Skip to main content

Video MANIFEST! Da, toate aceste filme s-au făcut în România! Producătorii cer Guvernului banii pe care nu i-au primit

 
Video MANIFEST! Da, toate aceste filme s-au făcut în România! Producătorii cer Guvernului banii pe care nu i-au primit

Video MANIFEST! Tot ce vedeţi în clipul de mai jos, chiar dacă pare un trailer de Hollywood, s-a filmat în România. Sunt filme şi seriale care s-au văzut pe tot globul, la TV pe AMC, BBC, History şi se pe reţele de streaming la HBO şi Netflix. 

Publicitate

Înainte de toate detaliile, vă lăsăm să urmăriţi clipul manifest. De ce acest clip, cu o pleiadă de imagini spectaculoase? Şi cu nume impresionante de actori şi reţele pe "generic" - Samuel Jackson, Michael Keaton, Collin Farrell sunt doar câţiva care au filmat la noi?

Pentru că producătorii români cer Guvernului banii pe care ar fi trebuit să-i primească - şi nu i-au primit - din schema de ajutor pentru cinematografie. 

VIDEO DE VĂZUT! Producătorii îşi cer banii de la Guvern

Printre actorii cunoscuţi, care au venit şi au filmat în România, se numără Samuel Jackson, Michael Keaton şi Collin Farrell, printre alţii. 

Toate aceste filme şi seriale - Killing Eve, Washington, A Christmas Prince, Voyagers au fost turnate în România, cu producători români în echipă. Aceştia acuză faptul că nu au primit nici acum banii schema de ajutor promisă de Guvern. 

Datoria pe care statul o are la companiile de producţie este 153 de milioane de lei, susţin aceştia, şi ar fi veche de doi ani. 

„O datorie de  35 de milioane de euro pe care statul Român o are faţă de noi, producătorii de film şi mai ales faţă de partenerii noştri care au avut încredere să vină în România şi să cheltuie sute de milioane de euro”, spun cei din Alianţa Producătorilor de Film

Aceştia mai spus: 

„Astăzi vă invităm să vă uitaţi la un mic film. Este singurul mod în care mai ştim şi putem să vă comunicăm dezastrul pe care îl toleraţi, sprijiniţi şi alimentaţi prin lipsa totală de implicare, de înţelegere a contribuţiei noastre la bunul mers al societăţii.”

Nu în ultimul rând, subliniază:

„Vă invităm să vă achitaţi datoria faţă de industria noastră, atât cea financiară, cât şi cea civică prin demnitatea funcţiei publice pe care o deţineţi, indiferent de înălţimea acesteia”. 

Profesioniştii din industria cinematografică fac apel la schema de stimulare a producţiilor de film din HG 421/2018, despre care aceştia spun că este în vigoare şi asumată în bugetul de stat. 

Poziţia completă a Alianţei Producătorilor de Film

De 20 de luni susţinem constant dialogul puterea lui şi relevanţa acestuia în depăşirea oricăror dificultăţi. În tot acest timp au fost momente în care am avut parteneri, sau cum se arată prezentul când acesta lipseşte.

În orice caz, în niciun un moment nu putem spune că am fost cu adevărat ascultaţi şi problemele noastre au fost rezolvate. Probleme care acum se ridică la o datorie de pe 35 de milioane de euro pe care statul Român o are faţă de noi, producătorii de film şi mai ales faţă de partenerii noştri care au avut încredere să vină în România şi să cheltuie sute de milioane de euro.

Toţi aceşti bani au produs alţi bani care s-au regăsit în visteria statului, bani din care de exemplu se plătesc inclusiv salariile celor care se află în slujba cetăţeanului fie ei funcţionari sau demnitari.

De 35 de ani prin filmele pe care le producem promovăm România, apreciată pentru profesionalism, pentru nivelul ridicat de creativitate, şi se regăseşte în titlurile celor mai mare ziare internaţionale nu pe ultimele locuri în diverse topuri şi statistici, ci laudativ pentru succesul pe care îl obţine ţara noastră prin munca individuală a fiecăruia dintre noi parte din această industrie creativă.

Astăzi vă invităm să vă uitaţi la un mic film. Este singurul mod în care mai ştim şi putem să vă comunicăm dezastrul pe care îl toleraţi, sprijiniţi şi alimentaţi prin lipsa totală de implicare, de înţelegere a contribuţiei noastre la bunul mers al societăţii. Este singurul mod în care mai putem să vă invităm să descoperiţi ce se întâmplă în această ţară şi potenţialul care doar se surpă în faţa ochilor noştri.

Vă invităm să vă achitaţi datoria faţă de industria noastră, atât cea financiară, cât şi cea civică prin demnitatea funcţiei publice pe care o deţineţi, indiferent de înălţimea acesteia.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    pai daca s-au facut atitea filme inseamna ca s-au vehiculat si multi bani deci de ce mai vreti si de la stat
  • Andrei Andrei
    Schema de ajutor pentru filme a fost proiectul guvernului Dăncilă și au avut prioritate la plată firmele românești care produc filme și seriale în România(Pro a primit pentru Vlad,Antena 1 pentru Fructul Oprit) plus filmul lui Selly și alte câteva proiecte documentare.Guvernul Dăncilă a picat la scurt timp după ce au apărut primele cartoane cu „Susținut de Guvernul României” pe la tv și odată cu acel guvern și orice interes de dreapta pentru o industrie care nu există în România:industria cinematografică.
  • AA AA
    ABC, exact. Si sa nu uitam nici de filmul lui Selly, o bijuterie cinematografica. :))
  • ABC+ ABC+
    Bine că au primit ajutor grupul Antena și grupul Pro pentru serialele de la TV.

Trimite un comentariu

sus