Skip to main content

EXCLUSIV! Marina Almăşan, „Pe cămilă, prin Tunisia”. Lansează a 18-a carte. „Îmi place să stau la câte o terasă în zonele aglomerate şi să casc gura la oameni”

 
Marina Almăşan a lansat o nouă carte, al 18-lea titlu şi al 13-lea jurnal de călătorie, intitulat „Pe cămilă, prin Tunisia” / foto: arhiva personală
Marina Almăşan a lansat o nouă carte, al 18-lea titlu şi al 13-lea jurnal de călătorie, intitulat „Pe cămilă, prin Tunisia” / foto: arhiva personală

Marina Almăşan este pasionată de călătorit şi de scris despre călătoriile pe care le face. Realizatoarea emisiunii „Rivalii” de la TVR 2 lansează astăzi (6 noiambrie) cartea cu numărul 18, al 13-lea jurnal de călătorie: Pe cămilă, prin Tunisia. Vă prezentăm primele informaţii, într-un interviu exclusiv.

Publicitate

Marina Almăşan realizează şi prezintă, alături de Dan Helciug, emisiunea „Rivalii” de la TVR 2, în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00.

Marina Almăşan a îndrăgit mereu scrisul. A publicat prima carte în 2004, un volum de proză pentru copii, intitulat „Cele 7 isprăvi ale lui Victoraş”.

A scris dintotdeauna, de când lucrează în media: A scris scenarii pentru televiziune şi pentru documentare.

Din interviu:

  • Caut să-mi fac un program atât de dens, încât timp de o săptămână, mă trezesc la şase şi mă culc la miezul nopţii. Iar tot timpul sunt pe drumuri.”
  • Câte exemplare de carte a vândut până acum? „ Probabil că sunt câteva zeci de mii...”
  • Azi lansează o nouă carte, dar are deja alta în plan. Tot un jurnal de călătorie: „Cochetez cu alte două destinaţii: Vietnamului şi Kazahstan”.
  • Plec acasă cu valizele burduşite şi aleg daruri pentru absolut toţi cei de acasă.”
  • „Ador să pun pe hârtie aventura mea.”

Interviul integral, în continuare

Paginademedia.ro: Marina, a câta carte despre călătorii?

Marina Almăşan: A 13-a.

Paginademedia.ro: Să fie cu noroc! Cât a durat să o scrii? Şi pe unde şi cum ai scris?

Marina Almăşan: N-a durat mult. Am călătorit în iunie, iar la 1 sept am predat cartea la tipar. Dar secretul este format din mai multe elemente.

O bună documentare înainte de călătorie, apoi o judicioasă organizare a călătoriei (să văd cât mai multe în doar o săptămână) şi creionarea pe loc, la finele fiecărei zile de călătorie, a impresiiilor din ziua respectivă.

Apoi, odată ajunsă acasă, am „îmbogăţit” impresiile mele cu informaţii culese din documentarea făcută înainte şi după călătorie.

Paginademedia.ro: Când ai făcut călătoria care stă la baza acestei cărţi ştiai că va deveni o carte? Dacă da, asta te-a făcut să te comporţi (cum) altfel (diferit faţă de alte dăţi)?

Marina Almăşan: Da, ştiu de fiecare dată când va rezulta o carte. În ideea asta îmi şi organizez călătoria. Caut să-mi fac un program atât de dens, încât timp de o săptămână, mă trezesc la şase şi mă culc la miezul nopţii. Iar tot timpul sunt pe drumuri.

Marina Almăşan: „Cochetez cu alte două destinaţii: Vietnamului şi Kazahstan”

Paginademedia.ro: Câte exemplare de cărţi ai vândut până acum?

Marina Almăşan: Deşi pare curios (eu fiind la bază economist, deci un om al cifrelor), nu m-a interesat niciodată acest aspect.

Am scris din plăcere, iar faptul că Editura Corint a continuat colaborarea cu mine timp de atâţia ani mă face să intuiesc că, probabil, nu au lucrat în pierdere şi că vânzările au acoperit costurile. Probabil că sunt câteva zeci de mii...

Paginademedia.ro: Vreuna dintre cărţi este şi în ediţie audiobook sau ebook până acum? Dar la aceasta ai vrea să lansezi şi o astfel de ediţie?

Marina Almăşan: Nu. Nu ştiu, nu m-am gândit încă, dar probabil că va fi o idee bună.

Paginademedia.ro: Ai deja în gând o altă carte (căci bag seamă că îţi place mult să mânuieşti condeiul)?

Marina Almăşan: Îmi place enorm să şi scriu, dar să şi călătoresc. Deci probabil că şi următoarea carte va fi tot un jurnal de călătorie.

Cochetez momentan cu două destinaţii, în mod corespunzător, cu două ambasade: cea a Vietnamului şi cea a Kazahstanului.

Marina Almăşan: „Îmi place să nu ştiu pe unde merg şi să mă descurc cu hărţi”

Paginademedia.ro: Ce înseamnă pentru tine călătoriile? Ce îţi place cel mai mult la această activitate?

Marina Almăşan: Tot. Chiar şi făcutul bagajului, care pe unii îi disperă. Îmi place alegerea destinaţiei, stabilirea programului, încă de acasă, apoi bookingul, achiziţionarea biletului de avion, aşteptarea zborului cu gustarea de rigoare în aeroport şi parfumarea succesivă în Duty Free, apoi zborul însuşi, cazarea şi primele drumuri în jurul hotelului, apoi îmi place să bifez în fiecare seară obiectivele vizitate.

Îmi place să nu ştiu pe unde merg şi să mă descurc cu hărţi, waze, cu ajutorul localnicilor, îmi place să trăiesc ca un localnic, să târguiesc prin prăvălii de cartier, să stau la terase, să aleg nu numai muzeele recomandate de site-urile turistice, ci chiar şi pe cele mai puţin cunoscute, de nişă, unele atât de spectaculoase.

Îmi place să interacţionez cu oamenii de pe stradă, să fac poze felurite, să cumpăr suveniruri. Plec acasă cu valizele burduşite şi aleg daruri pentru absolut toţi cei de acasă. Îmi place apoi să fac postări şi să împărtăşesc celor de acasă minunăţiile văzute. Iar apoi, întoarsă în ţară, ador să pun pe hârtie aventura mea. Prin urmare, îmi plac călătoriile în toate etapele lor.

Marina Almăşan: „Îmi mai place să colind magazinele cu suveniruri”

foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: Care sunt micile şi marile plăceri ale călătoriilor pentru tine?

Marina Almăşan: Configurarea programului pe zile este cea mai incitantă etapă. Răscolesc la sânge zeci de site-uri şi apoi aranjez obiectivele în funcţie de localizare, de anvergura lor, astfel încât într-o zi să apuc să bifez cât mai multe şi să le înlănţui într-o ordine cât mai economică.

Apoi îmi place să particip la evenimente artistice tradiţionale: merg oricunde, chiar dacă nu cunosc limba – şi la teatru, şi la operă, şi la spectacole de dans, şi la prezentari de modă, şi la concerte pe stadioane, la mici recitaluri muzicale prin cluburi sau în catedrale, ba chiar şi la „întâmplări” artistice direct pe stradă.

Îmi place să stau la câte o terasă în zonele pietonale cele mai aglomerate şi să casc gura la oameni: cum arată, cum sunt îmbrăcaţi, cum se comportă.

Şi îmi mai place să colind magazinele cu suveniruri şi sa las pe acolo părţi însemnate din bugetul de călătorie.

Îmi place şi să degust mâncăruri tradiţionale, să le compar cu ceea ce mi-am imaginat când citeam despre ele. Sunt însă destul de prudentă la acest capitol, mă feresc de street food şi am mereu la mine medicamente care ajută în caz că apar probleme digestive. Şi-mi place la nebunie să fac poze, oriunde şi oricum. Mai ales poze haioase, cu miez.

Marina Almăşan – lista cărţilor publicate

foto: arhiva personală

  1. În 2004, a publicat un volum de proză pentru copii, intitulat „Cele 7 isprăvi ale lui Victoraş”
  2. În 2012, a semnat un volum de eseuri – „Insomniile Marinei”.
  3. În 2013, a publicat „Bombănelile Marinei” (tot un volum de eseuri).
  4. În 2014, a scris primul jurnal de călătorie, „10 zile la Beijing”.
  5. În 2015, a urmat încă un jurnal de călătorie, „Zgârie-norii din Shanghai”.
  6. Tot în 2015, a lansat al treilea jurnal de călătorie, „Eu, japoneza”.
  7. În 2016, apare al patrulea jurnal de călătorie: „Şi eu am descoperit America” (cu poveştiri din New York).
  8. În 2016, a mai publicat şi volumul de eseuri „Nici eu nu mai ştiu cine sunt”.
  9. În 2017, a publicat încă un jurnal de călătorie „Cu ricşa prin Oraşul Viitorului”.
  10. În 2018, apare încă un jurnal de călătorie, „Marile surprize ale micului Luxemburg”.
  11. În 2019, publică o culegere de reportaje de călătorie în China, intitulată „China cea de taină”.
  12. Tot în 2019 apare alt jurnal de călătorie, „Aventuri în Ţara Trolilor ” (cu poveşti adunate din Oslo).
  13. În 2020 a publicat „Pe urmele vikingilor” (cu notiţe dintr-o călătorie făcută în Suedia)
  14. În 2020 mai apare şi „Cu zambetul pe muze” (ceea ce autoarea numeşte a fi „o radiografie a României de azi”).
  15. În 2021 a publicat „La Copenhaga, călăuziţi de Mica Sirenă. Jurnal de călătorie în Danemarca”, tot un volum cu însemnări de călătorie.
  16. În 2022 oublică „Ceasul Iubirii. Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”.
  17. În 2023 apare şi „În căutarea lui Moş Crăciun. Jurnal de călătorie în Finlanda” (2023).
  18. Anul acesta apare a 18-a carte, „Pe cămilă, prin Tunisia”.

E nerăbdătoare să îşi revadă băiatul la evenimentul de lansare a noii cărţi / foto: arhiva personală

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus