Skip to main content

Paginademedia.ro a fost între jurnalişti şi bloggeri la RoNewMedia

 

ronewmediaSe dă o întrebare aparent simplă: Care sunt diferenţele între jurnalişti şi bloggeri? Se adaugă cinci invitaţi şi o oră şi jumătate de discuţii aprinse moderate de subsemnatul, Petrişor Obae, la conferinţa RoNewMedia 3.0 organizată astăzi de F5, divizia de new media a Realitatea Caţavencu.

Publicitate

Protagonişti: Costi Rogozanu (redactor-şef adjunct Cotidianul), Bobby Voicu (blogger), Zoso (blogger) şi Jeremy Wright (CEO b5media, autor al Blog Marketing). O intervenţie video înregistrată a avut şi Victor Ciutacu, redactor-şef Jurnalul Naţional.

Foto: Laurenţiu Obae

Iată câteva concluzii, sintetizate de HotNews:

jeremyJeremy Wright: “A fi primul nu e la fel de bine cu a transmite corect informaţia - pe măsură ce tot mai mulţi bloggeri înţeleg acest lucru, diferenţa dintre aceştia şi jurnalişti devine tot mai tulbure.
Cinci reguli etice în blogging: scrii doar ce ştii că e adevărat; dacă ai dovezi online sau informaţii din surse online, pune linkuri; nu scrie ca şi când ai putea să corectezi mai târziu; identifică fiecare potenţial conflict de interese; dacă altcineva ar scrie mai bine informaţia decât tine, lasă-l pe el să o facă.”

petrisor-obae-ronewPetrişor Obae: „E o diferenţă majoră între cele două categorii: jurnalismul este o profesie, după criteriile ce definesc o profesie (funcţionează după standarde proprii, are coduri deontologice, şcoli de profil şi asociaţii profesionale) în timp ce bloggingul e o ocupaţie. Cu toate acestea, între bloggeri şi jurnalisti tot timpul pare să existe un conflict.”

Ionuţ Oprea, fondator Standout: “la noi au fost conflicte mai mult punctuale. Categoriile nu sunt chiar aşa de diferite.”

costi-rogozanuCosti Rogozanu, redactor-şef adjunct Cotidianul: “bloggerii şi jurnaliştii sunt două categorii care caută glorie - unii pe bani, alţii pe mai puţini bani. Diferenţa principală e cum se raportează fiecare la text - bloggerul e mult mai relaxat, jurnalistul e mult mai ancorat în regulile pe care le ştie.”

Victor Ciutacu, redactor-şef Jurnalul Naţional (interventie video): “nu e nicio contradicţie între cele două ocupaţii, cel mult o completare.”

Bobby Voicu: „cronologic, conflictele au început acum vreo doi ani, când jurnaliştii au început să-şi facă blogguri.”

zosoVali Petcu (Zoso): „mă distrează că (jurnaliştii - n.r.) vă închideţi în aceste standarde şi coduri ale jurnaliştilor, când voi sunteţi la fel de lepre ca şi noi, doar că voi aveţi legitimaţie.”

Mai multe detalii despre dezbatere şi despre celelalte conferinţe de la RoNewMedia, pe HotNews, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Nemes Bogdan Nemes
    Cum sa obtii o LEGITIMATIE DE PRESA

    In trecut, legitimatiile de presa erau obtinute doar de jurnalistii angajati. Odata cu dezvoltarea internetului obtinerea unei carti de presa este mult mai accesibila in special pentru cei care au de oferit stiri, reportaje, foto-reportaje pe blog-uri, jurnale online etc.
    Bloggerii au fost in masura sa obtina trecere in presa si datorita acestui fapt si-au castigat "calificarea" care le permite obtinerea unei legitimatii de presa (press pass) care le permite accesul la multe evenimente, concerte si concursuri sportive.
    Ei au acum posibilitatea de a obtine aceleasi privilegii ca jurnalisti si sa fie recunoscuti ca scriitori seriosi.
    Exista multe cazuri cand un blogger nu are accesul evenimentelor de "prima mana", proaspete, putem spune. Pentru ca un blogger sa obtina o legitimatie de presa acesta trebuie sa fie reporter, angajatul unei societati care le confera una.
    In multe tari legea controleaza agentiile distribuitoare de legitimatii de presa si de foarte multe ori pentru un blogger este foarte dificila obtinerea uneia, iar majoritatea agentiilor nu vor accepta niciodata un blogger la nivelul unui jurnalist profesionist.
    International Federation o New Media (www.ifnm.org) ajuta bloggerii sa obtina
    o legitimatie de presa recunoscuta, dandu-le oportunitatea de a deveni membru in compania lor. Astfel multi jurnalisti liberprofesionisti folosesc deasemenea aceasta agentie pentru obtinerea acreditarilor de presa.
    Legitimatia de presa poate insemna diferenta dintre a scrie povesti sau de a face un reportaj la fata locului. Nu exista nici o garantie ca legitimatia de presa iti da accesul total oricarui eveniment - criterii diferite, persoane diferite.
    Cu toate acestea nu te descuraja. Prin construirea unui nume pentru tine si cu articole de buna calitate succesul vine de la sine!
  • ana ana
    consumatormassmedia-"SINT" SE SCRIE "SUNT'
  • zoso zoso
    anonimii curajosi ma lasa rece.
  • consumatormassmedia consumatormassmedia
    @zoso - Observatiile Alexei sint foarte pertinente si de bun simt (pe care nu l-a studiat in facultate, i l-a dat Dumnezeu), ceea ce tie iti lipseste cu desavirsire. suferi de logoree si infatuare, iar suportul educational este infim. Parafrazind poetul, as zice cu tristete "Citi ca tine, citi ca tine"...
  • zoso zoso
    alexa, pentru cineva care a terminat facultatea de jurnalism nu esti foarte coerenta. fa o analiza pe textul de mai sus si identifica greselile. de control. si gandeste-te la ele inainte sa te apuci sa iti dai cu parerea despre diverse.
  • alexa alexa
    am urmarit cu mare interes evenimentul pentru ca eram mai mult curioasa sa-i "cunosc" (in special) pe cei care stau in spatele vorbelor de pe bloguri, decat sa aflu raspunsul la intrebarea-tema (pentru ca stiam ca acest raspuns nu avea sa apara oricum).

    asadar, nu pot sa nu-mi exprim indignarea fata de anumiti indivizi care se bat cu pumnii in piept ca ei sunt cei mai buni. am remarcat ca celebrul zoso, nu este in stare sa lege doua fraze pertinente, nu stie sa participe civilizat la o discutie si sa aduca argumente pentru acuzele pe care le avanseaza.

    iata cum poate am gasit si eu o diferenta (pur subiectiva)intre jurnalisti si bloggeri: primii sunt (de cele mai multe ori, sa nu generalizam) oameni care au ceva in cap, au o experienta pe umeri si au invatat sa se exprime (si pe foaie si in fata unui public), in schimb, cei din a doua categorie sunt cei care pretind ca au ceva de spus, insa sunt atat de lasi incat nu au curajul sa spuna cu voce tare. se ascund in spatele monitorului si daca ii intrebi ceva in fata sunt incapabili sa-ti raspunda.

    in acest context, este irelevant sa mai mentionez ca tocmai am terminat si eu facultatea de jurnalism. nu vreau sa sune ca as tine partea breslei, caci am si lucrat in domeniu si am simtit pe pielea mea diferentele intre teorie si practica, insa bunul simt si logica nu le-am studiat la aceasta facultate.

    oricum, felicitari pentru dezbatere, si asteptam si altele de acest gen!
  • Nadia Dincovici Nadia Dincovici
    Nu vad nici de ce am pune semnul egal intre bloggeri si jurnalisti, nici de ce am face o diferenta din start doar de dragul incadrarii fiecaruia intr-o categorie anume. Problema trebuie pusa in alti termeni. Unul dintre ei-domeniul fiecaruia. Avem si mummy blogging cu lectii despre schimbatul scutecelor (utile si ele pe un anumit segment), si army blogging cu press release-uri, dar si jurnalisti-bloggeri, unii de dragul de a scrie, altii oarecum sau foarte specializati ca domeniu. Avem si bloguri, mai peste Ocean, care rivalizeaza ca structura si audienta (dar cu costuri mult mai mici) cu publicatii de mare tiraj. Cat despre reguli si bunul simt- e drept, blogosfera (si copyright-ul in mediu) nu e reglemantata inca. Nici jurnalistii romani nu au insa un cod deontologic. Iar de putinele reguli existente, cui ii pasa? Unii le respecta, altii ar vrea s-o faca dar nu pot.
  • consumatormassmedia consumatormassmedia
    In general, se afirma numai timpenii, pe linga subiect. Dle. Obae, aveti dreptate: ziaristica e o meserie ca oricare alta (in care, la fel de-adevarat, in anii democratiei stupid intelese, au aparut multe specimene care se baga-n seama, fara sa stie macar toate literele alfabetului), cu reguli, principii, coduri... (cofetarul e profesionist, gospodina face prajituri ocazional). Bloger, insa, poate fi ORICINE, inclusiv regina Angliei (care nu e ziarista!). Amestecarea si cautarea de deosebiri/asemanari intre cele doua preocupari e o batere de apa-n piua. Limbajul infect, laturos al unor blogeri (pacat ca-i o lista lunga) poate fi regasit, e-adevarat, si-n "productiile" unor asa-zisi-ziaristi (si unii si altii au in comun trasaturi care se regasesc in tristul portret al societatii romanesti contemporane). Este una dintre situatiile si motivele care au impins si imping periculos presa in derizoriu. Vezi si gunoaiele audio-video care baltesc in peisajul media local si care compromit (iremediabil?) conceptul de media audio/video in Romania.
  • tibi tibi
    sunt blogger in Cluj, am lucrat 16 ani in media. Sunt diferentze mari.
    Presa are standarde, pe care ar trebui sa le repescte. k nu le respecta asta e alta poveste.

    in blogosfera e anarhie, nu e nimic reglementat. De aia si trebuie sa fii mai responsabil pe blog, la ce scrii ma referi, la ce postezi, pentru ca nu te ia la puricat nimeni, daca vrei nu ai comenntarii deloc-cum e blogul lui Tismaneanu, sau le potzi modera, sau dai drumul la tot ce scriu altii acolo, dar nu esti sub nici o presiune, esti tu cu tine si daca vrei postezi ce vrei dar lumea citeste si te judeca.

    e o mare diferenta dintre presa profi si blogosfera. Ciutacu iara e pe langa.
  • fanel fanel
    Petrisor nici unu nu aveti dreptate...fiecare trage pe buza lui abuzand de orice metoda.

    Nu poti fura ca porcu fara sa spui sursa doar pentru ca omu respectiv nu e de incredere. Bun nu e de incredere nu da stirea si ai rezolvat problema.

    In partea cealalta nu sunt de acord cu atitudinile de stadion, parca se cere un pic de finete mai ales cand ajungi la un nivel de ascultare a publicului fata de tine.

    Si oricum 3/4 din bloggeri actuali provin din jurnalistica sau din meserii care aua vut de-a face cu presa;)...deci lupta nu exista;)
  • Petrişor Petrişor
    Bagătare, Zoso generalizează. E uşor să generalizezi. Gata, toţi suntem lepre!

    Eu sunt jurnalist şi, personal, am o gramada de argumente prin care pot spune de ce Zoso nu are dreptate.

    Tu eşti blogger, te caracterizează ce spune Zoso?
  • bagatare si punct ro bagatare si punct ro
    sa stii ca zoso are dreptate. :)

Trimite un comentariu

sus