Skip to main content

De unde vine gaura TVR: Champions League, NBC Universal şi Contractul Colectiv de Muncă

 

Televiziunea publică a depus astăzi raportul de activitate pe 2011 la Parlamentul României. Evoluţia financiară a instituţiei publice nu arată deloc bine. Deficitul televiziunii publice s-a adâncit, ajungând la aproximativ 38 de milioane de euro (160,8 milioane de lei).

Publicitate

Care sunt principalele cauze ale acestui deficit uriaş? Contractele păguboase încheiate de foştii şefi ai  TVR, spune Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR.

Conducerea TVR a prezentat, pentru prima dată, valorile contractelor, care până acum fuseseră "confidenţiale".

Cifrele, în continuare:

Cum a arătat anul 2011 din punct de vedere financiar pentru televiziunea publică:

  • Venituri totale: 137,8 milioane de euro* (583.033.757 de lei)
  • Venituri din taxa TV: 75,6 milioane de euro (319.848.041 de lei)
  • Venituri totale din publicitate: 6,9 milioane de euro (29.551.980 de lei)
  • Venituri din exploatare: 135 de milioane de euro (571.391.579 de lei)
  • Cheltuieli totale: 175,8 milioane de euro (743.841.666 de lei)
  • Din care cheltuieli cu salarii pentru cei peste 3.200 de angajaţi: 47,9 milioane de euro (203.039.153 de lei)
  • Cifra de afaceri netă: 128,7 milioane de euro (544.416.845 de lei)

*Cifrele au fost transformate la cursul mediu leu-euro pe anul 2011

Raportul TVR pe 2011 mai prezintă şi un deficit de aproximativ 38 de milioane de euro.

(P) Vrei să explorezi pieţe noi şi mai riscante, dar cu un potenţial de creştere mai mare?

De unde acest deficit?

Contractele încheiate între anii 2005 - 2009 pentru transmisiunile sportive şi cheltuielile adiacente.

  • Postul public a cheltuit în ultimii doi ani 25 de milioane de euro pe drepturile sportive.
  • Contractul pentru drepturile de difuzare a meciurilor din UEFA Champions League, semnat în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, are o valoare de 40 de milioane de euro (pentru 3 sezoane: 2009 - 2012). Potrivit datelor de la TVR, rata de recuperare este de 4,3%, ceea ce înseamnă un deficit de 38 de milioane de euro.
  • Potrivit lui Alexandru Lăzescu, conducerea televiziunii a renegociat termenii contractului şi că ar mai avea de plătit aproximativ un sfert din valoarea totală a drepturilor.

Contractele pentru achiziţia de filme

  • Contractele semnate în perioada 2004 - 2009 au avut scadenţă de plată în 2010.
  • Conducerea TVR a renegociat contractul cu distribuitorul de filme NBC Universal, care anul trecut începuse demersurile pentru acţionarea în judecată a televiziunii publice. Plăţile către NBC au fost reduse, iar datoria a fost eşalonată până în 2015.
  • Contractele pentru licenţele de filme s-au ridicat la aproximativ 18 milioane de euro.

 Vânzările de publicitate, în cădere liberă

  • Postul public a câştigat din publicitate aproximativ 6,9 milioane de euro.
  • Conducerea instituţiei a decis în toamna anului trecut să rupă contractul cu regia de vânzarea Splendid Media. Iar din octombrie vânzările au fost internalizate. Potrivit lui Lăzescu, TVR a câştigat în ultimul trimestru al lui 2011 aproape 2,9 milioane de euro din reclamă.
  • Lăzescu a mai precizat că TVR ar avea de recuperat de la Splendid Media aproximativ 2,5 milioane de euro.
  • Televiziunea publică este în plin proces de selecţie a unei noi regii de publicitate.

Contractul Colectiv de Muncă cu prime de vacanţă de 85% din salariu

  • Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor TVR a fost semnat în aprilie 2010, în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, pentru o perioadă de doi ani.
  • Documentul prevedea, printre altele, obligativitatea acordării unor prime de vacanţă de 85% din salariu. O altă pre vedere era acordarea între 15 şi 20 de salarii compensatorii pentru disponibilizări.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • altU altU
    Prietene, pentru astia ca tine, care nu vad fondul problemei, dar vad, tangential, doar ceea ce-i intereseaza, Caragiale are un raspuns transant, direct si foarte lamuritor: "Amice, esti idiot !" ?
  • Alt altU Alt altU
    Pentru altU, Tu consideri Coreea de Nord plimbare? Am vazut cateva reportaje ale aluia pe care tu-l consideri calator. Sunt curios cam ce faci tu prin TVR...ma tem ca mai nimic. Tai frunza la caini si plangi pe site-uri.
  • vali vali
    @Dumitru "firmulitele "apartn unor "fosti din TVR gen Titus Munteanu, oameni depasiti de vreuri care de la "Floarea din Gradina "nu au evoluat,dar au "spte" asa ca toti directorii l-au inhitipe el si pe toti dinozaurii ca el. Cu cine colaboreza? Pai a facut o emisiune pe firmulita, Te;eviziunea copiilor unde vin co­piii lui Dan Bittman, Robert Turcescu şi Daniela Nane.Adica isi lasa mostenire televiziunea.E una din hibe, nu sint amante sint clanuri intregi de tati, copii, veri, nepoti, soti, sotii. Nu poti sa iii dai afara ca se supara tata de la SRI, tata de la Armata, mama de la minister.TVR e o romanie mica, cu aceleasi metehne. Pilele coneaza, prietenii politci (daca va inchipuiti ca numai PDL face jocuri, ganditi-va ca tot consiliul e Administratie e politic, asa ca Nastase mai are o pila, UDMR mai are si el, CNA are niste pile si aca nu e atenta conducerea i se trazneste o amenda...NU totul porneste de la director, cel mai puternic este CA si increngatura de neamuri si pile altoite de-a lungul anilor. Va bucurati ca scapati de PDL? Las ca vine PSD cu toata liota sa de pile. Si nu stralucesc nici aia.TVR trebuie scos dee sub politic, daca vreti sa scapati de oboselile de pe ecran.
  • aidan aidan
    lucrez in tvr si va multumesc pentru cat de bine sunteti informati!chiar sunt uimit!pe bune!parca ati lucra aici.nu mai am nimic de adaugat decat ca media aia e doar o medie!vechii si nepoliticii au 1500-3000 si cu 35 de ani vechime iar aia noi au de la 5000 in sus,cat de sus vrea muschiul sefului sa dea!suntem printi si cersetori! printi idioti care au coborat audientele la genunchiul broastei si cersetori premianti!e cam imposibil ca un angajat cu rate si familie apasand pe umerii lui sa se dea singur afara!e ca intr-un cerc, esti prea obosit sa ripostezi sau sa mananci jaratic sa te dai de 3 ori peste cap si sa-ti creasca aripi! iti dai demisia cu usurinta cand esti tanar si ai parinti in putere sau macar un sot(sotie) cu bani!nu cand tu ii duci pe altii in carca!va multumesc ca faceti diferenta intre cei angajati pe pile si cei care au avut timpuri glorioase in productia tv!Sarbatori Fericite! Tuturor!
  • Dumitru Dumitru
    Loredana, din pacate pentru tine daca TVR va fi administrat bine de acum incolo nu va mai avea foarte multi angajati iar productiile se vor face mai abitir cu "firmulete" pentru ca asa se face deja si la posturile private de televiziune si asa se face cam peste tot in lume.
    Cel care produce si realizeaza o emisiune conduce si o astfel de 'firmulitza' isi angajeaza colaboratori, foloseste cat mai putin angajati ai televiziunii pentru care produce si are o pozitie mai puternica fata de televiziune atunci cand negociaza un contract, pentru ca daca se hotaraste sa plece la un alt post de televiziune nu pleaca doar realizatorul-prezentator ci intreaga sa echipa.

    'Firmuletele' au fost aduse tocmai de cei care au lucrat in trecut pentru alte posturi de televiziune, pentru ca aceasta a fost maniera de lucru agreata si cu acele posturi si pentru ca au fost multumiti de rezultatele pe care le-au avut folosindu-se de acestea.

    Cei care 'au fost redusi la tacere desi sunt oameni cu rezultate profesionale certificate in trecutul nu foarte indepartat' ar trebui sa nu se multumeasca cu salariul pe care il primesc acum fara sa faca nimic, sa isi caute de lucru altundeva in media unde sa confirme ca sunt oameni de valoare si sa demisioneze din TVR.

