Skip to main content

CSAT: Presa a ajuns pericol naţional! CTP: E un derapaj antidemocratic!

 

Fenomenul campaniilor de presă la comandă” este un pericol pentru siguranţa României, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare pe 2010.

Publicitate

"Includerea mass mediei în ameninţările la siguranţa naţională e un grav abuz la adresa libertăţii şi democraţiei", spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu, scrie HotNews. Pe de altă parte, Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă, a declarat că “Incriminarea presei de la cel mai înalt nivel este o obişnuinţă tristă". Şi organizaţiile de media condamnă documentul, vorbind despre "un pericol la adresa democraţiei" (poziţiile lor, la finalul articolului).

Principalele vulnerabilităţi ale României", din documentul Strategiei Naţionale de Apărare pe 2010 scrie că:

  • Crima organizată, presiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţiilor statului, asupra mass-media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice.
  • Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţiile statului prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora.
  • Presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obşinerii de avantaje de naturăă economictă sau în relaţia cu instituţii ale statului.

Peter Ekstein Kovaci, consilierul preşedintelui Băsescu, a declarat la Realitatea FM că CSAT-ul a constat că presiunile exercitate de trusturile de presă asupra deciziei politice sunt considerate vulnerabilităţi în Strategia de Apărare - în special dupa campania electorală de anul trecut în care trusturile de presă s-au implicat cu mult peste statutul de neutralitate.

Ziariştii nu trebuie să aibă o poziţie privilegiată în faţa justiţiei, consideră Cristian Tudor Popescu, care a caracterizat drept "derapaj anti-democratic" includerea presei în totalitatea ei ca instituţie de risc strategic, notează HotNews.

CTP:

"Presa are probleme foarte mari, de funţionare, de deontologie, dar ceea ce face CSAT e mai grav, pentru că pune în discuţie democraţia din România şi libertăţile fundamentale câştigate după 1989".

Indra Crasnea:

"Mă aştept ca şi pe mai departe, mass-media să aibă parte de ostilitate instituţionalizată, pentru că, a te legitima prin declararea presei ca inamic se pare că este o reţetă de succes. “

Iată, pe larg, comunicatul CRP

Incriminarea presei este o obişnuinţă tristă, ajunsă politică oficială

“Incriminarea presei de la cel mai înalt nivel este o obişnuinţă tristă, care, prin referirile din proiectul de strategie de apărare a ţării, tinde să devină o politică oficială a autorităţilor.

Cei care au conceput acest document important lasă impresia că presa este un inamic public şi aruncă anatema, invocând motive ca “presiuni”şi “campanii de presă cu scopul de a denigra”.

Autorilor strategiei le este comod şi la îndemână să nu recunoască că în România se face şi presă corectă, onestă, profesionistă şi iau unele excepţii, care fac deservicii mass-media, drept reguli de acţiune şi practică curentă în jurnalismul din România.

Deţinătorii puterii preferă să-şi cultive prejudecăţile şi să facă procese de intenţie în loc să recurgă la dialog - ca mod de comunicare civilizat şi european – pentru dezamorsarea acestor prejudecăţi.

Clubul Român de Presă, în noua să identitate, a lansat de mai multe ori, invitaţii la dialog instituţional Preşedinţiei şi Guvernului.

Buna-credinţa din partea noastră a fost întâmpinată cu tăcere, sau indiferenţa. În actualul context, consider că această indiferentă nu poate însemna decat rea-credinţă şi rea-voinţă.
Mă aştept ca şi pe mai departe, mass-media să aibă parte de ostilitate instituţionalizată, pentru că, a te legitima prin declararea presei ca inamic se pare că este o reţetă de succes. “

Comunicatul organizaţiilor de media:

Strategia Nationala de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratiei

Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de CSAT si inaintata astazi, 23 iunie 2010, Parlamentului.

Conform Strategiei Nationale de Aparare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o (…) vulnerabilitate a statului roman”.

Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa “raspandeasca informatii false” este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au o posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa.

Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile “campanii de presă la comandă”. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.

Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnam afirmatiile din Strategia CSAT si facem un apel la Parlamentul Romaniei sa aduca modificarile necesare acestui document, eliminind referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Patronala a Editorilor Locali

Conventia Organizatiilor de Media

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Patronatul Presei din Romania Romedia

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Relu Relu
    Florin Iaru: cind un grup media (ala unde lucrezi si dumneata) urmareste sa stabileasca ierarhia politica in loc sa informeze si este si detinut de un infractor ca SOV, chiar avem o problema. Eu nu sint de acord cu tine, nu vreau sa puneti voi si cu angajatorul vostru presedintele.

    "Presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obşinerii de avantaje de naturăă economictă sau în relaţia cu instituţii ale statului."

    Iti suna cunoscut?
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    De fapt, documentul CSAT da forma, extrem de bine cintarita, semnalelor de alarma trase de unii ca Mihai Tanasescu si Mugur Isarescu, de pilda. Apoi, cind timp de o luna distrugerea unei munitii vechi este tocata in cadrul unei super-campanii sub eticheta "Presedintele romaniei implicat in incurajarea terorismului" (s-a uitat? desi se vorbea de o organizatie disparuta de citiva ani) unde ne aflam? Iar Florin Iaru sare aiurea-n tramvai! Chiar crede ca strimbaturile sunt considerate atacuri? Sau campaniile duse cu toate mijloacele posibile, apasat, cu evidente elemente de santaj sau de decredibilizare a statului ("e treaba statului sa se apere", dupa cum a spus un mare mogul)?
  • spectatorul18 spectatorul18
    si inca ceva:jos basescu (petrisor sper sa nu cenzurezi asta)
  • spectatorul18 spectatorul18
    sa spui ca a ajuns romania vulnerabila din cauza presei e cam mult.poate chiar exagerat.dar ceva sambure de adevar tot exista.cand ati vazut ultima data,pe antene de exemplu,vreun reporter,reportaj,stire,etc.care sa arate si o fatza buna a portocaliilor?
  • Lucian Lucian
    @Florin Iaru
    Citeste doar atat: http://badeadan.blogspot.com/2010/06/cartelul-mafiot-de-presa-vintu-au.html
  • Florin Iaru Florin Iaru
    @Dan Iancu
    Prostia nu doare. Ar trebui!
    Cînd te dor televiziunile şi ziarele, înseamnă că ai buba la cap, iar cînd ideile astea intră în stategiile naţionale, nebunia a atins limitele. Marş în Coreea de Nord sau în China. Acolo presa e ÎNTOTDEAUNA prietena statului şi a conducătorilor!
  • ciavistu ciavistu
    cred ca pe doamna o cheama Indira
  • Dan Iancu Dan Iancu
    mde, domnul ctp confunda democratia cu acceptarea folosirii unor trusturi de presa in totalitate pentru campanii directionate. dupa electoralelel ultime, democratia nu are nimic de a face cu ce au facut vreo trei televiziuni si patru ziare. altii au fost pe dos. asta nu e democratie si nici presa.

Trimite un comentariu

sus