Skip to main content

TVR ia măsuri după ancheta Rise Project despre suspiciunile de reclamă mascată pentru cei care vând lemn ilegal. „Au fost constatate o serie de probleme care vizează conţinutul acestei rubrici”

 
TVR ia măsuri după ancheta Rise Project despre suspiciunile de reclamă mascată pentru cei care vând lemn ilegal. „Au fost constatate o serie de probleme care vizează conţinutul acestei rubrici”

Conducerea TVR a luat măsuri rapide după ancheta Rise Project despre rubrica de la TVR 2, realizată de Răzvan Petrişor, în care sunt promovate companii sancţionare sau anchetate penal pentru comerţ cu lemn furat din păduri.

Publicitate

Concret, TVR a descoperit o serie de proleme în rubrica „Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn”, realizată de Răzban Petrişor, prin urmare a decis să sesizeze Comisia de Etică şi să renunţe la rubrica ce era difuzată inclusiv în cadrul emisiunii Viaţa Satului, de pe TVR 1. 

„Au fost constatate o serie de probleme care vizează atât conţinutul acestei rubrici, cât şi deciziile manageriale care au făcut posibilă realizarea şi difuzarea producţiei”, au anunţat reprezentanţii TVR.

Conducerea postului a decis elaborarea unui raport care să clarifice fluxul decizional care a permis realizarea şi difuzarea producţiei şi care să propună măsuri pentru evitarea unor astfel de situaţii precum şi sesizarea Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR. 

„Menţionăm şi faptul că emisiunea „Descălecaţi în Carpaţi” nu se mai regăseşte în grilele SRTv din luna aprilie, iar rubrica „Viaţa copacului”, realizată de Răzvan Petrişor pentru emisiunea „Viaţa satului” după încetarea difuzării producţiei „Descălecaţi în Carpaţi”, nu va mai fi difuzată”, au mai precizat reprezentanţii TVR. 

Amintim că Rise Project a publicat pe 10 mai o anchetă în care dezvălui ca TVR 2 difuzează de luni bune o rubrică de reportaje „în care reprezentanţii companiilor de prelucrare a lemnului îşi fac reclamă şi discută despre cum sprijină comunităţile cu sute de angajaţi şi cât de eficientă este utilizarea lemnului de către ei.” 

Mai mult decât atât, reporterii RISE Project au descoperit că, în timp ce Răzvan Petrişor realiza materialele video, care ulterior au fost difuzate de TVR, soţia lui primea bani, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, de la asociaţia Prolemn. 

Anul trecut, asociaţia a virat către acest SRL peste 65 de mii de lei, echivalentul a 13.000 de euro. Imediat Vision SRL are ca activitate principală servicii de reprezentare media. A raportat la Ministerul Finanţelor, în 2020, încasări de doar 645 de lei şi un singur angajat.

Poziţia integrală a TVR, în continuare

Precizarile TVR după apariţia articolului „Reclamă mascată pentru cei care vând lemn tăiat ilegal”, publicat de Rise Project

Ca urmare a investigaţiei publicate de Rise Project, cu titlul „Reclamă mascată pentru cei care vând lemn tăiat ilegal”, în care TVR este acuzată de promovarea, în cadrul unei rubrici a emisiunii „Descălecaţi în Carpaţi” (TVR 2), a intereselor unor companii sancţionate sau anchetate penal pentru comerţ cu lemn furat din păduri, precum şi de un posibil conflict de interese în care s-ar afla realizatorul producţiei, Răzvan Petrişor, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Joi, 12 mai, a avut loc o şedinţă condusă de Preşedintele-Director General cu şefii principalelor structuri din cadrul TVR în care au fost discutate aspectele semnalate de jurnaliştii Rise Project referitoare la rubrica „Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn” realizată de Răzvan Petrişor.

În cadrul întâlnirii, au fost constatate o serie de probleme care vizează atât conţinutul acestei rubrici, cât şi deciziile manageriale care au făcut posibilă realizarea şi difuzarea producţiei. În acest context, PDG a dispus elaborarea unui raport care să clarifice fluxul decizional care a permis realizarea şi difuzarea producţiei şi care să propună măsuri pentru evitarea unor astfel de situaţii.

De asemenea, PDG a sesizat Comisia de Etică şi Arbitraj pentru a lua în dezbatere aspectele semnalate în cadrul investigaţiei Rise Project. După finalizarea raportului şi a concluziilor Comisiei de Etică, conducerea TVR va lua măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu se repete.

Totodată, reiterăm poziţia TVR exprimată în punctul de vedere furnizat către Rise Project, potrivit căruia între SRTv şi asociaţia Prolemn nu a existat şi nu există niciun parteneriat.

Menţionăm şi faptul că emisiunea „Descălecaţi în Carpaţi” nu se mai regăseşte în grilele SRTv, din luna aprilie, iar rubrica „Viaţa copacului”, realizată de Răzvan Petrişor pentru emisiunea „Viaţa satului” după încetarea difuzării producţiei „Descălecaţi în Carpaţi”, nu va mai fi difuzată.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Reporterul Media Reporterul Media
    Obae, poate faci un interviu cu Razvan Petrisor sa afli cine este acest jurnalist "compromis". Ai avea ce invata de la el.
  • Mediasind Mediasind
    Toti managerii au profitat de pe urma muncii lui Razvan Petrisor, fara sa ii dea un ban pentru productia tuturor sezoanelor emisiunii mentionate. Acum toti il acuza de orice, doar ca sa isi curete ei imaginea. Din cauza acestor managaeri TVR are 0 audienta. Urmeaza un proces etic de fatada si eventual inca un loc disponibil pentru prietenii dezastrului Turturica-Saseanu.

Trimite un comentariu

sus