    Eu personal urmaresc una din emisiunile la care banuiesc ca te referi, "Ora de Business" a lui Moise Guran.
    Sigur ca stirile prezentate de Moise sunt in mare majoritate facute de altii, de cei din departamentul stiri al TVR, de Mediafax si alte surse, putine sunt anchete proprii echipei Biziday, insa sunt cateva lucruri care fac unic acest jurnal economic:
    - selectia stirilor,
    - maniera de prezentare a lui Moise Guran,
    - comentariile pe marginea stirilor.
    Apoi, nu cred ca m-as uita la aceasta emisiune daca ar fi prezentata de altcineva.
  • altU altU
    Cea mai mare gaura in TVR nu e data nici de contracte prost facute, nici de fotbal si nici de salarii, ci de creearea TVR Info, cu scopul vadit de a-l inchina PDL.
    Treaba asta a costat de ne-a uscat, pentru ca toate "vedetele" gen Evenimentul zilei" ori naiba sa-i ia, au simtit mirosul banilor si au cerut si pe ma sa si pe tac su !
    Ani la rand !
    Munti de bani s-au dus pentru a salva un partid ce de sufoca pe zi ce trecea. Milioane peste milioane de euro s-au scurs in buzunarele cantatorilor de ode portocalii.
    Ma apuca rasul cand vad ca zice de salarii.
    In TVR sunt doua tipuri de salarii: ale smecherilor si ajung/depasesc o suta de milioane, si ale fraierilor - pana in 16/20 ( daca au noroc)
    De ex Adelin Petrisor, ca-l vad mentionat p-aici prin pagina, ajunge, am auzit, pe la 120 de milioane, asta in conditia in care baiatu' lucreaza subtire rau, se plimba mult si ia lungi pauze de cafele.
    Pe langa asta, jalnica conducere asumata de Lazeascu, a angajat amante, nepoate, vecine si "vedete" pana n-a mai putut, pe sume de te ia cu frig cand le auzi, iar acum se mira ca nu mai sunt bani.
    O alta gaura este prostul management a tot ceea ce insemana cheltuiala in institutie.
    Cred ca niciodata in ultimii zeci de ani televiziunea asta n-a fost condusa de misei ca cei de acum, ce nu-si vad decat intesesul propriu.
    Pacat.
  • anticarcotas anticarcotas
    Daca se impart cele 203 milioane cheltuieli cu salariile la 3200 de angajati si la 12 luni, iese o medie FABULOASA, peste 5200 lei/luna! Sigur, aici intra si CAS-urile si celelalte contributii, dar salariul mediu ramane tot peste 2500 lei/luna. Sa tot fii angajat la TVR...
  • Loredana Loredana
    De fiecare data cand se vace referire la acest TVR, toti jurnalistii se raporteaza la audientele jurnalelor de stiri, la numarul mare de angajati sau la obigativitatea platii taxei tv. Nimeni insa, nu povesteste cum numai in ultimul an au fost angajati nenumarati oameni, pe posturi pe care le puteau acoperi angajatii existenti in TVR. Nimeni nu povesteste cum se fac castinguri pentru prezentatori externi (si nu ma refer aici la dorinta de achizitie din piata a unor nume mari, ci incheierea de contracte de colaborare cu studenti, sau personaje concediate de catre posturile comerciale), nimeni nu comenteaza faptul ca mare parte din productiile TVR care nu fac nici macar un punct de rating sunt facute in colaborare cu diverse firmulite, pentru care se platesc onorarii incredibile. In tot acest timp exista angajati competenti carora li s-a luat dreptul de a produce programe, au fost redusi la tacere desi sunt oameni cu rezultate profesionale certificate in trecutul nu foarte indepartat. Nu povesteste nimeni cum au fost organizate concursurile pe posturile de management si cum au castigat cei care ocupa aceste posturi in prezent. Sunt multe de spus si totusi, jurnalistii, chiar si cei despre care credeam ca sunt profesionisti, se multumesc sa preia un comunicat de presa, fara sa faca o minima ancheta proprie, pentru a descoperi si adevaratele motive care au facut ca TVR sa ajunga in situatia dezastruoasa de astazi. De ce nu povestiti despre cum sunt refuzate programe de catre TVR, programe care au adus in trecut beneficii financiare si nu numai, acestei institutii? S-ar lua orice decizie, numai sa nu existe nicio sansa de performanta in TVR. Cu cat audienta este mai slaba, cu atat managementul este mai fericit... Normal! Salariul este acelasi si pentru rezultate bune si pentru rezultate dezastruoase... Incercati totusi sa aflati mai multe despre TVR... Veti fi surprinsi!
  • Regia Regia
    Observ ca anul trecut TVR a facut 6,9 milioane din publicitate iar acum , in 2012, organizeaza un soi de selectie a unei regii de vanzari care ar trebui sa le aduca minim 13, 5 milioane . Li s-o fi dublat audienta sau vor sa dubleze preturile pe publicitate ? Ambele variante sunt utopice ... te poti intreba de ce dracului se mai apuca sa lanseze caiete de sarcini care nu mai au legatura cu ce se intampla in piata ?

Trimite un comentariu

sus