Skip to main content

DERAPAJ: Cine e mafiotul de la Pro TV?

 

adevarul_roPaginademedia lansează o nouă rubrică – Derapaj. Greşeli voite sau neintenţionate, de fond, dar şi de formă, vor fi tratate aici. Abateri de la normele profesionale şi deontologice, derapaje pe fond electoral, articole şi emisiuni asupra cărora planează suspiciuni, formulări nu tocmai inspirate sau care induc publicul în eroare.

Publicitate

Astăzi, două cazuri soft.

Titlu forţat în Adevărul

Mafiotul de la Pro TV ştia că va fi arestat, deschide Adevărul ziarul de luni, 10 noiembrie. Ce anunţă titlul? Că un angajat al Pro TV, mafiot, avea cunoştinţă de posibila lui încarcerare. Despre ce este vorba, de fapt? Aflăm din subtitlu: Ioan Migdal, actorul interlop din serialul Băieţi buni, a fost arestat.

Legătura lui Migdal cu Pro TV este indirectă: actorul-interlop a interpretat un rol într-un film difuzat de Pro TV, nu este un angajat al postului. Un nume ca Migdal nu ar fi asigurat, însă, un impact atât de puternic precum alăturarea Mafiot - Pro TV - arestat.

Grigore Cartianu, redactor-şef la Adevărul, consideră că titlul este corect, dar admite că exprimarea a fost forţată.

"Raţionamentul a fost unul pur jurnalistic. Un titlu corect, cât mai penetrant, care să aibă şi ceva puternic. Mafiotul de la Pro TV este o expresie corectă. Mie mi se pare în regulă titlul. Ar fi indus în eroare dacă în film era mafiot, iar în realitate nu", declară Cartianu. "Nu consider că este un derapaj. Este la limita forţării, într-adevăr, dar este un titlu corect."

De ce mafiotul de la Pro TV? "Imaginea lui, ca actor, este asociată 100% cu Pro TV. Chiar dacă filmul a fost făcut în studiourile de la Buftea, a fost produs tot în familie. Pro TV nu are nici o vină, dar poate avea efect la imaginea postului dacă acesta se asociază cu un interlop. Un post de televiziune trebuie să fie atent când se asociază cu astfel de personaje", spune Cartianu.

Articol cu miros electoral în Financiarul

Liviu Negoiţă, 500 mil. lei într-un singur an pentru camarila politică, titrează Financiarul, cotidian din trustul Intact. Ancheta ziarului vine în plină campanie electorală, în care PDL, partidul reprezentat de Liviu Negoiţă este adversar politic cu PC, partidul patronului Intact, Dan Voiculescu.

Stelian Negrea, semnatarul articolului, afirmă că nu este nici o legătură între investigaţie şi campania electorală. Sunt pur şi simplu aserţiuni răutăcioase. A fost un demers jurnalistic, argumentează jurnalistul.

“Am scris şi de alte partide. Acum o lună, am publicat un articol despre contractele cu armata ale firmei lui Florin Călinescu. În cazul Negoiţă, era vorba de o sumă de jumătate de miliard de lei din contracte cu atribuire directă. M-a interesat doar demersul jurnalistic”, a explicat Negrea.

Despre secţiunea Derapaj

Derapaj este o secţiune deschisă. Dacă observaţi:

  • Greşeli voite sau neintenţionate, de fond, dar şi de formă.
  • Articole sau emisiuni care trădează publicul în favoarea interesului patronilor sau a clienţilor de publicitate
  • Abateri de la normele profesionale şi deontologice
  • Derapaje pe fond electoral
  • Articole şi emisiuni asupra cărora planează suspiciuni
  • Formulări nu tocmai inspirate sau care induc publicul în eroare,

puteţi trimite mesajele dvs. completând formularul special din pagina Contact.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Felix Felix
    Ha, ha, ha!!! Asta e tare!!! Adica dai un subiect la rubrica "derapaje" si n-ai dat niciun verdict! Si care e coincidenta? Sa inteleg ca in timpul campaniei electorale presa nu poate scrie despre PD-L? Nu mai bine sa-si suspende ziarele aparitia ca sa nu se crizeze deontologii...

    Pt. Radio33
    Nu-ti face iluzii, n-o sa scrie Financiarul de rau de membrii PC. Dar pentru asta s-a inventat Evenimentul zilei, Ziua etc. Acolo gasesti din belsug despre conservatori, insa n-ai sa gasesti nici sa dai cu tunul despre pedelisti. De-aia e bine ca exista mai multe ziare, asa publicul are sansa sa fie informat corect, despre tot spectrul politic.
  • Radio33 Radio33
    Oricum, pun pariu că Financiarul nu va fi interesat de niciun „demers jurnalistic” al cărui obiect să fie un membru al Partidului Conservator, nici în campanie şi nici în afara ei. Iar acum când există o alianţă cu PSD, ceva mă face să cred că nici politicienii din acest partid nu vor avea probleme. Sper ca cei de la Financiarul să îmi arate că mă înşel.
  • Petrişor Petrişor
    Rubrica isi propune sa atraga atentia, nu sa dea verdicte. De aceea aici sunt citati si cei in cauza.
    Cit priveste Financiarul de ieri, era o coincidenta pe care am semnalat-o, in contextul campaniei electorale.
    Dace sesizezi posibile derapaje la alte ziare, le poti trimite si vor fi analizate aici.
  • Felix Felix
    Si dupa mintea ta de deontolog, despre cine are voie sa scrie Financiarul in campania electorala, ca sa nu-ti afecteze naturelul degraba simtitor? Deci nu conteaza daca ce scrie in articol e adevarat sau nu, conteaza "oprtunitatea" publicarii, nu? Si in cazul asta, de ce nu te sesizezi si in cazul altor ziare, care ataca politicieni din alte partide?
    Ai avut o excelenta ocazie sa taci, pe care ai irosit-o cu abnegatie!

Trimite un comentariu

sus