Skip to main content

VIDEO. Campanie: limba romilor pe Google. Vice scrie articole în limba Romani. De ce?

 
VIDEO. Campanie: limba romilor pe Google. Vice scrie articole în limba Romani. De ce?

VIDEO. Limba romilor pe Google. Este obiectivul unei campanii lansate de publicaţiile Vice şi Scena9, de agenţia MRM România şi de platforma civică Aresel. 

Publicitate

Proiectul se intitulează „Internet Learns Romani” şi are ca obiectiv să pună limba Romani pe „harta” Google. Practic, dacă există suficient conţinut înregistrat, Google va recunoaste limba Romani şi vor oferi traduceri din şi în această limbă.

În acest context, site-ul Vice va publica conţinut în limba romilor. De ce? Activistul Ciprian Necula spune:

„Credem ca exista o legatura intre faptul ca nu exista continut scris in limba romani si numarul ridicat de persoane analfabete sau care renunta la scoala in randul comunitatii rome”, spune coordonatorul Platformei Civice Aresel.

VIDEO. Internet learns Romani

„Am descoperit ca daca exista suficient de mult continut tradus online, sistemul de traduceri bazat pe inteligenta artificiala poate invata.

Cu orice conţinut oglindit intr-o limba cunoscuta de sistemul de traduceri, el analizeaza modele lingvistice si poate sa invete o limba noua. Acea noua limba ar putea fi indexata si perfectionata in timp. Aceasta va fi un instrument de legitimizare a culturii, facilitand accesul la educatie in limba Romani, entertainment, jocuri, articole si ajutand sa elimine stigma asociata cu aceasta cultura” spune Ioana Zamfir - ECD MRM Romania. 

Nu în ultimul rând, Adrian Tudor (activist Aresel) adaugă:

„Aceasta initiativa trebuie sa fie implementata nu doar in Romania, ci in toate tarile unde exista populatie de etnie roma - Bulgaria, Spania, Italia, Marea Britanie, Grecia, ca sa dam cateva exemple. Avem nevoie de cat mai mult continut tradus din limba romani in alte limbi si apoi publicate pe internet.

Orice poate sa ne trimita continut pentru traducere aici: www.internetlearnsromani.com. De asemenea, avem nevoie de traducatori.

Daca cineva vorbeste limba romani si vrea sa ne ajute cu traduceri, pot face asta inregistrandu-se pe platforma campaniei. In curand putem avea limba romani tradusa de catre Google”, a declarat Adrian Tudor, Activist Aresel.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Didi Didi
    De prosti. Oricum nu le citeste nimeni, ca aia care o vorbesc oricum nu stiu sa citeasca. Necula are o gandire ciudata: cica avem analfabetism pt ca nu sunt articole in limba ***... Pai e ca si cum ai spune ca nu stie lumea limba araba, ca nu sunt articole in limba araba...

Trimite un comentariu

sus