu numai. Ea a monitorizat exerciţiul militar Zapad 2017 şi alegerile europene din 2019. Nika a condus, de asemenea, dezvoltarea The News Hero, un joc de educaţie media pe Facebook, la Centrul de excelenţă în comunicare strategică al NATO (NATO Stratcom COE). Nika provine din mediul jurnalistic – munca ei a implicat scrierea de articole pe subiecte de afaceri şi relatări bazate pe date despre energie, tendinţe economice globale şi educaţie. Înainte de a se alătura NATO Stratcom COE a lucrat cu Infogram, un serviciu cunoscut de vizualizare a datelor. 

Givi Gigitashvili este cercetător asistent pentru Caucaz la Digital Forensic Research Lab al Consiliului Atlantic (DFRLab) situat în Georgia. Givi a acumulat o experienţă profesională şi de cercetare polivalentă prin colaborarea cu diverse grupuri de discuţii din Estonia, Letonia, Ucraina, Germania şi Polonia. Cel mai recent a deţinut funcţia de consultant pentru dezvoltare internaţională, oferind servicii de cercetare şi consultanţă unei game largi de clienţi publici şi privaţi din ţările Europei de Est. Interesele profesionale ale lui Givi includ, fără a se limita, politica ţărilor ex-sovietice, relaţiile UE-Rusia şi programul Parteneriatului Estic.

Givi s-a născut la Kvareli, în Georgia la 16 octombrie 1992. A absolvit liceul în iunie 2010 şi Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili din Tbilisi cu o licenţă în ştiinţe sociale în mai 2014. El şi-a continuat studiile la Universitatea din Tartu în Estonia, unde a obţinut diploma de master în studiile UE-Rusia în 2016. După finalizarea studiilor, Givi a efectuat două stagii, la Berlin şi Varşovia. În septembrie 2017, Givi s-a alăturat companiei internaţionale de cercetare şi consultanţă Ecorys din Polonia în calitate de consultant pentru dezvoltare internaţională, unde a lucrat până în iunie 2019. În august 2019, Givi s-a alăturat Consiliului Atlantic ca cercetător asistent în Tbilisi, Georgia.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus