Skip to main content

Cartianu: Pe termen lung, un ziar nu poate funcţiona cu întârzieri permanente către salariaţi

 

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat la PaginademediaTV că ziarul pe care îl conduce are probleme cu plata la timp a salariilor şi că a apelat la înţelegerea angajaţilor.

Publicitate

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poate funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi”, a spus Cartianu la PaginademediaTV .

Despre temerea angajaţilor că Dinu Patriciu ar putea închide Adevărul:

"Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum."

Cartianu, despre temerea angajaţilor că Adevărul s-ar închide:

Jurnaliştii cotidianului deţinut de Dinu Patriciu nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută, potrivit redactorului-şef.

“E un moment greu în economie, e foarte greu în presa şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta,” a spus el.

Transcrierea interviului a fost realizată de către Mediafax Monitorizare

Petrişor Obae: Ca jurnalist se poate face presă pe stomacul gol?

Grigore Cartianu: Nu se poate face presă pe stomacul gol, nicio meserie nu se poate face pe stomacul gol, dar nu se poate spune că la Adevărul suntem pe stomacul gol acum.

Avem nişte întârzieri de plată, neplăcute...  La alte trusturi au fost întârzieri mai mari, de 2-3 luni. Noi avem o întârziere de o lună de plată la salarii în acest moment, dar nu salariul integral, pentru că s-a dat o parte din salariu, până la un nivel, nu ştiu, 10 milioane, 5 milioane, 15 milioane. Nici nu mai ştiu cât s-a dat oamenilor, că nu mă ocup eu de contabilitate şi de plăti. Dar ştiu că s-a dat o parte din bani şi restul banilor trebuie să vină zilele astea.

Am vorbit cu oamenii, au dificultăţi, am încercat să ne mai ajutăm între noi. Nu ştiu, un om care are o rezervă sau aşa, să poată să ajute un coleg pentru 10 zile sau pentru două săptămâni să depăşească momentul. E un moment greu în economie, e foarte greu în presă şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta.

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poarte funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi.

Cartianu, despre criteriile de restructurare de la Adevărul:

Cum au fost aleşi oamenii care au fost restructuraţi?

Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles. De exemplu, dacă la o secţie erau 7 oameni şi m-am hotărât să rămână 5, şeful de secţie şi redactorul-şef adjunct pe zona respectivă au decis că X şi Y sunt, să spunem, ultimii doi în ierarhia secţiei, departamentului.

Sigur am avut şi eu ca redactor-şef un cuvânt de spus. Dacă, de exemplu, mi s-a părut că este un abuz în privinţa unui om foarte bun, atunci am intervenit şi l-am convins pe şeful de secţie că trebuie păstrat omul respectiv.

Moralul nu este cel mai bun la Adevărul

În 90 la sută din cazuri au decis şefii de departamente şi, să spunem, cu supervizarea redactorilor-şefi adjuncţi. Ne-am despărţit şi de oameni buni, dar trebuia cumva să reducem costurile.

În condiţiile în care Adevărul a fost singurul ziar din Romania în situaţia de a pastra salariile nemicşorate niciodata.  Cred că nici televiziunile nu au fost în situaţia asta. Adică, la alte ziare sau televiziuni s-au facut si 2-3 valuri de scăderi de salarii: reduceri cu 25 la sută a salariilor, reduceri cu 20, reduceri cu 15, reduceri cu 30. Sunt oameni acum care câştigă 45% din cât castigau acum doi sau trei ani.

Decizia de a reduce costurile prin restructurări şi nu prin tăieri de salarii îi aparţine lui Dinu Patriciu.

Asta a fost tactica lui Dinu Patriciu, care spune aşa: „Pentru a nu demobiliza oamenii care lucrează, nu le scădem salariile. Prefer să le menţin salariile şi să muncească mai mult cei care rămân, dar să nu le scădem salariile. Au nevoie de banii respectivi.

Cartianu, despre criteriile de restrusturare:

Tu cât de mult simţi că oamenii de la Adevarul sunt mobilizaţi acum?

Acum e un moment dificil, în acest moment, moralul nu este cel mai bun în Adevărul. Eu, ca mai batran in presa, ca deja sunt de mai bine de 20 de ani in presa, le-am spus colegilor că am trecut prin vremuri foarte dure. Vremuri în care FSN-ul arunca ziarele din tren (...), vremuri când inflaţia era de 140 % pe an şi dacă nu măreai salariile nu mai puteai cumpăra două gogoşi cu leafa.

Bun, am trecut prin vremuri grele si i-am rugat pe colegii mei sa fie intelegatori. Unii au plecat, unii nu au înţeles. Cum să zic, nu îi judec. Unii au dificultati, au rate la banci, alţii au familii de întreţinut şi atunci dacă a avut o ofertă să meargă în altă parte, unde să-şi ia banii la timp şi eventual mai mulţi, atunci i-am spus: „Nu, nu mă supăr pe tine că pleci acolo, îţi spun doar că aş prefera să lucrăm împreună mai departe.”

Există temerea în rândul angajaţilor de la Adevarul că Dinu Patriciu va pune stop proiectului? 

Oamenii pot gandi orice. Unii sunt mai prăpăstioşi, alţii sunt mai încrezători. Nu poţi să stopezi zvonurile, bârfele s.a.

Nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă

E o temere justificată ?

În acest moment, eu cred că este o temere nejustificată.  Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum.

Dar afacerile se fac pe termen lung. Şi pe termen mediu şi lung, ziarul Adevărul este o afacere bună.

Cartianu, despre moralul de la Adevărul:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • insider insider
    se va reduce, oligofrenule
  • loote loote
    Entre nous, Cartiene, daca esti disperat te poti face gestionara la magazainele MIC.
  • Ionut Ionut
    @Gicu

    Acest Constantin Radu s-a crezut mereu mai important decat este de fapt. La serviciu, 90% din timp il petrecea la cafea si la tigara.
  • Horea Horea
    Ziaristule,
    unde ai disparut?

    Mai intreb o data: pentru ce perioada zici ca sunt aceste salarii: luna, trimestru, semestru, an, alta perioada?

    Si, de unde ai aflat asemenea "confidenţe"?
  • ady ady
    deci salarile pe octombrie, cel putin in judete, s/au dat in intregime de aseara, au intrat azi
  • Horea Horea
    Sunt salarii pe AN sau pe SEZON sau pe ... ce?
  • razwan razwan
    Doamne! Dar ce saracie ii paste pe astia.
  • razwan razwan
    da ba tarane! dar uitate si la preturile din bucuresti. intra prin magazine. informeaza-te cat te costa o chirie...dupa aia trancaneste...
  • razwan razwan
    pe vremuri era expresia stai pe aproape ca baga pui.
  • razwan razwan
    pe vremuri era expresia . asa si cu tine
  • Ziaristul Ziaristul
    @Silviu

    Ca tot vorbim de salarii URIASE la Adevarul Holding, uitati cum stau lucrurile:

    Razvan Ionescu – 450 – 475 milioane;
    Cristi Stancu – 250 milioane;
    Grigore Cartianu – 350 milioane;
    Sabin Orcan – 250 milioane;
    Horia Ghibutiu – 200 milioane;
    adjunctii de la Click (Rodica Lazar, Calin Stroila, Elena Alexa) – 75-80 milioane;
    adjunctii de la Adevarul (Andrei Velea, Alin Paicu, Lucian Pop, Liviu Avram) – 75-90 milioane;
    Laurentiu Manolache (adj lui Ghibutiu la Adev Weekend) – 70 milioane;
    Andrei Constantinescu (sport) – 100 milioane;
    sefii de sectii de la ziare – 45 milioane;
    Ovidiu Nahoi – 80 milioane
    Alexandru Sassu – 600 milioane;
    Mura Franculescu – 200 milioane;
    Cezar Udrescu – 250 milioane;
    Simona David – 160 milioane;
    Sorin Blaga – 420 milioane;
    Liliana Munteanu – 200 milioane;
    Oana Barbu – 250 milioane;
    Cristian Velicu – 200 milioane;
    Raluca Badea – 300 milioane;
    Elena Stoichita – 60 milioane;
    Eugen Stoica – 140 milioane;
    Daniel Eberhat – 140 milioane;
    Peter Imre – 20.000 euro
    Andrei Stefan – 18.000 euro;
    Adrian Vasile – 13.000 euro.
    Doru Buscu – 7.000 euro;
    Mircea Dinescu – 5.000 euro;
    Si ar mai fi si urmatorii:
    Alice Nastase – 150 milioane;
    Simona Catrina – 100 milioane;
    sefii de la siteuri – 60 – 70 milioane;

    Ce parere ai? Parca nu mai sunt aia de la sport, prietenii tai, in top!
  • Ziaristul Ziaristul
    @Silviu

    Te inteleg. E greu sa ramai fara job pe criza asta, dar ce rezolvi daca-i injuri intruna pe fostii tai colegi / sefi? Crezi ca-ti vei gasi mai repede de munca?

    Sunt altii care iau nu 80 mil. ci de 5-6 ori mai mult. Si aia chiar ca nu fac nimic. Ba mai au si masini de lux, date de firma, cu sofer & card de combustibil! Ce zici de asta?

    Baiete, pune mana si munceste, nu mai pierde timpul la 2 noaptea sa scrii pe bloguri.
  • Ziaristul Ziaristul
    @ Bogdan

    Ai dreptate aici. Se va taia in carne vie peste tot. Probabil ca vor aparea atunci si mai multi concediati frustrati care vor arunca cu rahat pe toate blogurile...

    Baieti, viata merge inainte! Cautati-va de munca si gata!
  • Silviu Silviu
    Bai, frate, dar cum isi justifica unul ca Iulian Anghel salariul de 80 de milioane, iar alta epava de semi-jurnalist, ca Radu Dragut, un salariu de 50 de milioane? Hai, ca primul e sef,la sectia sport, dar Dragut ala, ce face de 50 de milioane? Asta il rog eu pe Cartianu, nu sa-i dea afara pe acei oameni, dar sa se mai uite pe salariile celor de la sectia Sport,facute de pe vremea lui Cornateanu si Chiotea. Pai, oare mai poate ADH, adica Patriciu, sa le mai sustina astora de la sectia sport asemenea salarii pe criza asta?
  • Bogdan Bogdan
    Sunteti vai de capul vostru, ati inceput sa va mancati unul pe altul. Oricum, stati linistiti ca din ianuarie se va taia in carene vie. Vor fi indepartate toate leprele din acest trust, iar numarul de pagini se vor reduce.

Trimite un comentariu

sus