Skip to main content

Când presa (mai) contează. ASF a decis insolvenţa Euroins, confirmând investigaţia jurnalistică a ziarului Libertatea

 
Când presa (mai) contează. ASF a decis insolvenţa Euroins, confirmând investigaţia jurnalistică a ziarului Libertatea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis insolvenţa societăţii de asigurare Euroins, companie cu nereguli majore despre care ziarul Libertatea a relatat de mai bine de două luni. Euroins era cel mai mare jurcător de pe piaţa asigurărilor, cu 31% din piaţă şi mai bine de două milioane de asiguraţi. 

Publicitate

„După două luni cu zeci de articole de ziar publicate, cu documente obţinute de redacţie de la organizaţiile financiare internaţionale şi cu mărturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar şi din interiorul companiilor de asigurări, statul a luat la cunoştinţă oficial joi seară, 16 martie 2023, că a avut loc o nouă insolvenţă pe piaţa asigurărilor”, a anunţat Libertatea

Statul a luat la cunoştinţă oficial joi seară, 16 martie 2023, că a avut loc o nouă insolvenţă pe piaţa asigurărilor. 2,5 milioane de români sunt asiguraţi la compania Euroins, „care are 400 de milioane de euro lipsă faţă de SCR, cerinţa de capital de solvabilitate”, potrivit unor surse consultate de Libertatea.

Investigaţia Libertatea a început în luna ianuarie cu textul „EXCLUSIV. O nouă fraudă la adresa asiguraţilor RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pieţei, şi a sesizat Parchetul. Ce a găsit”, semnat de Daniel Ionaşcu, Ciprian Ranghel şi Cătălin Tolontan. 

Era vorba, printre altele, de refuzul de a plăti despăgubiri pentru asiguraţii RCA, pentru câteva mii de dosare.

„Mai mulţi angajaţi Euroins au recunoscut, în propriul sediu, în faţa inspectorilor ASF, că semnăturile care apăreau pe refuzul companiei de a plăti mii şi mii de despăgubiri pentru asiguraţii RCA nu le aparţin şi că „n-am văzut dosarele, nu le-am analizat”, nota Libertatea.  

La scurt timp după ce Libertatea prezenta documente interne obţinute de la avertizori de integritate, de la Euroins, ASF a decis să dacă plângere penală întregii conduceri a Euroins

Mai mult, Eurohold, grupul bulgar din care face parte Euroins, a acuzat Libertatea de manipulare, că încearcă să destabilizeze piaţa RCA şi că îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în justiţie.   

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus