Skip to main content

VIDEO: Cum l-a cunoscut Moraru pe patronul RCS: "I-am luat locul de parcare"

 

Radu Moraru l-a cunoscut pe patronul RCS, Zoltan Teszari, la începutul anilor 90. Pe atunci, Moraru (acum șeful 10TV) era colaborator la TVS Holding din Brașov. TVS a fost, de fapt, punctul de plecare al companiei RCS, deținută de Zoltan Teszari. Și Adrian Bucă, producătorul Nașului și director, acum, al 10TV, a fost printre primii colaboratori ai lui Zoltan Teszari, a declarat Moraru într-un interviu pentru paginademedia.ro. Prima întâlnire Moraru - Teszari a avut loc după ce Nașul i-a luat locul de parcare:

Radu Moraru povestește cum l-a cunsocut pe Zoltan Teszari

[flashvideo filename=video/nasul2.flv /]

Publicitate

Negocierile pentru 10TV a început în urmă cu două luni, spune Nașul în interviu. Carmen Andronache: Când ai început negocierile cu cei de la RCS-RDS?

Radu Moraru: Să zicem, în urmă cu două luni.

Cum de te-ai hotărât atât de repede?

Noi oricum lucram la un proiect era chestiunea doar unde parchezi proiectul respectiv. Noi lucram pentru Vox și a venit această întrebare, dacă n-am vrea să facem acest produs, dar să fim mai diversificați. Adică să fie generalist, pentru că noi nu puteam să-l facem generalist, noi am fi făcut tot un post de nișă.

Pe știri?

Nu neapărat pe știri, ci un post generalist pe zona de reality, nu show, ci reality.

Ca să așezi o televiziune pe piață ai nevoie de minim 18 luni

Ce va avea diferit 10TV față de celelalte posturi generaliste din portofoliul altor operatori de cablu?

Eu cred că prin suflu. Va avea un suflu proaspăt, va avea o amprentă, mă refer și la oamenii care vor fi, producțiile pe care le vom face, care vor fi cu totul și cu totul diferite de ce se întâmplă acum pe piață. Și eu zic că ne vom duce foarte aproape de ceea ce e România de astăzi, pentru că din punctul meu de vedee România de astăzi și românii nu sunt arătați la televizor. Dacă te uiți la televizor ai impresia că trăiești într-o altă lume, într-o altă țară și oamenii ai impresia că sunt ba unii sălbatici, ba unii proști. Noi o să încercăm să prezentăm România așa cum e, să facem un RMN și CT. Vom face RMN-ul și CT-ul României.

Spunei că în prima fază vă doriți să ajungeți în primele 3-4 televiziuni generaliste din România. Ce înseamnă prima parte, ca timp?

Ca să așezi o televiziune pe piață ai nevoie de minim 18 luni. După 18 luni poți să ai surprize foarte plăcute să constați că ai așezat-o atât de bine că ea deja concurează cu celelalte posturi sau poți să ai și surprize neplăcute să constați că un perete a fost proiectat strâmb, ai igrasie într-un colț, e ca la o casa. În general nu e bine să te muți într-o casă, repede atunci, imediat după ce a fost construită sau să o cumperi atunci pentru că atunci nu-ți poți da seama că are multe hibe ascunse. Noi, având în vedere că suntem cei care o construim, o să încercăm să o construim fără nicio greșeală, de aceea nici nu o să ne grăbim. Nu suntem presați de timp, ăsta-i cel mai important lucru.

Cum veți reuși să vă bateți cu posturi care sunt deja preluate de multe companii de cablu?

Păi sunt două variante. Dacă e un post care place, care e bun, eu nu văd de ce ... Chiar nu scrie nicăieri că acasă nu poți să vezi și alt post decât ţi le oferă compania la care ai abonament.

Adică să ai abonament la două companii de cablu?

Să ai două companii, de ce nu? [flashvideo filename=video/nasul1.flv /]

Eu cred că Românii nu fac rabat de la două lucruri, de la telefonul mobil și de la antenele de acasă

Ce o să-mi ofere 10TV, astfel încât să vreau să-mi mai fac un abonament la cablu?

Asta depinde de noi, dacă vom veni cu filme bune, dacă vom veni cu emisiuni bune, dacă vom veni cu o împachetare frumoasă. Eu cred astăzi că Românii nu fac rabat de la două lucruri, de la telefonul mobil și de la antenele de acasă. Deci dacă treci pe toate străzile României, o să vezi căminele alea ieftine, du-te și în Ferentari, du-te și în cartiere mărginașe ale României și ai să vezi că blocurile sunt pline de antene. Și eu sunt maniac, eu la mine acasă am toate antenele posibile, vreau să văd orice fel de program, vreau să mă uit la orice program pe care nu îl am neapărat pe o singură antenă.

RCS&RDS dorește să distribuie acest canal și către alte companii de cablu? Sau prin acest post dorește să atragă și alți clienți și astfel să-și mărească numărul de abonați?

Mă depășește întrebarea pentru că asta chiar nu am discutat-o. Pentru noi e important doar proiectul, faptul că facem o televiziune cu toate ingredientele necesare, faptul că avem cu ce s-o facem și aici mă refer și la partea financiară și mai ales la partea de oameni și în rest, mai încolo sunt lucruri de studiat.

Când vom vedea prima ediție Nașul pe 10 TV?

Pe 10 decembrie 2010.

Ce îmi puteți spune despre emisiunile de forță ale postului?

Preferăm ca din 1 decembrie să lansăm produsele rând pe rând.

Dar despre prezentatori?

Strategia pe care o avem este ca începând din 10 decembrie, în fiecare săptămână să anunțăm vedetele care se alătură proiectului.

Cum l-ai cunoscut pe Zoltan Teszari?

Din ce îmi aduc eu aminte, eu colaboram cu TVS Holding (Brașov), care atunci era o parte a acestui grup, care atunci era mult mult mai mic și mi-am parcat o dată mașina pe locul unde parca el, eu nu știam obiceiurile, eram de 2-3 zile acolo. M-a chemat cineva “repede, repede locul de parcare e al șefului de aici” și știu că el a și zi “nu, nu, las-o acolo”, atunci n-am mai mutat mașina. Însă colegul meu, Adrian (Adrian Bucă –n.r) e unul din primii oameni pe care RCS-ul i-a avut angajați. La postul acesta de televiziune am lucrat cam doi, trei ani.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • tanti, inainte de a posta aberatii, ar fi fost normal sa contactezi operatorul matale de cablu. din telecomanda de care dispui, daca stii cum sa o folosesti, ai posibilitatea sa schimbi limba in care este difuzat programul respectiv si poti sa iti alegi limba de subtitrare(scrisul din partea de jos a ecranului) sau, sa nu iti afiseze acest scris.
 • intreb si eu : mai este cineva din Calarasi care prinde programe ( cum ar fi AXN, Travel) titrate in limba maghiara ? imi cam zgarie timpanul limba asta si de ce-ar trebui s-o ascult daca n-am optat pentru titrare ? ma mai intreb daca ungurii ar fi deranjati de filme americane titrate in limba romana sau daca suntem ocupati si nu stim ca asta-i motivul pentru care trebuie sa ne obisnuim cu limba ? sau are RDS RCS patron ungur ( :P ) si se crede pe propria mosie ?
 • Ordinea de zi a şedinţei de marţi, 7 decembrie 2010, ora 10.0006.12.2010


  1. Solicitări licenţe audiovizuale prin satelit:
  • S.C. RCS & RDS SA Bucureşti pentru postul 10 TV;
 • la invins sistemul mafiot pe radu moraru.atat timp cat voiculescu a pus laba pe B1TV, era de asteptat ca Radu Moraru sa fie indepartat
 • La Nasul mai vezi si normalitate.
  Ce sa spun de Realitatea si Antene care ne prezinta o alta tara, virtuala, numita Romania lui Basescu?

Trimite un comentariu