Skip to main content

VIDEO - Claudiu Șerban la B1TV: Restructurările au fost stabilite cu mult timp înainte de tranzacția Ringier - Bobby Păunescu

 

Claudiu Șerban viitorul director al editurii Evenimentul Zilei şi Capital, la B1 TV: "Restructurările au fost stabilite cu mult timp înainte (de tranzacția Ringier - Bobby Păunescu n.r.) și țin strict de politica Ringier și de ceea ce urma să facă Ringier anul acesta pe piață".

(Vezi în continuare fragmente video din emisiunea de la B1 TV)
Publicitate

"Tranzacția este o chestiune, restructurarea Ringier este o cu totul altă chestiune. Momentele practic nici nu coincid pentru că tranzacția nu poate fi finalizată decât la 15 martie", a spus Şerban.

De ce s-au anunţat simultan vânzarea şi restructurarea ? Claudiu Şerban:

"Am ales să comunicăm oamenilor noștri aceste lucruri simultan pentru că noi credem că orice comunicare de tipul acesta constituie un șoc pentru orice angajat și nu ne-am fi dorit nici noi de la Ringier și nici noul propietar ca oamenii să fie supuși la două șocuri consecutive."

Înainte de alte idei, un fragment din emisiunea de la B1 TV:

[flashvideo filename=video/b1tv_claudiu_serban1.flv /]

Iată mai multe declarații făcute de Claudiu Șerban la postul B1 TV:

 • În niciun caz nu se va schimba absolut nimic radical la Evenimentul Zilei.
 • Nu am avut în vedere o asemenea tranzacție în clipa în care am început discuțiile cu Bobby Păunescu despre formatul emisiunii Evenimentele Zilei, despre prezența unui studio TV în mijlocul redacției.
 • Tranzacția a fost o chestiune naturală, o reacție la ceea ce se întâmplă pe piață, o reacție a noastră la ultimele trenduri în media.

Claudiu Șerban, despre schimbările de la B1 TV

[flashvideo filename=video/b1tv_claudiu_serban2.flv /]

Claudiu Șerban, despre viitorul afacerii sub tutela noului patron:

 • Aș dori să păstrăm ce e bun în modul ăsta de organizare elvețiană, adică lucrurile făcute cu seriozitate, lucrurile planificate, nu ne îndrăgostim de o idee și îi dăm drumul fără să evaluăm consecințele.
 • Sunt foarte bucuros că voi putea să evit ceea ce mi se întâmpla în cariera mea de 18 ani la Ringier și anume să aștept o aprobare timp de foarte mult pentru că deasupra nivelului meu mai existau o mulțime de alte foruri de decizie.
 • Sper să fie o mașină cu motor elvețian dar care are un șofer român, cu reflexe de român.
 • În niciun caz nu se va schimba absolut nimic radical la Evenimentele zilei sau la ziarul Evenimentul zilei.

Despre personal: "Restructurările au fost stabilite cu mult timp înainte și țin strict de politica Ringier"

 • Restructurările au fost stabilite cu mult timp înainte și țin strict de politica Ringier și de ceea ce urma să facă Ringier anul acesta pe piață. Faptul că nu s-au întâmplat decât acum, este o consecință a procesului decizional foarte dificil.
 • Tranzacția este o chestiune, restructurarea Ringier este o cu totul altă chestiune. Momentele practic nici nu coincid pentru că tranzacția nu poate fi finalizată decât la 15 martie.
 • Am ales să comunicăm oamenilor noștrii aceste lucruri simultan pentru că noi credem că orice comunicare de tipul acesta constituie un șoc pentru orice angajat și nu ne-am fi dorit nici noi de la Ringier și nici noul propietar ca oamenii să fie supuși la două șocuri consecutive.

Despre prețul tranzacției:

 • Este probabil a patra, a cincea tranzacție cu media, de genul acesta în care sunt implicat și niciodată nu am comunicat valoarea tranzacției. Dar, 8 milioane de euro, suma vehiculată pe bloguri, este o sumă frumușică, dacă e să comentez.

Legat de schimbarea politicii editoriale, odată cu schimbarea patronului:

 • Nu am experiența lucrului cu Bobby Păunescu și nu știu în ce măsură intenționează să se implice sau nu în procesul editorial.

Despre dispariția recentă a mai multor ziare:

 • În primul rând erau prea multe ziare pe piață, prea multe pentru capacitatea publicității de a le hrăni, pentru a putea susține costurile ziarelor. Prea multe pentru posibilitățile sistemului de distribuție din România, care este rămas mult în urmă față de oricare altă țară din Europa Centrale și de Est.

Despre viitorul pieței de publicitate: "Mă aștept ca zilele de aur în ceea ce privește publicitatea să fi apus.

 • Eu cred nu numai că piața de publicitate își va reveni dar va depăși ceea ce avem acum și chiar ceea ce am avut ca și cheltuieli pe cap de locuitor în anii trecuți.
 • Nu cred că vor fi salturi spectaculoase în ceea ce privește cheltuielile de publicitate, pentru că nici nu există o rațiune de tip cucerire, hai să ne grăbim să investim în România, lucruri pe care le-am trăit în trecut.
 • Nu cred că vom vedea creșteri cu două cifre în următorii ani, dar mizez pe niște creșteri de peste 5% a volumului de publicitate în anii care urmează, pentru mult timp de acum încolo. Problema presei scrise este dacă aceste creșteri de publicitate vor privi și presa scrisă sau nu.
 • Marele pariu al presei scrise din momentul acesta este să-și dovedească utilitatea într-un mix de media și să poată să concureze cu alte medii.
 • Mă aștept ca zilele de aur în ceea ce privește publicitatea să fi apus.
 • Miza noastră în proiectul acesta nu este să salvăm presa scrisă, miza noastră este să savăm instituția de media numită Evenimentul Zilei și Capital.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Toti cei care au postat inaintea mea au principii corecte si mai mult ca sigur o coloana verticala oblica. Explicatie: cat timp Claudiu Serban le-a fost sef sunt convins ca nu stiau cum sa ii pupe mana cat mai mult. Acum il critica dar de ce l-au suportat daca tot are omul asa multe defecte?
 • Ringier a ajuns sa aiba acum un ziar, fost lider absolut, in agonie si trei reviste facute de aceiasi 20 de angajati, devenind o companie de mina a treia dupa ce avea 40 % din piata de print in 2006. Ce a facut Ringier a fost sinucidere curata: toti sefii din Elvetia s-au lasat dusi cu zaharelul de Serban, care le stia pe toate, si n-au avut minima curiozitate sa mai ii intrebe si pe altii care e realitatea.

  Hagger a lasat sa-i scape printre degete zeci de jurnalisti excelenti si de manageri foarte buni fara macar sa-i intrebe de ce se car.

  Iar acum acest tip se spala pe maini in emisiunea de la B1TV spunand ca depindea de elvetieni si ca aia se lalaiau pana luau o decizie! Dar nu a facut NIMIC, a tacut, a ascuns problemele, a pacalit lumea zicand la nesfirsit ca banii lui Patriciu se vor termina. Ringier a fost o companie unde multi isi doreau sa lucreze, acum e una de unde toata lumea se intreaba cand e mai bine sa o stearga.

  Acum sunt aruncati in strada redactori si contabili de-a valma, oameni onesti care au muncit pe rupte sa faca ceva. Ce vina pot avea Ana Nita sau Vlad Macovei ori Iulian Bortos, care au iesit la lupta ca-n Intifada, cu pietre, cand rivalii aveau macar cate un AK 47 cu ei? Cati stiu ca Libertatea, cu o echipa de tineri creata din nimic si fara ca Serban sa mai inlocuiasca vreun calculator vechi de 5-6 ani sau sa cheltuie vreun leu pe deplasari, a luptat eroic sa scoata cate trei editii pe zi?!

  Cati au habar ca EvZilei scade continuu dupa ce la mkt nu s-a mai intamplat absolut nimic in ultimii doi ani pt ca Serban a ras toate costurile ca sa-si ia bonusul anual?!

  Cati stiu ca marele sefa girat cele mai proaste contracte de distributie si de tipar, facute de alt "specialist" in domeniu, Dan Saros. Care Saros crede ca daca s-a mutat din vara in fostul birou al lui Corneteanu automat va prelua si calitatile acestuia...
 • e lasa. :) ca serban si/a umplut conturile. si/a luat masinute bengoase, case pe la mare. stie el ce face. fraierii de elvetieni pot pleca linistiti. dar, cu coada intre picioare :)
 • Managerul asta, Serban a ingropat efectiv compania in ultimiii ani. Unde sunteti cei care cer socoteala pentru toate nimicurile? De ce nu ii cereti socoteala pentru modul in care a fost gestionata situatia in ultimele 24 de luni? Nu e prea simplu sa aruncam vina pe altii aflati la Zurich sau Geneva?
  Eu cred puternic in responsabilitatea pe care Serban o are in acest dezastru. Si Hager, dar Serban e primul nu el.

  Inafara ego-ului omul asta nu a adus nimic. I s-a lasat mana libera de catre niste elvetieni care nu si-au mai revenit niciodata din plecarea lui Corneteanu si a echipei lui, o alta mare catastrofa care a schimbat fata industriei media. De chestia aia nu este de vina Serban ci elvetienii "ajutati" de fitilele si sapaturile lui Serban.
  La final cred ca singurul lucru care mai conteaza este obrazul patat al lui Michael Ringier care nu va mai avea curaj sa se arate pe aici prea curand si faptul ca presa a mai primit o lovitura grea. Asta inafara suferintei la cere sunt supusi sute de oameni care au crezut in Ringier. Ghinionul lor e ca era si Claudiu Serban pe acolo.

Trimite un comentariu