Skip to main content

Cartianu: “Nord Coreenii de la EVZ”. “Sfârşitul Ceauşeştilor” aprinde spiritele între Evenimentul zilei şi Grigore Cartianu

 

ACTUALIZARE: Vlad Macovei, redactor şef EVZ, vine cu câteva precizări. "Nu există un clasament oficial al Bookfest, doar al cifrelor raportate de edituri". Precizările lui, la sfârşitul articolului.

Publicitate

Ştampilă dură pusă de Grigore Cartianu, fost redactor şef adjunct al Evenimentului zilei celor de la ziarul pe care l-a condus: “Nord Coreenii de la EVZ”, spune el azi într-un editorial. De ce această ştampilă?

Într-un clasament al celor mai vândute cărţi de la Bookfest, publicat de EVZ, volumul “Sfârşitul Ceauşeştilor” – locul I (cartea lui Grigore Cartianu), nu apare deloc. Pe prima poziţie în topul EVZ este cartea de pe locul 2. “Nu poţi măslui un clasament, doar pentru că nu îţi place o echipă”, spune răspicat Cartianu.

De ce a uitat EVZ de cartea lui Cartianu? Din informaţiile paginademedia.ro, volumul a fost declarat neinteresant pentru EVZ încă de la începutul Bookfest: “nu ne interesează cartea lui Cartianu, pentru că este un concurent”, s-a spus în şedinţa de sumar. Ce spun Cartianu (acum redactor şef la Adevărul) şi redactorul şef al EVZ, Vlad Macovei, în continuare.

Editorialul lui Grigore Cartianu penalizează dur articolul din Evenimentul zilei. Câteva fragmente:

"Nu credeam că, la doi ani de când am plecat de la „Evenimentul zilei", acesta va ajunge de la 54.044 la 25.553 de exemplare. Explicaţiile se află în atitudine: pe vremuri, EVZ avea reguli şi principii; acum, ziarul măsluieşte cifrele. Greşelile sunt scuzabile, reaua-intenţie nu poate fi iertată."

"Se zice că presa din Coreea de Nord nu scrie niciodată despre înfrângerile echipei naţionale de fotbal. Prin urmare, formaţia regimului Kim câştigă întotdeauna, având un bilanţ mai bun chiar şi decât Brazilia."

"Pe la sfârşitul anilor '80, prin almanahurile de sport, echipa României care a învins Anglia cu 2-1 în 1981 era formată din zece jucători, iar primul nostru gol nu-l marcase nimeni. Normal: Marcel Răducanu fugise în Germania Federală şi, prin urmare, nu mai exista."

"Eu înţeleg că-ţi stă în gât o carte. Se poate şi să nu-ţi placă. Asta înseamnă că poţi s-o critici sau s-o ignori, dar nu poţi s-o scoţi din clasamente! Mai ales când aceste ierarhii sunt întocmite de cititori, singurii care - până la urmă - contează."

"Sau, mă rog, dacă te numeşti Alexandra Olivotto, lucrezi la „Evenimentul zilei" şi-l ai şef pe unul Macavei, poţi atinge şi performanţa asta."

Autoarea articolului: “Nu vreau să comentez”

Alexandra Olivotto este cea care a scris articolul din Evenimentul zilei, omiţând volumul lui Cartianu. Contactată de paginademedia.ro, a răspuns scurt:

“Chiar nu vreau să vorbesc pe tema asta. Nu vreau să cometez”.

Dacă a fost o greşeală, o să corectăm, spune redactorul şef al EVZ, Vlad Macovei.

Macovei, pentru paginademedia.ro:

“Dacă a fost o greşeală, o să corectăm. În privinţa clasamentului, nu a fost nicio intenţie să îl prezentăm greşit. O să mă interesez să văd dacă a fost o greşeală.”

Cartea lui Cartianu, lansată la Bookfest, nu a intrat în zona de interes a Evenimentului zilei. Chiar de la început, potrivit informaţiilor paginademedia.ro, şefii ziarului au spus în şedinţă că “nu ne interesează cartea lui Cartianu, pentru că este un concurent”.

Vlad Macovei spune că reflectarea cărţii ţine de o decizie editorială:

„În ceea ce priveşte reflectarea cărţii în ziar, este o altă discuţie, este o decizie editorială care nu are legătură cu clasamentul Bookfest. Nu pot să măsluiesc realitatea, dar pot alege să scriu despre o carte sau nu.”

Cartianu: “M-a deranjat batjocorirea meseriei de ziarist”

Grigore Cartianu este categoric:

“Cel mai mult m-a deranjat batjocorirea meseriei de ziarist de către o publicaţie pe care am avut-o, o am şi o voi avea la suflet. Una pentru care am lucrat cu pasiune timp de opt ani, mai mult decât vor apuca să lucreze autorii acestei găinării. Aştept să prezinte scuze cititorilor, nu mie, pentru că pe cititori i-au minţit”

Fraza care l-a deranjat pe Cartianu este chiar la începutul articolului din EVZ: “Cel mai bine vândut volum de la târgul de carte aparţine Tarei Palmer-Tomkinson şi lui Sharon Marshall. „Ghidul fetelor obraznice” (Nemira) a fost achiziţionat de aproximativ 900 de cititori.

Sfârşitul Ceauşeştilor a vândut peste 2.000 de exemplare. Nu poţi să schimbi clasamentul pentru că nu îţi place e echipă. Nu o poţi scoate din clasament!”, spune Cartianu.

Câteva precizări de la Vlad Macovei, redactor şef EVZ:

1. "Nu există un clasament oficial al cărţilor de la Bookfest, doar al cifrelor raportate de edituri. Noi am sunat editurile să aflăm cât au vândut. A fost un demers al EVZ".

2. "Reporterul a luat în calcul cărţile care se distribuie în mod clasic în librării şi nu au un alt vehicul de suport, aşa cum editura Adevărul are ziarul."

3. "Dacă am fi luat în calcul toate cărţile vândute la Bookfest, cartea lui Grigore Cartianu ar fi fost pe primul lor, potrivit raportărilor editurii."

Articolul lui Grigore Cartianu, AICI.
Articolul din Evenimentul zilei, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • laurentiu laurentiu
    ce sa mai zic - presa romaneasca - cand nu au ce face dau unii dupa altii.
  • lili lili
    Inca ceva: @Foglia Seca :interneaza-te!
  • lili lili
    Are dreptate Andrei Tudor, Grigore e parte din problema de la EvZ.
    Macovei nu a facut decat sa desavarseasca inmormantarea brandului. El si chiar Grigore reprezinta mediocritatea care a adus mari probleme acolo.
  • paul S paul S
    L-am vazut pe om la Nasu',discutand cu Iliescu. Se repezea precum un taur cu ochii inrositi, furios si natang.
    Iliescu explica, fiul gazonului o tinea prosteste (adica ilogic) pe-a lui.
    Foarte hotarat si opac la creier pentru cineva care trebuie sa culeaga informatie.
    Eu nu m-am numarat printre cei 2000 de cumparatori, si nu-mi pare rau.
    Pentru cartea e Cartianu: o vuvuzea.
  • Andrei Tudor Andrei Tudor
    am revenit. Uite in 2000 cand Cartianu a zis ca a venit la EVZ ziarul avea 128.000 de exemlare vandute. Cand l-a parasit din functia de prim redactor sef adjunct - desi el facea ziarul - tirajul era de vreo 48.000
    Asta ca sa stim cine a prabusit tirajul ziarului. Macovei a venit numai sa duca mortu la groapa.
    sursa - brat
  • Andrei Tudor Andrei Tudor
    Rugaminte
    Domnule Obae, de ce nu publicati tirajul EVZ la momentul in care a aparut Cartianu sef la aceasta publicatie si apoi tirajul in momentul in care a parasit EVZ.
    Veti vedea ca in opt ani cat timp a ocupat functiid e conducere la EVZ tirajul ziarului s-a prabusit dramatic.
  • Harvey Milk Harvey Milk
    @Petrisor Obae,

