Skip to main content

Marele erou Discovery şi-a riscat viaţa pe câmpurile de luptă din Afganistan

 

Marelele câştigător al campaniei “Oricine poate fi erou” a fost desemnat la Gala de premiere a TIFF, care a avut loc aseară la Cluj.

Publicitate

Erou pe câmpul de luptă din Afganistan, Laurenţiu Şerban (32 de ani) a fost ales "eroul Discovery" din România.

Discovery România va difuza începând din 17 iunie şi până pe 30 august (de la 19.30) documentare de scurtmetraj realizate în urma celei unei campanii locale prin care s-a dorit identificarea unor oameni care trăiesc „în spiritul Discovery”, urmându-şi pasiunile, curiozitatea şi spiritul de aventură.

Povestea lui Laurenţiu este impresionantă. În 2006, pe când era în misiune în Afganistan şi încerca să-şi salveze nişte colegi dintr- un tab ce explodase, el a călcat pe o mină, iar deflagraţia l-a lăsat fără piciorul drept.

Deşi el însuşi accidentat, Laurenţiu a găsit puterea să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei "Camarazii Armatei Române", care-i ajută pe militarii răniţi în operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo.

Fost paraşutist militar şi printre puţinii absolvenţi români ai "US Army Ranger School", după accidentul din 2006, bărbatul n-a mai avut voie să profeseze, iar acum lucrează la MApN. Nu şi-a pierdut însă optimismul şi a devenit pilot de parapantă, iar mai apoi a făcut o pasiune pentru motocicletă.

Prietena lui povesteşte că primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei pentru picior a fost să-şi cumpere maşină şi motor.

Poveştile celorlalţi eroi Discovery

Elena Miscodan – Aventurier incurabil

Elena Miscodan (33) este un medic pasionat de sporturile extreme. A fost primul motociclist român la Khardung La (5602 m altitudine), ulterior traversând şi Patagonia pe motocicletă. Pasiunea pentru explorare a dus-o în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii: Marea Barieră de Corali, Cascada Victoria, Marele Canion.

Atitudinea extrem de pozitivă despre viaţă şi firea sa îndrăzneaţă au ajutat-o să învingă până şi boala de care a aflat că suferea la o vârstă fragedă: cancerul.

Florin Limbovici – Maestrul echilibrului
Susţinător: Luana Georgiţă

Florin Limbovici (34) este un pionier în mişcare alternativă. Limbox, aşa cum a fost poreclit de prieteni, este alpinist utilitar, instructor de escaladă şi slackline, un sport de echilibru, de concentrare şi de coordonare a mişcărilor. Pasionat de acest sport prea puţin cunoscut în România, Florin a fost clasat în primii 8 la Cupa Mondială de Slackline 2011, de la Munchen.

Mihai Pătraşcu – Un velier şi trei generaţii
Susţinător: Aurora Burducea

Mihai Pătraşcu (42) este director de imagine şi căpitanul velierului Allegro, o ambarcaţiune “bricolată” manual chiar de tatăl său. Acesta este primul yacht românesc care a câştigat o regattă internaţională – Odyssail 2006.

Oana Mirela Chachula – Chiropterolog
Susţinător: Demetra Garbasevschi

Oana Mirela Chacula (32) este biolog şi este pasionată de aventură în stare pură, natură, alpinism, scufundări şi fotografie. Pasiunile sale i-au arătat că poate ajunge în locuri în care nimeni nu a mai fost vreodată, devenind un mic explorator pentru care coborârea într-un aven, escaladarea unui horn sau trecerea unui pasaj inundat sunt obstacole pe care le înlătură cu uşurinţă.

Paul Dicu – 243 km
Susţinător: Luiza Irina Terente

Paul Dicu (42) scrie proză şi poezie, cântă la bass, este scanfandru la delfinariu, practică arte marţiale şi antrenează pro-bono o unitate a trupelor speciale din Constanţa. Paul a ales să alerge pentru România în cel mai greu maraton mondial, o cursă în care se şi moare. Participarea la Marathon des Sables a fost una dintre cele mai răscolitoare experienţe ale vieţii sale.

Sandor Czirjak – Bicicleta de lemn
Susţinător: Attila Czirjak

Sandor Czirjak (67) este faimos în Cluj pentru talentul şi îndemânarea de a prelucra manual lemnul. Una dintre lucrările sale preferate este o bicicletă realizată 100% din lemn, perfect funcţională, cu care Sandor a parcurs până acum peste 500 de km.

Anton Duma – Acasă pe pământ
Susţinător: Adina Mimiliga

Antona Duma (44) a participat la expediţia cicloturistică “Descoperă-te în necunoscut”, unul dintre cele mai lungi trasee pe care le-a străbătut – 18,430 de kilometri, prin 23 de ţări din Europa. Expediţia a durat un an, din care Anton a pedalat 178 de zile.

Chiar dacă bugetul pe care l-a avut atunci când a plecat a fost extrem de redus (200 de euro), Anton a reuşit să-şi împlinească visul cu ajutorul comunităţilor de români pe care le-a întâlnit de-a lungul expediţiei.

Andrei Cemortan – Colecţionarul de istorie
Susţinător: Dragoş Giurgiu

Andrei Cemortan (40) este pasionat de istoria celor două Războaie Mondiale, reuşind să "descompună" fenomenul istoric într-o multitudine de faţete. Andrei descoperă şi cercetează amănunţit locuri despre care istoria scrisă vorbeşte prea puţin, urmăreşte destine de eroi necunoscuţi, totul pentru a înţelege şi a împărtăşi celorlalţi un altfel de adevăr istoric - acela privit din unghiul participantului efectiv la drama unui război.

Alin Uhlmann-Useriu - Modelator de atitudini
Susţinător: Cosmin Bumbuţ

Alin Uhlmann Useriu (41) desfăşoară proiecte de educaţie ecologică la Tăşuleasa, Poiana Negri şi în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Prin toate acţiunile sale, el încearcă să transmită un mesaj clar referitor la cauzele inundaţiilor catastrofale din ţara noastră: defrişările abuzive şi necontrolate.

Cum s-a desfăşurat concursul?

Cei 10 eroi au fost aleşi de un juriu internaţional Discovery, din sutele de propuneri trimise de telespectatorii din România pe pagina de Facebook a postului TV (Discovery România).

Câştigătorul a fost ales în urma voturilor de pe Facebook şi a jurizării din cadrul TIFF. Premiul cel mare, în valoare de 3.000 de euro i-a revenit Ancăi Grădinaru, soţia lui Laurenţiu Şerban, ea fiind cea care le-a propus celor de la Discovery povestea.

Realizată în colaborare cu casa de producţie românească La Vita e Bella Production, producţia scurtmetrajelor a durat 6 săptămâni, timp în care atât eroii cât şi susţinătorii lor au fost implicaţi activ. Scurtmetrajele au durata de 3 minute şi sunt filmate full HD.

Campania „Oricine poate fi erou” este anul acesta la a doua ediţie în România, iar Ada Roseti, Channel Director pentru România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia,  a spus că aceasta va continua şi anul viitor sub o formă sau alta.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus