Skip to main content

Adelin Petrişor: “privirea fixă, aproape hipnotică a lui Vîntu” seamănă cu cea a şarpelui din Cartea Junglei

 

N-am reuşit totuşi să-mi scot din minte privirea fixă, aproape hipnotică a lui Vîntu. Din acest punct de vedere, poţi lejer să-l compari cu şarpele Kaa, mai ales că este şi sâsâit”, spune Adelin Petrişor în cartea  Războaiele mele, pe care a lansat-o de curând.

Publicitate

Sorin Ovidiu Vîntu era "pe val" în 1999, iar Adelin lucra la TVR şi avea nevoie de o sponsorizare de 15.000 de dolari, pentru o deplasare în Belgrad. Nici nu ştia cine e Vîntu. Povestea primei întâlniri dintre miliardar şi tânărul reporter care a ajuns, peste ani, să lucreze la trustul media al magnatului, în continuare:

Prin 1999, cauta o sponsorizare pentru a pleca în Iugoslavia. Era angajat la TVR, iar postul public nu avea bani pentru deplasări. Un coleg de la secţia economic i-a sugerat să-l sune pe Vîntu. "Cine-i ăsta, că n-am auzit de el", a replicat Adelin. "Învirte multi bani, e ala care are Gelsor, un fond de investitii bagat in FNI", i s-a raspuns. A ajuns repede să vorbească cu Vîntu. A facut rost de numărul de telefon de la sediul Gelsor şi, după o scurtă discuţie cu secretara (careia i-a zis de un proiect), s-a trezit la telefon direct cu Sorin Ovidiu Vîntu, "un om cu o voce cavernoasă, care părea că vorbeşte pe speaker".

Primul dialog Adelin - Vintu a fost scurt: "Ştiţi, sunt reporter la TVR şi intenţionez să plec în Belgrad, pentru bombardamente şi as avea nevoie de o sponsorizare". "Veniţi mâine la zece la mine", a replicat Vîntu şi a închis telefonul.

Perspectiva Vîntu: Vrei bani? Caţi? Şi mie ce-mi iese?

A doua zi, Adelin "s-a înfiinţat" la biroul lui Vîntu. A aşteptat cuminte în anticamera, timp în care pe acolo au venit şi "doi grei de la Caţavencu". Când i-a venit rândul, după două-trei ore, a fost mirat de aparenţa lui Vîntu:

"Statea tolănit pe un scaun de piele un bărbat neras, cu părul grizonat şi vâlvoi, la vreo 45 de ani. Purta un pulover de lână gri, tocit, care îl făcea să pară orice altceva decât milionar"

În plină perioadă de vârf a FNI, Vîntu a pus direct problema, de pe o poziţie de forţă: "Vrei bani, asta am înţeles. Caţi? Şi mie ce-mi iese?"

Adelin: Nu ştiu câţi exact. Dumneavoastră primiţi publicitate la TVR, dar detaliile le ştiu colegii mei de la comercial. Eu sunt reporter şi nu prea mă pricep la asta.

Vîntu: Eu nu discut cu fraierii voştri de la comercial, discut cu tine. Dacă habar nu ai, de ce ai mai venit la mine?

Tanarul reporter al TVR (avea 24 de ani atunci) şi-a spus placa din nou: sponsorizare, bombardament, diurnă, cazare, benzină, am nevoie de bani.

Vintu: Dar de câţi bani ai nevoie, ştii?

Adelin: Probabil 10-15.000 de dolari. Cazare, diurnă, benzină.

Vîntu pune mâna pe telefon: "Trimite-l urgent la mine pe Popa". Dupa câteva minute, vine "un bărbat brunet, cam de 40 de ani". Vîntu ordonă: "Fă-i un contract de sponsorizare pe Curentul. Dă-i 15.000 de dolari."

Ultimele vorbe ale lui Vîntu: "Succes, puştiule! Te rog, nu uita, lasă numărul la secretară. S-ar putea să mai lucrăm împreună".

Întâlnirea cu Vîntu l-a impresionat pe tânărul reporter: “Am plecat bucuros că un om de afaceri despre care abia auzisem îmi rezolvase problema financiară (...) Mulţumit că am făcut rost de bani, n-am reuşit totuşi să-mi scot din minte privirea fixă, aproape hipnotică a lui Vîntu. Din acest punct de vedere, poţi lejer să-l compari cu şarpele Kaa, mai ales că este şi sâsâit”.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • violeta violeta
    s-a tirat cu an inainte ca RTV să fie în materia maronie în care e acum. Și ce ai fi vrut să fie plătit ca tine, care probabil faci știri despre starea carosabilului? :)) invidie și impotență profesionala...astea-s caracteristicile tale, "din interior".
  • din interior din interior
    si, dupa ce a mai incasat mii de euro pe luna, timp in care facea o stire, doua, trei lunar adelin s-a tirat...
  • paul S paul S
    Cum il ataca Petrisor pe Vantu, cum ii "musca mana"?
    Relatand ca avea un pulover saracacios, era neras si avea privire hipnotizatoare?

    In sine povestirea episodului inseamna recunoasterea sprijinului primit. Trebuia sa scrie ca il astepta acolo Scwarzenngger cu cap de Alain Delon si privire de Maica Tereza?

    Pe site-urile astea, pe bloguri in general, se pot culege info. de psiho-sociologice foarte curate.

    Iar rezultatul primar este ca mult prea multi romani sunt:
    prosti/mediocri, incarcati cu rautate/frustrare, infumurati/cu o parere excelenta despre ei insisi, invidiosi/ranchiunosi. Si implicit, si saraci, pauperi.
    Mult, mult prea multi.
    De exemplu aici, din 3 comentatori, 2 apartin speciei conturate.

    Sunt distructivi.
    Si pentru ei insisi, si pentru societate.
    Petrisor a pierdut timp pentru a le raspunde.
    Eu la fel.
  • Marian S Marian S
    Un pic off-topic, un pic nu: viziunea mea asupra legaturii dintre criza si TVR. Sa ma iertati ca ma grabesc cu autopromovarea, sa fiu cenzurat daca merit:

    http://smro.wordpress.com/2010/09/25/gargui-de-criza/
  • kolo kolo
    Adeline, nu linge unde ai scuipat si nu musca mina care te-a hranit. In rest succes la TVR cu toate ca se pare ca va faceti un clan acolo. O sora, ceva, nu mai ai s-o angajati la TVR.

    Scuze si chiar iti doresc bafta!
  • adelin petrișor adelin petrișor
    Gogu, nu am vrut să subliniez nicio latură malefică a lui Vîntu. Este povestită prima mea întâlnire cu omul care m-a ajutat să ajung în Belgrad. Inclusiv lui SOV i-am spus ulterior cum m-a marcat scurta întrevedere. Nu are nicio legătură cu mutarea mea la TVR. Cartea a fost în editură cu mult înainte ca eu să am vreo înțelegere cu televiziunea publică.
  • Gogu Pintenogu Gogu Pintenogu
    Misto! Amintirile de acest gen sunt valoroase prin perspectiva unica pe care o deschid asupra personajului SOV. Totusi, Adeline, o relatare seaca, detasata si pur descriptiva mi s-ar fi parut mai potrivita in acest caz. Accentuarea laturii malefice dar si faptul ca ai mentionat un defect de vorbire lasa impresia ca ai vrut sa-i tragi o copita celui care, oricate pacate ar avea, ti-a intins la un moment dat o mana de ajutor. Sper ca aceasta abordare sa nu fie consecinta mutarii tale in tvr.

Trimite un comentariu

sus