    E ok oare să permiți comentatorilor (vezi leo) să arunce acuzatii atât de grave pe blogul tau? Dovezi nu exista, dar odata turnate in capul victimei, laturile vor ramana ceva vreme.
  • Foglia secca / corectura Foglia secca / corectura
    Coreea de Nord
  • Foglia secca Foglia secca
    Brazilia – Coreea de nord = 2-1. Golul lui Maicon.
    Mai multe efecte imprimate mingii, SE INSUMEAZA SI SE INTREPATRUND IN MANIFESTARE (nu se anuleaza !!! ). Lovirea putin stanga fata de axul vertical al mingii si putin “sub minge” (sub axul orizontal), combina efectul de corner cu suturile “in stil foglia secca”. Prin comprimarea mai mult a jumatatii/emisferei din stanga, mingea tinde sa se deplaseze spre dreapta, dar nu chiar imediat, ci, in timp, cand scade si forta de inaintare [forta data de impulsul consistent de la “inteparea” mingii cu varful bocancului; numai ca aceasta intepare se suprapune si unei miscari brusce si combinate de plesnire a mingii, de jos in sus avand continuitate, prin flexarea articulatiilor, cu o miscare spre dreapta; acestea mentionate, pe fondul unei preluari si conduceri a mingii pe picior, in spatiu]. Daca inteparea mingii cu varful bocancului era si mai puternica, se putea obtine, pe fondul maririi zonei de manifestare a efectului, si o noua schimbare a directiei, spre stanga, dar dupa ce mingea trecea deja linia portii. Comun cu lovitura de corner vom avea traiectoria spre dreapta, lovirea (doar usor) pe stanga si un inceput de rotatie. Comun cu suturile “in stil foglia secca” avem lovirea (usor) sub minge si, desi nu se realizeaza miscarea de rotatie inversa rostogolirii [rotatie inversa rostogolirii, conform efectului/loviturii „foglia secca” standard, din lovitura libera; la suturile „in stil foglia secca”, poate sa lipseasca amintita miscare de rotatie, conservarea pentru o bucata de timp a comprimarii unei emisfere verticale a mingii facandu-se prin „inteparea” in forta a invelisului mingii cu varful bocancului, cu siretul sau exteriorul (deci, cu o proeminenta) putin lateral fata de axul vertical si sub minge], se va contribui la schimbarea directiei spre dreapta (pe langa contributia avuta de elementele efectului de corner), lipsind schimbarea directiei spre stanga datorita “reglajului” pentru spatiul mic in care trebuie sa se desfasoare efectul. Daca, in ultimii doi ani, Juninho, Alex, F.Aurelio, D.Alves au realizat combinarea celor doua efecte prezentate, din lovituri libere, Maicon a realizat aceasta din actiune. In cazul de fata, foarte slab este influentata devierea spre dreapta prin contactarea mingii aflata in deplasare dinspre stanga, reactiune ce ar fi devenit mai proeminenta daca mingea avea forta de inaintare si viteza mai mari.
  • leo leo
    Alexandra Olivoto?! Nu cumva este una si aceeasi persoana care isi turna colegii sefilor de la Cotidianul? Fosta secretara a lui Buscu, Grosu si Morar are veleitati culturale acum. Macovei, Olivoto si Ioana Lupea erau cei care aduceau osanale in fiecare sedinta de redactie Conducatorilor Supremi de la Cotidianul: Vantu si Buscu.
    Si acum injura tot ce prind prin cale. Ce bine ca a venit criza si se raresc ziarele !!!
  • geo geo
    Bai oameni buni, Grig asta nu imi e simpatic, da'cum-necum a scos pe spinarea subordonatilor o carte. Buna-proasta, nu conteaza, marketingul o vinde, mai ales ca o pune si pachet la ziar. Da'sa nu o bage in seama individa aceea, mi se pare strigator la cer...Cred ca se va lasa cu sanctionarea tipei...asta ptr ca nuvela lui Grig se pare ca s-a vindut mai bine decit fetele obraznice...
  • livanu livanu
    scrie carti..grig?eu stiam ca le are cu coasa..omul asta de-abia articuleaza trei cuvinte legate si se crede scriitor.ciudat
  • intunericitul intunericitul
    Gregoar despre meseria de ziarist? Tare!

    O povestioara, barfa d'aia cu o ureke:

    Acu niste ani a aparut stirea cum ca fetele din lotul national de gimnastica s-au umplut de paduchi. Gregoar a cerut oamenilor de la evz sa ilustreze povestea punand un paduche mare pe fata uneia dintre gimnaste.

    Acu serios, Gregoar nu poate sa scrie (ca de exprimat deh, e mai greu)decat despre ce se intampla pe (si in apropierea) terenului de fotbal. Dovada si editorialul de azi, unde comparatiile sunt luate exact din acelasi spatiu.
  • Calin Calin
    Miroase un pic si a marketing, nu credeti? Iliescu l-a atacat pe Grigore, EVZ l-a omis pe Grigore-doua pseudoevenimente prinse din zbor de Adevarul si transformate rapid in articole in ziar. Altfel, nu mi-e clar de ce cititorii editorialelor lui G. Cartianu ar trebui sa se ingrijoreze pentru prabusirea EVZ, intr-o zi cu atatea evenimente: am avut motiune, planeta fierbe din cauza vuvuzelei :). Se intampla niste treburi mai importante decat EVZ, oameni buni...
  • Alex Alex
    Din pacate, Grigore Cartianu are dreptate in ceea ce spune, nu insa si in ceea ce scrie in editorial.
    Problema apare, mai ales prin faptul ca reporterul EVZ, Alexandra Olivotto, dupa o scurta sedere la AH a cam plecat pe usa din dos de la acest trust si de aici poate resentimentele sale fata de cartea lui Cartianu.

Trimite un comentariu

sus