Skip to main content

VIDEO EXCLUSIV! Marcel Iureş: „Enigmele României nu vor fi elucidate de acest documentar. Se ridică şi mai multe întrebări”

 
Actorul Marcel Iureş este gazda seriei documentare realizate de History Channel despre cele mai controversate mistere din istoria ţării noastre. Enigmele României debutează la TV în data de 29 octombrie / foto: History Channel
Actorul Marcel Iureş este gazda seriei documentare realizate de History Channel despre cele mai controversate mistere din istoria ţării noastre. Enigmele României debutează la TV în data de 29 octombrie / foto: History Channel

Enigmele României, al doilea film documentar realizat de staţia locală a postului History Channel, se apropie de lansarea pe TV. Până atunci, am realizat un interviu pe platourile de filmare ale producţiei, cu prezentatorul – actorul Marcel Iureş. Vor fi elucidate misterele cuprinse în seria documentară? Adică vom afla alte detalii despre locul în care se află mormântul lui Vlad Ţepeş, cauza morţii lui Mihai Eminescu şi cazul tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu? Răspunsul este şi surprinzător, şi incitant. „Enigmele României nu vor fi elucidate de acest documentar, se ridică şi mai multe întrebări”, spune Marcel Iureş, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Documentarul Enigmele României va putea fi urmărit din 29 octombrie la postul History Channel.

Seria are şase episoade a câte 30 de minute, fiecare dintre ele dedicat unei mari enigme din România. Cercetările realizate pentru acest film ating domenii precum istorie, geologie, arheologie, criminalistică, psihiatrie, paranormal, teologie.

Producătorul John M. Florescu: România este bogată şi în mistere

Ţinuturile muntoase ale Transilvaniei, şi nu numai, sunt excepţional de bogate în mister, enigme şi întrebări fără răspuns. Chiar şi astăzi, legendele sale globale, particularităţile sale geologice, scrierile preistorice şi fenomenele paranormale şi inexplicabile îi provoacă deopotrivă pe savanţi, precum şi pe oamenii de rând”, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al serialului documentar.

Misterele explorate de documentarul Enigmele României:

  • Locul în care se află mormântul lui Vlad Ţepeş.
  • Cauza morţii poetului Mihai Eminescu.
  • Tablourile dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu.
  • Iahtul Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruşi, care au fost găsiţi ucişi aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolşevici.
  • Minunea de la Maglavit şi Petrache Lupu.
  • Controversata familie Bathory din Ardeal şi povestea contesei acuzate de vampirism.

VIDEO. Marcel Iureş: „Oamenii au nevoie să fie stârniţi”

Paginademedia.ro: Cum aţi fost cooptat în acest documentar?

Marcel Iureş: Nu aş putea spune că am fost cooptat, ci am stat de vorbă despre idee şi ne-a plăcut tuturor să lucrăm împreună la un proiect ca acesta, destul de rar din pucntul de vedere al pariului, angajamentului şi felului în care este făcut.

E frumos. E practic un fel de provocare. Pentru că îi provoc pe oameni să se gândească la lucruri care par înţelese. Dar ele nu sunt atât de limpezi pe cât par să fie.

Şi atunci, pentru că tot suntem în epoca modernităţii, a predicţiei, a previziunilor cu orice preţ, şi atunci îi tragem pe oameni de mânecă şi le facem semn: „Hei, hai să ne mai gândim puţin.

Chiar ştiţi cu adevărat ce a fost cu Petrache Lupu, cu Mihai Eminescu sau ce a fost cu familia Bathory pe pământul ăsta?”.

Eu cred că este foarte importantă atenţia şi mai cu seamă acuitatea atenţiei. Pentru că toţi încercăm să fim atenţi, dar într-un peisaj hiperaglomerat.

Şi nu avem timp să desaturăm ochiul, creierul, de valul acesta analitic. S-ar putea să sune padant, dar oamenii au nevoie să fie stârniţi în zona apropiată, adică a atenţiei imediate.

Paginademedia.ro: Câte dintre enigmele abordate vor fi elucidate?

Marcel Iureş: Nu vor fi elucidate. Încă sunt enigme...

GALERIE FOTO. Marcel Iureş: „Am trăit foarte aproape de locul minunii de la Maglavit”

Paginademedia.ro: Dar măcar se rezolvă mici semne de întrebare sau se pun întrebări noi?

Marcel Iureş: Se pun întrebări noi, da. Încercăm, cu puteri mai mari sau mai mici, pe subiecte mai la îndemână sau profund misterioase, să punem întrebări. Ca să agăţăm omul care este sleit de analize şi nu-şi mai aparţine să-i dăm această ocazie, să gândească el însuşi.

Paginademedia.ro: Dintre cele şase subiecte mari abordate de seria aceasta de documentare care vă este cel mai aproape, cel mai drag şi de ce?

Marcel Iureş: Toate sunt, cumva, foarte apropiate, pentru că toate aceste mistere fac parte din viaţa noastră. Ne sunt apropiate tuturor.

Şi mie, pentru că am trăit foarte aproape de locul minunii de la Maglavit, de exemplu. În locurile copilăriei mele – Băileşti, Afumaţi, Boureni, Muzicuţa, Bistreţi – e o zonă, în sud, care chiar e ceva fabulos, cu toate că e vorba despre o câmpie cu zăvoaie, pârâiaşe, bălţi şi aşa mai departe.

Acolo divinul sau misteriosul vin dintr-un crâng sau dintr-un lan de porumb ori dintre sălcii. Şi atunci legenda lui Petrache Lupu îmi este foare prezentă.

Eu nu am fost acolo, dar ştiu poveştile de la bunicul meu. Am fost foarte curios să aflu cine este tipul ăsta care susţine că Dumnezeu i-a zis „Tu eşti alesul, spune-le oamenilor, vindecă-i, miluieşte-i!”.

VIDEO. Enigmele României – primele secvenţe din documentarul de pe History Channel

Paginademedia.ro: Care este rolul dumneavoastră şi cum s-au desfăşurat filmările?

Marcel Iureş: Am început cu Mihai Eminescu, care este, într-adevăr. Vorbim despre această figură uriaşă a literaturii şi a poeziei româneşti... Chiar dacă l-au făcut în fel şi chip – reacţionar, naţionalist, Luceafărul de pe cer al poeziei româneşti şi aşa mai departe...

E formidabil că în 39 de ani Eminescu parcurge cât alţii într-o sută.

Este un copil desculţ, care mănâncă ce i se aruncă de prin cârciumi, de prin şcoli, de prin sălile de mese ori seminarii. Ajunge student la Viena, merge la Berlin, e prieten la cataramă cu Ion Creangă, e protejat de Maiorescu, sfârşeşte într-un ospiciu ca un nebun.

Tot ceea ce se întâmălă după aceea, fie că e literatură comparată sau documentaristică ţintită lasă foarte multe lucruri în beznă.

Frustrarea vine din mărimea personajului şi importanţa lui pentru noi toţi.

Noi vorbim o limbă făurită şi de Eminescu şi atunci cred că este extrem de important să ne dăm răgazul să ne interesăm de asta şi să ştim cât mai multe.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO. Gigi Becali şi Emil Constantinescu, în documentarul prezentat de Marcel Iureş pentru History Channel. Primele imagini din „Enigmele României"

Primele imagini de pe platourile de filmare ale documentarului cu Marcel Iureş de la History Channel. Se ştie şi data lansării pe TV 

Marcel Iureş comentează Enigmele României, pentru un nou documentar marca HISTORY Channel

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus