Skip to main content

Premiile TVmania: Becali, chelia lui Copos şi capul gol al televiziunilor

 

Paginademedia.ro a avut onoarea să deschidă „balul” nominalizărilor pentru Premiile TVmania 2009, printr-un comentariu al subsemnatului (totodată membru al juriului). Articolul a fost publicat în ediţia de săptămâna aceasta a revistei, cu titlul de mai sus. Îl redau integral.

Publicitate

Primele nominalizări sunt dedicate ştirilor (le găsiţi la final).

Articolul "Becali, chelia lui Copos şi capul gol al televiziunilor":

Ştire de deschidere într-un jurnal de sport: „Gigi Becali a râs de chelia lui George Copos” Asta era cea mai importantă ştire sportivă a zilei! Ei, şi? Dacă nu mă înşel, cred că prezentatoarea a spus că “îl ironizează”. Nu e o excepţie, aşa cum nu e caracteristic doar ştirilor sportive. Marfă uşoară, pe care televiziunile ne-o bagă pe gât pe nemestecate.

Vreo intenţie de informare? Să fim serioşi! Televiziunea vinde, iar era informaţiilor de interes public, utile, a trecut demult. Ştirile au audienţă, dar lumea se uită nu din interes, nu pentru că informaţia ar fi utilă, ci din pură curioziate. Pentru că posturile TV apelează la instinctele primare. Acolo zgândăresc ştirile.

Ce trezesc crimele, accidentele şi catastrofele? Cât este de utilă ştirea că un psihopat şi-a ucis mama în Botoşani? De ce micile cutremure, transformate de posturi în veritabile cataclisme, fac mari audienţe? Televiziunile ştiu de ce. Şi speculează.

Ştirile sunt pline de artificii retorice şi vizuale, dar sunt goale de conţinut. Ştiri goale, pentru un telespectator prea obişnuit să îşi lase creierul să respire. Programe care îşi arogă statutul de ştiri, dar care ar trebui încadrate mai degrabă la Reality show-uri.

Petrişor Obae

Despre Premiile TVmania:

Zece categorii vor fi prezentate timp de zece săptămâni în ghidul TV. Publicul îşi poate vota preferaţii pe parcursul acestei perioade.

Iată nominalizările dintre care pot vota cititorii TVmania la categoria Cea mai bună emisiune de ştiri:

Ştirile Pro TV, 19.00
Observator, Antena 1, 19.00
Realitatea de la 18.00
Ora de ştiri, TVR 2, ora 22.00

Alte opţiuni: Telejurnal (TVR 1, 20.00), Ştiri (Antena 1, 18.00), Ştiri D (Kanal D, 18.30), Focus (Prima TV, 18.00).

Celelalte categorii ale Premiilor TVmania:

Cel mai bun comentator sportiv.
Cea mai bună emisiune tabloid
Cel mai bun realizator de talk-show.
Cel mai bun serial românesc.
Cea mai bună emisiune de divertisment.
Cel mai bun transfer. Cel mai bun reality-show.
Cel mai sexy star TV
Cea mai sexy vedetă TV

Câştigătorii de anul trecut îi puteţi găsi pe paginademedia.ro, AICI.

Citiţi şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    Scria cineva mai sus (tataee) "barbatilor le plac sportul" :))) Asta e ceva extras dintr-o gluma...sper.

    Perfect de acord cu ce se scrie in articolul asta despre stiri. In general stirile sunt 60% aberatii...nici urma de informare utila. Dar cand vine vorba de sport...acolo a devenit o chestie tragica. La stirile din sport nu mai exista, de fapt, nici o stire din sport. Vedem numai titluri din cancan si libertatea. Asta pe langa faptul ca sport in romania = exclusiv fotbal.
  • George S. George S.
    @Tataee
    Generalizarea este un procedeu retoric. La fel precum apelul la cazuri particulare este o chitibusarie avocateasca... Nimeni nu e tampit sa generalizeze abuziv, insa in cazul stirilor sportive de la posturile romanesti de TV rubricile de sport ale jurnalelor sunt populate in proportie covarsitoare de subiecte pentru care nici nu poate fi folosit termenul "stire". Ar fi trebuit sa ne puna pe ganduri, de multa vreme, faptul ca fara stirile sportive, Becali nu ar fi ajuns ce este astazi... macar pentru asta, ar fi trebuit sa devenim mai exigenti cu rubricile sportive.

    @Marius C.
    Compari abuziv programele de tip documentar TV cu stirile de televiziune. Este ca si cum ai spune ca violul este si el, de fapt, o hotie - furtul unei virginitati... Petrisor, ma asteptam sa punctezi aceasta eroare. Marius, postul tau este o parere, o respect, dar este complet aiurea. Sper ca nu lucrezi in presa, pentru binele nostru, al tuturor.

    Stirile sunt si trebuie sa fie stiri, serioase si seci, ca de-aia li se spune stiri. Nu orice informatie inseamna stire, iar multe informatii tin doar de entertainment. Si entertainment-ul are valoare de informare, dar limitata, mai ales prin comparatie cu celelalte subiecte zilnice. Catastrofele si accidentele, mai mari si mai mici, sunt tratate si de televiziunile vestice, insa nu se face din tantar, armasar, ceea ce jurnalistii nostri si-au asumat deja drept deviza profesionala... In plus, importanta este relevanta incidentului. Din punctul asta de vedere, profesionistii occidentali considera ca furturile de buzunare sunt mai importante decat o crima pasionala - pentru ca furturile sunt un simptom social, pe cand o crima din gelozie nu reprezinta decat un moment irational, o aberatie individuala. Lucrurile astea au fost deja lamurite in Vest, de decenii... Asa s-a ajuns ca in unele tari nordice sa nu poti profesa jurnalismul daca nu ai studii superioare in domeniu.

    Problema televiziunilor romanesti (si mai ales a rubricilor sportive) este ca amesteca entertainment-ul cu stirile, poluand jurnalele cu informatii neserioase, in dauna lucrurilor importante (ex. Becali si prostiile lui vs. situatia canotoarelor romance, platite cu 300 lei/luna). Stirile sportive ar trebui sa fie la fel de seci si serioase ca stirile de politica interna, socio-economice, despre actualitatea internationala etc. Asta pentru ca sportul are traditie in Romania, iar publicul merita sa fie informat despre sportivii nostri (nu despre sicofantii de pe marginea terenului) macar din respect pentru niste oameni care muncesc, in cea mai mare parte, pe bani de mizerie. Insa televiziunile romanesti prefera sa ne bage pe gat prostii, mai ales la sport,probabil pentru ca e mult mai ieftin sa pui reporterii sa se uite permanent in gura unora ca Becali si Borcea, decat sa umble prin provincie, pe coclauri, sa caute foste glorii ale sportului sau tinere sperante, sa faca stiri despre oameni de valoare. Aia nu dau coniace "la baietii de la TV", isn't?
    Ideea e ca ambele perspective pot convietui. Stirile pot ramane stiri, iar telespectatorilor care doresc sa afle ce mai fac Becali, Borcea si (in pat) Mutu+Consuela, li se pot oferi emisiuni speciale, in celelalte 20 si ceva de ore de program zilnic al fiecarui post. Uitati-va la televiziunile germane, sunt cel mai bun exemplu - apropo, Tataee, vorbesc despre jurnalele de stiri, nu despre alte emisiuni.

    Cu scuze pentru lungimea postului, la toti de fata sanatate.
  • Marius C Marius C
    petrisor uita-te pe discovery, animal planet si national geografic: in proportie de 80% emisiunile sunt despre accidente, catastrofe, cataclisme, animale ucise etc...

    stirile sunt spectacol, daca vrei stiri serioase si seci te uiti pe N24.

    si realitatea si antena3 incearca sa gaseasca spectaculosul din stiri numai ca nu le iese la fel de bine ca protv-ului.

    stirea cu chelia excelenta, daca ma face sa rad eu sunt multumit.
  • Tataee Tataee
    Iordache, te-ai uitat si tu la posturi din afara romaniei? nu? ia trage cu ochiul si o sa vezi. e si tare grea logica. peste tot, cei mai multi consumatori de jurnale de sport sunt barbatii. barbatilor le plac sportul si femeile. deeeeeciiiii... nu pricep insa ce legatura are o domnisoara care citeste o stire cu subiectele jurnalului. hmmm...
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Foarte bine prins, exact, cum ar trebui sa fie si stirile. Inclusiv ziarele de sport scriu pe luna 100 de stiri despre becali si borcea, copos si toata aceasta faina a orbilor si 1 data, poate, despre atletism, si acela vreun divort. Alde tatae nu se intreaba de ce or fi numai gagici in sensul cel mai profund al cuvintului prezentatoare de stiri sportive la tv?
  • Tataee Tataee
    nu e vb de vreo asumare, de vreun pseudonim. e doar o exagerare. sunt si informatii in jurnalele de stiri sportive. daca vrei, le numaram. :D hai, chill, nu mai fi asa incordat. :P
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Tataee,

    Am punctat o tendinţă, nu am făcut un tratat despre ştiri. O pot susţine cu argumente. Printre astfel de lucruri mai au loc şi altfel de ştiri. Ai tot dreptul să fii sau să nu fii de acord.

    Îmi asum părerile, nu le ascund în spatele unor pseudonime.
  • Tataee Tataee
    petrisor, e doar o generalizare stupida. e ca si cum eu as spune ca tot ce faci tu e sa copiezi niste audiente si sa le pui pe site. banuiesc ca nu ti-ar conveni, nu?

Trimite un comentariu

sus