Skip to main content

Veridica.ro, specializată în demontarea fake-news, s-a lansat şi în limba rusă. Special de ziua presei

 
Marian Voicu (stânga) este publisher Veridica, iar Cătălin Gomboş este redactorul-şef al publicaţiei. Sursa foto: Veridica
Marian Voicu (stânga) este publisher Veridica, iar Cătălin Gomboş este redactorul-şef al publicaţiei. Sursa foto: Veridica

Veridica vrea să demonteze campaniile de fake-news şi pe limba celor care le iniţiază. Valul de dezinformări a crescut în contextul războiului iniţiat de Rusia, de aceea platforma anunţă astăzi, 3 mai, special de Ziua Internaţională Libertăţii a Presei, un proiect special. Lansează o variantă a site-ului său şi în limba rusă, astfel încât informaţiile să ajungă mai uşor la cei care sunt expuşi propagandei ruse.

Publicitate

Veridica.ro este o publicaţie românească specializată în monitorizarea, analiza şi demontarea campaniilor de fake news, dezinformare şi manipulare din Europa Centrală şi de Est, disponibilă în trei limbi – română, engleză şi rusă.

Totodată, editorii vor posta informaţii şi pe contul de Twitter dedicat în limba rusă (@RuVeridica), se mai arată într-un comunicat.

Marian Voicu, publisher Veridica:

„Veridica este singura publicaţie din România care are corespondenţi de presă în statele din Europa Centrală şi de Est.

La un an de la apariţie, ne adresăm de astăzi şi vorbitorilor de limbă rusă din acest spaţiu. Chiar dacă ceea ce numim război hibrid se desfăşoară la frontiera Uniunii Europene şi NATO, suntem şi noi în plin război informaţional.
 
Războiul politic dus de Kremlin împotriva democraţiilor liberale din Occident a intrat într-o nouă fază iar miza este uriaşă. În astfel de vremuri, jurnaliştii sunt în prima linie. Sperăm ca cititorilor Veridica din cele 120 de ţări să li se adauge şi alţii, tot mai numeroşi“.

Proiectul Veridica a fost lansat de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români în timpul crizei sanitare şi este realizat împreună cu jurnalişti, experţi şi cercetători din Europa Centrală şi de Est.

Cătălin Gomboş, redactor-şef Veridica:

Încercăm să ajungem direct la publicul cel mai expus la propagandă, fake news şi dezinformări. Pe site sunt încărcate deja câteva zeci de articole, iar unele noi sunt adăugate zilnic.

Pe Veridica.ro comunicăm clar, într-un limbaj uşor de înţeles de oricine, cu surse verificabile, date concrete şi materiale semnate de jurnalişti, cercetători şi analişti respectaţi şi apreciaţi inclusiv pe plan international.

Căutăm să ieşim din bulele informaţionale în care tot mai mulţi tind să se închidă şi să ajungem cu demontarea propagandei, destructurarea dezinformărilor şi combaterea naraţiunilor false în medii cât mai diverse. Facem acest lucru atât pe www.veridica.ro cât şi pe platformele social media familiare vorbitorilor de rusă”

Veridica oferă inclusiv o sinteză sub formă de newsletter săptămânal a analizelor, editorialelor şi articolelor care demontează fake-news, propaganda şi dezinformările.

Veridica este un produs jurnalistic independent şi se autofinanţează prin venituri din publicitate, granturi şi din donaţiile cititorilor. 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Veridica.ro Veridica.ro
    B.A.M, puteți alege să citiți site-ul veridica.ro și apoi să trageți concluzii, nu să faceți direct aceste presupuneri. Informațiile false sunt demontate pe baza faptelor și dovezilor prezentate într-un mod clar și ușor de urmărit. Apreciem observațiile pe care le primim din partea dvs. după ce ați parcurs articolele de pe www.veridica.ro. O informare corectă presupune întotdeauna mai multe surse, dar și lecturarea articolelor mai mult decât un titlu. Mulțumim!
  • Mile Mile
    BAM, BAM, BAM, există propagandă occidentală în capul tău. Doar Rusia face propagandă, maestre.
  • B.A.M B.A.M
    Și de unde avem garanția că veridica nu face propagandă occidentului???
    În cadrul războiului există două părți, unde presa are rolul de a manipula și de a emite demagogii/șiri false/etc.
    În cazul războiului actual, avem 2 propagande: rusă și occidentală.
    De unde avem garanția că veridica va ataca AMBELE propagande politice???

Trimite un comentariu

sus