Skip to main content

ActiveWatch, despre Carmen Valică și Liliana Ciobanu : "Jurnaliștii sunt înfierați securistic"

 

Publicitate

Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat astăzi o conferință de presă pentru a lămuri situația jurnalistelor Liliana Ciobanu și Carmen Valică, acuzate de câțiva politicieni, dar și a lui Raul Sanchez Costa, de la cotidianul El Pais (fost bursier al Institutului Cultural Român), care a publicat interviul cu premierul Victor Ponta.

”Totul a pornit de la materialele apărute săptămâna trecută pe diverse site-uri și bloguri, preluate apoi de diverși politicieni aflați la putere. Este vorba de o listă de jurnaliști înfierați securistic. Jurnaliști care ar fi stricat imaginea României prin informațiile pe care le-au publicat pentru instituțiile media la care colaborează”, a declarat Răzvan Marin, ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei.

Carmen Valică, corespondentul radioului public la Bruxelles, a fost acuzată de către senatorul PSD Dan Șova că ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding. Cotidianul.ro, deținut de Cornel Nistorescu, a preluat informația fără a cere vreun punct de vedere jurnalistei.

La rândul ei, Liliana Ciobanu, jurnalist freelancer și corespondet la CNN, a fost acuzată că ar fi fost plătită de agențiile de informații, că ar fi scris sub acoperire și că firma ei ar fi primit finanțări de la stat.

Raul Sanchez Costa a fost acuzat că ar fi "agent de presă al regimului Băsescu".

Ambele jurnaliste au trimis drepturi la replică la Cotidianul.ro, însă acestea nu au fost publicate.

Mircea Toma, ActiveWatch: "Este vorba de deturnare, de disculpare a unor declarații care au aprins Bruxelles-ul. Este construită o imagine a unei rețele de conspiratori. Este vorba de lucruri extrem de grave."

Liliana Ciobanu:

 "Prin aceste articole se încearcă să se inducă faptul că corespondenții pentru presa străină ar fi mașini de propagandă ale propriului guvern. Am decis să dau în judecată cotidianul.ro și voi începe demersurile în cel mai scurt timp și voi încerca să aduc acest subiect și în atenția presei internaționale. Am sesizat și organismele internaționale ale presei."

"Este important să avem o poziție puternică pentru că acest lucru se va reflecta în imaginea jurnaliștilor pe termen mediu și lung."

Carmen Valică:

"În cazul meu, deși informațiile inițiale au apărut pe un blog, au fost apoi preluate și declarate de către un senator. Este foarte grav ca senator să arunci niște acuzații fără sa ai nicio dovadă.

Nu e nimic adevărat din ce a spus domnul Șova. Este o defăimare a mea și a instituției în care lucrez. S-au spus atâtea fără să-mi dea cineva un telefon să mă întrebe dacă există vreo urmă de adevăr."

Liliana Ciobanu i-a informat deja pe reprezentanții de la CNN, iar aceștia așteaptă demontarea acestor acuzații.

”Contractele mele nu vor fi încheiate, dar până la finalizarea acestui scandal eu voi lua o pauză. Există posibilitatea să fiu afectată din acest motiv.”

Horia Roman Patapievici a fost prezent de asemenea la conferință pentru a-i lua apărarea bursierului spaniol Raul Sanchez. ”În toate cele trei situații, nu este vorba de distorsionări ale informațiilor, ci de minciuni”, a declarat Patapievici. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • uite cum le zboara porumbelul! daca taceau filozofi ramaneau! securistic? asa ca voi? ati fost informati ca sunt infierati securistic? de ce nu ati fost informati si de abuzul la care au fost supusi 600 de jurnalisti ai tvr? pentru ca dl. patapievici lua bani grei tocmai de la cei care ne abuzau? mai, da' ce repede va adunati si comunicati pentru doua-trei ciute care au calcat stramb si ce senini ati stat la uciderea noastra a teveristilor! cum pentru fetele astea sunteti muma si pentru teveristi ciuma? nu pentru toti! astia din ultimii doi ani sunt cocolositi si plansi de voi!ati fost deja informati ca au fost abuzati si nu mai iau sinecuri de la tvr? ce vocali sunteti acum si cat de muti pentru abuzurile din mass media practicate de catre patroni sau pedegei!tare prosti ne mai credeti !
  • E clar, daca a fost si Horia Roman Patapievici la "evenimentul" de astazi, inseamna ca nimic necurat nu e la mijloc si politicul nu e implicat aici. :)

Trimite un comentariu