Skip to main content

Adevărul Holding rupe relaţiile cu Rodipet, pentru o datorie de 1,2 milioane de euro

 

adevarulholdingAdevărul Holding a sistat colaborarea cu distribuitorul de presă Rodipet (redenumit Network Press Concept sau Rodikiosk, anunţă grupul deţinut de Dinu Patriciu.

Publicitate

Decizia survine pe fondul refuzului conducerii Rodipet de a achita datoria de peste 1,2 milioane de euro, dar şi ca urmare a demersului difuzorului de a opri unilateral distribuirea produselor Adevărul Holding în Bucureşti şi în ţară, începand cu data de marţi, 7 iulie.

În noaptea de 6 spre 7 iulie, reprezentanţii Rodipet au refuzat să preia produsele Adevărul Holding de la Serviciul Expediţii, amplasat în Casa Presei Libere. Adevărul va cere în instanţă recuperarea datoriilor.

Pe de altă parte, Adevărul Holding anunţă că a achiziţionat 75% din pachetul de acţiuni al tipografiei West Tipo International, din Timişoara, de la Zoltan Kovacs, proprietarul grupului Agenda. Colaborarea Adevărul Holding - Agenda a început în februarie, când Adevărul Holding a devenit acţionarul majoritar al companiei timişorene de distribuţie Mediatim. Grupul de presă deţinut de Dinu Patriciu a cumpărat atunci un pachet de 75% din acţiuni de la Zoltan Kovacs, după cum paginademedia.ro a anunţat AICI.

Iată cele două comunicate de presă:

Adevarul Holding sisteaza relatiile comerciale cu Rodipet

Grupul Adevarul Holding a sistat de miercuri, 8 iulie, pe termen nedeterminat, colaborarea cu distribuitorul de presa Rodipet (redenumit Network Press Concept sau Rodikiosk. Decizia survine pe fondul refuzului sistematic al conducerii Rodipet de a achita datoria de peste 1,2 milioane de euro fata de Adevarul Holding, dar si ca urmare a demersului amintitei companii de a opri unilateral distribuirea produselor Adevarul Holding in Bucuresti si in tara, incepand cu data de marti, 7 iulie 2009. In aceste conditii, produsele Adevarul Holding (“Adevarul”, “Click!”, “Click! pentru femei”, “Click! Sanatate”, "Click! Pofta buna”, “Forbes Romania”, “Dilema Veche”, “Dilemateca” si “Foreign Policy Romania”), inclusiv volumele din colectiile “100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca” si “Disney Clasic” nu vor mai putea fi gasite la chioscurile din reteaua Rodipet.

Datoriile Rodipet fata de Adevarul Holding si alti editori au crescut constant
Adevarul Holding a incercat, in repetate randuri, inclusiv in ultima perioada, sa-si recupereze pe cale amiabila datoria de la Rodipet si a initiat, in acest sens, intalniri la nivelul conducerii Rodipet, companie patronata de omul de afaceri libanez Hassan Awdi. Trustul nostru a propus chiar si realizarea unui calendar de reesalonare a restantelor financiare ale Rodipet.

Contrar bunelor practici comerciale si in ciuda demersurilor noastre, Rodipet a decis sa incalce sistematic contractele incheiate cu Adevarul Holding si a refuzat onorarea la plata a unor bilete la ordin, in valoare de peste 23 de miliarde de lei vechi (ce reprezinta o mica parte din datoria totala), suma pentru care Adevarul Holding a demarat executarea silita. Pe de alta parte, Rodipet nu si-a mai achitat datoriile financiare nici fata de alti editori, debitele acestei companii crescand constant si impunator.

Angajatii Rodipet au sechestrat o masina si oameni de la Adevarul Holding
Totul a culminat cu cele intamplate in noaptea de 6 spre7 iulie, la Serviciul Expeditii, amplasat in Casa Presei Libere, cand, in doua randuri, reprezentantii Rodipet au refuzat sa preia produsele Adevarul Holding fara a oferi explicatii. Data fiind situatia, angajatii companiei noastre i-au interpelat pe reprezentatii Rodipet, cu atat mai mult cu cat acestia au refuzat sa semneze pana si documentul prin care practic refuzau produsele celui mai important grup de presa scrisa din Romania, Adevarul Holding.

Chiar si in aceste conditii, colegii nostri au insistat sa primeasca un raspuns, dar s-au trezit ca masina de transport Adevarul Holding a fost blocata de autovehicule Rodipet, iar ei amenintati, ba chiar sechestrati pret de cateva minute. 9.900 de exemplare din editia de marti a cotidianului “Click!” si alte 2.409 de copii ale ziarului “Adevarul” din aceeasi zi n-au mai ajuns astfel la cititori, printr-o simpla decizie a celor de la Rodipet.

Adevarul Holding isi respecta abonatii
In aceste conditii, Adevarul Holding anunta ca va ramane credincios principiilor sale de functionare si de respectare a partenerilor economici si va continua distribuirea ziarelor si revistelor cu ajutorul difuzorilor traditionali de presa, punand accent pe folosirea vanzatorilor volanti si pe infiintarea unor linii speciale de distributie a publicatiilor Adevarul Holding.

Mai mult, Adevarul Holding a decis ca le va acorda abonatilor din intreaga tara asistenta juridica pentru ca persoanele care nu-si vor mai putea primi produsele achitate deja, in urma deciziilor Rodipet, sa-si poata recupera banii. Abonatii aflati in asemenea situatie vor trebui sa faca dovada abonamentelor in cauza. De asemenea, compania noastra va infiinta o linie telefonica speciala (021.40.75.465) dedicata abonatilor Adevarul Holding pagubiti de Rodipet si le va oferi acestora, gratuit, publicatiile restante, desi nu se afla in culpa in aceasta cauza.

Adevarul Holding cere in instanta falimentul Rodipet
Adevarul Holding anunta, pe aceasta cale, ca a demarat toate procedurile juridice pentru recuperarea datoriilor Rodipet, inclusiv a daunelor produse in noaptea de 6 spre 7 iulie. De asemenea, marti, 7 iulie, a inaintat instantei o cerere de deschidere a procedurilor de insolventa ale companiilor Rodikiosk SRL, Star Collection Agency si Network Press Concept.

Pe de alta parte, Adevarul Holding va sesiza Consiliul Concurentei referitor la nerespectarea de catre Rodipet a articolelor 5 si 6 din legea 21/1996 privind practici anticoncurentiale, dar si Autoritatea pentru Valorificarea Arhivelor Statului. Totodata, Adevarul Holding va cere o pozitie oficiala si din partea Clubului Roman de Presa, institutie care, nu mai departe de primavara acestui an, solicita Rodipet sa-si achite datoriile financiare fata de companiile de media si sa respecte clauzele din contractul de privatizare.

Adevarul Holding a achizitionat pachetul majoritar al celei mai mari tipografii din vestul tarii, West Tipo International din Timisoara

Adevarul Holding a achizitionat 75% din pachetul de actiuni al West Tipo International (WTI), devenind astfel actionar majoritar al celei mai mari tipografii din vestul Romaniei.

Masina de tipar (prima masina noua de tipar instalata, in ultimii 20 de ani, in Banat), sediu nou, computer to plate (CTP), sisteme computerizate de pompare a cernelii tipografice – toate acestea sunt doar cateva dintre investitiile facute deja de catre cei doi actionari, Adevarul Holding si West Tipo International.

In urma semnarii contractului, echipamentele vechii tipografii vor fi mutate intr-o hala noua, alaturi de un utilaj de tiparit Global, de patru turnuri, care are posibilitatea de a tipari 32 de pagini full-color intr-o singura trecere. „Pana in primavara anului viitor, unitatea va fi dezvoltata cu alte doua turnuri. Astfel, la finalul proiectului, utilajele vor avea capacitatea de a tipari simultan doua ziare a cate 24 de pagini full-color, intr-un tiraj total de 90.000 exemplare/ora, fapt care va conduce la ocuparea in proportie de 80% a pietei tipografice din zona”, a spus Zoltan Kovacs, presedintele WTI.

Conform intelegerii dintre parti, Zoltan Kovacs va ramane Presedintele Consiliului de Administratie al West Tipo International inca doi ani dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre Adevarul Holding.

Colaborarea dintre Adevarul Holding si Trustul Agenda din care face parte WTI a inceput pe zona distributiei de presa, la 1 februarie 2009, atunci cand Adevarul Holding a preluat un pachet majoritar de actiuni din compania Mediatim.

Investitia facuta in Timisoara, cu echipamente noi, de ultima generatie, impreuna cu investitiile similare din Cluj, Iasi si Bucuresti, pozitioneaza Adevarul Holding drept cea mai importanta companie tipografica cold-soft din Romania si, totodata, singura retea de tipografii nou-aparuta dupa Revolutie. Cu aceste investitii, care vor tripla capacitatile de tipar din provincie, noi am rezolvat nu numai nevoia de dezvoltare a ziarelor „Adevarul”, „Adevarul de Seara” si „Click!”, dar si pe cea a celorlalte cotidiene locale si nationale ce necesita cele mai bune conditii de tiparire. Astfel, reteaua de tipografii Adevarul HoldingWest Tipo International - Timisoara, Garamond - Cluj, Tipomedia - Iasi si Tipomedia Bucuresti) va oferi servicii de calitate tuturor clientilor nostri. Aceste investitii acopera in proportie de 100% necesitatile de tipar din Romania. Ramane de rezolvat distributia de presa! ”, a spus Razvan Corneteanu, Director General Adevarul Holding.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vasile vasile
    cam cate firme sunt care distribuie presa, cele mai mari?

Trimite un comentariu

sus