Skip to main content

CNA propune Guvernului consultarea tuturor părţilor afectat de Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului

 

Publicitate

După mai bine de trei ore de discuţii aprinse, membrii CNA au decis să trimită o adresă prin care să propună iniţiatorului proiectului de ordonanţă de urgenţă să ceară puncte de vedere tuturor actorilor afectaţi de acest document.

„Ca să credem noi că putem pune cap la cap, să putem să-i punem de acord pe cei cu posturile TV, pe cei din agenţii, pe cei de la cablu este o utopie. Ce putem să facem este să informăm Guvernul că am făcut aceste audieri. S-au exprimat nişte puncte de vedere din partea breslei, altele din partea Consiliului şi că ele sunt destul de divergente”, a concluzionat Răsvan Popescu în finalul şedinţei.

Din şedinţa de astăzi:

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA – A fost încălcată legea privind transparenţa decizională privind achiziţiile publice şi Constituţia României. Proiectul, în forma aceasta încalcă două directive europene.

Narcisa Iorga, membru CNA – Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat aseara că punctul de vedere al CNA va fi luat în considerare doar dacă este unul foarte bun. Credeţi că putem să dăm un punct de vedere foarte bun?

Consider că poziţia pe care am exprimat-o în urmă cu o săptămână nu are nicio legătură cu politica, noi avem legea de partea noastră şi noi suntem aici. CNA este aici ca să apere legea audiovizualului.

Faţă de proiectul iniţial, pe care noi l-am contestat, şi proiectul oficial care abia ieri, 3 decembrie, a intrat în posesia mea nu există nicio diferenţă cu excepţia referirilor la numirea membrilor CNA, lucru pe care noi nu l-am contestat.

Gelu Trandafir, membru CNA – Domnul Onisei a spus foarte clar că  este un simulacru de dezbatere. Este un joc care din punctul meu de vedere este o problemă legată de legalitate. Sunt proceduri care nu au fost respectate şi într-un fel noi nu am face decât să asigurăm o aparenţă de legalitate.

Ioan Onisei – Proiectul care mi-a parvenit este înregistrat la Ministerul Comunicaţiilor pe 27 noiembrie. Au trebuit 2 zile ca proiectul să urce două etaje (n.r. - CNA şi Ministerul Comunicaţiilor se află în aceeaşi clădire).

Valentin Jucan – Stimaţi invitaţi, pe dumneavoastră Guvernul vă desconsideră. Niciunul nu aţi văzut această ordonanţă. Sunteţi folosiţi într-o explicaţie penibilă cum că această ordonanţă penibilă ar aduce mai multe venituri la stat şi noi locuri de muncă. Această OUG nu face decât să scadă impozitele şi veniturile.

Ce spun reprezentanţii publicitarilor şi cabliştilor: 

Radu Petric, preşedinte Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu – Avem o hotărâre care este  adoptată. Purtătorul de cuvânt a spus clar că a fost adoptată, iar în resta spus „nu ştiu, nu ştiu”.

  • Un punct pe care niciun specialist pe care l-am consultat nu-l înţelege este discriminarea între două tehnologii în condiţiile în care vine strategia de digitalizare. Diferenţa dintre cablu şi satelit nu este justificată în niciun fel.
  • La capitolul frecvenţe. Nu toate frecvenţele sunt egale.
  • Dumneavoastră ar trebui să ne sancţionaţi cu 1% - 3% la sută pentru că nu ne supunem ordonării din grilă şi din cauza parametrilor de transmisie. Ni se cere să preluăm sonorul stereo fără zgomot. Un inginer ştie că nu există un semnal perfect.
  • Nu toate televiziunile au făcut aceleaşi investiţii în semnal. Unele au un semnal slab, altele unul mai bun decât trebuie, iar noi avem obligaţia să le transmitem pe toate egal. Dintr-un semnal prost, nu poţi face un semnal bun.
  • Aveţi cinci zile în care să decideţi dacă am rezolvat problema. Nu aveţi puterea să verificaţi dacă eu încalc sau nu legea. Va trebui să învăţaţi membrii Guvernului şi să arătaţi ce puteţi monitoriza dumneavoastră.
  • Ne-ar plăcea să fim trataţi egal şi să se poată suspenda sancţiunea şi în cazul în care vom contesta în instanţă.
  • Sancţiunile de 1-3% din cifra de afaceri înseamnă faliment.
  • Ordonanţa de urgenţă e plină de condiţionări tehnice. Nu s-a dat o ordonanţă de urgenţă care să-i oblige pe radiodifuzori să respecte anumite criterii tehnice.

Victor Dobre, director executiv International Advertising Association (IAA) – Vorbim de o contracţie a pieţei de TV cu 20%, 40 de milioane de euro.

  • Acest rebate este cunoscut în piaţă, atât de către agenţiile de publicitate, cât şi de către televiziuni. Haideţi să oprim dezastrul să se întâmple. Noi suntem deschişi la reglementare, dar autoritatea să discute şi cu noi.
  • Pot anticipa două mari pericole. Punând în contact direct televiziunile cu clienţii, pot apărea intervenţii pe editorial şi tentative de şantaj.

Concluzii:

  • Răsvan Popescu – Nu avem mijloacele să urmărim circuitul financiar în industrie, dar asta nu înseamnă că Ministerul Financiar nu poate să o facă. Nu avem noi mijloacele să stabilim nişte parametri tehnici, dar asta nu înseamnă că ANCOM nu poate să o facă.
  • Lorand Turoş, membru CNA - Dacă nu putem stăpâni aceste subiecte, nu are ce să caute în Legea Audiovizualului.
  • Ioan Onisei – Sarcina de armonizare revine, potrivit legii, iniţiatorului. Trebuie să transmitem cele mai importante categorii de puncte de vedere care au reieşit din dezbaterea de astăzi.
  • Răsvan Popescu – Ce putem face este deocamdată să transmitem ce am făcut. Nu avem deocamdată un punct de vedere articulat asupra întregului proiect. Cons că dezbaterea publică ar fi bine să continue şi iniţiatorul să consulte şi ceilalţi actori din piaţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus