Skip to main content

Jocul de-a estimarea pe posturile de ştiri. Estimările partidelor, armă subtilă?

 

Televiziunile de ştiri s-au bătut în cifre în ziua referendumului. Cifre cu potenţial puternic de a influenţa publicul: estimările prezenţei la vot. Unele posturi de ştiri au ales să dea doar estimările USL, care ofereau cifre mai mari decât cele ale Biroului Electoral Central.

Publicitate

Pe lângă datele oficiale de prezenţă la vot ale Biroului Electoral CentralAntena 3 şi România TV au început să difuzeze datele de prezenţă la vor provenite de la partide, de la USL (care s-au dovedit mai mari decât cele oficiale). Mai apoi, după ora 20.00 şi B1 TV a intrat în joc, difuzând însă estimările PDL. Realitatea TV s-a ţinut departe de estimările partidelor şi le-a difuzat doar pe cele oficiale.

Ora 19.43 - România TV titrează, citând partidele, că până la ora 18.30 votaseră 30,1% dintre alegători. În acelaşi moment, Antena 3 scria că până la 19.00, aproximativ 35% din românii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea. Prin urmare, în doar jumătate de oră, cifrele au crescut cu 5% de la o televiziune la alta.

Ora 20.16 - După aproape jumătate de oră, România TV vine cu estimări noi. Până la 19.50 votase 39,5% din populaţia cu drept la vot, potrivit numărătorilor USL.

 

Ora 20.35 România TV revine cu estimările PDL, care ajunseseră la 36% până la ora 20.00.

În acelaşi timp, Antena 3  difuza datele de prezenţă înregistrate până la 19.00 şi arătau 35,7%.


B1 TV intră şi el în joc cu datele furnizate de PDL. Date ce arată că până la ora 20.00, votaseră 35% din alegători.

Ora 20.39 - Antena 3 schimbă estimările.  Prezenţa la vot la ora 20.00, potrivit partidelor, ajunsese de 40,2%.

România TV titra că, potrivit CSOP, 35,1% votaseră până la ora 20.00, pentru ca după câteva minute să difuzeze alternativ cifrele de la USL şi cele de la PDL.

21.30 - Atât România TV cât şi Antena 3 dădeau cifrele provenite de la USL: 45% prezenţă la vot până la ora 21.00.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Catalin Catalin
    Profesionalismul se vede de la 50 de poste. Realitatea tv singurul post de stiri echilibrat in ziua referendumului si nu numai, da in continuare dovada ca Realitatea tv este confirmare stirilor. Pana sa poata alte statii de stiri sa faca ce a facut Realitatea tv mai au mult de tot de invatat. Asta-iarna cand Realitatea tv facea campanie de ajutorare a sinistratilor care aveau zapada mai mare de cat casa, restul statiilor de stiri nu mai puteau de parere de rau in studiourile calde, precum Antena3, precum hotii Romania tv, precum Protv, voi astia enumerati mai sus, mai lasativa de auto-lauda!!!!!!!!!!!!!!!!!, ca nu sunteti decat otv-isti cu nume de Antena3, de hotii romania tv, de protv.
  • Barbu Barbu
    Si eu cred ca Realitatea TV a fost fara dubiu cel mai echidistant dintre cele 4 posturi importante de stiri, singurele pe care le-am urmarit, de altfel, in ziua Referendumului. Imi imaginez ca este extrem dificil sa te mentii neutru intr-un moment politic atat de tensionat. Toata aprecierea mea!

    Din pacate, telespectatorii romani sunt atat de pasionali incat cauta mai degraba partizanatul decat echilibrul!
  • Gogu Gogu
    M=am uitat peste tot si am observat ca Realitatea TV a fost cel mai echidistant post. Au prezentat sondajul comandat de ei la unii de care n-am auzit pana acum, dar ale caror cifre au fost cel mai aproape de realitate. Bravo lor. Daca vor scapa de gunoiul de Tatulici-omul-Caritas, personaj a carui nevasta a avut combinatii cu Nutu Camataru, lumea ii va percepe tot mai bine. Mi-au mai placut Rares Bogdan, tinerii Duca, Rogozanu, Campenasu, Carbunaru. Cioroianu e usor penibil, iar Cretulescu este usl-ista pe fata (ca doar a fost si angajata de psd recent)

Trimite un comentariu

sus