Skip to main content

TVR renunţă la licenţa TVR Cultural

 

Publicitate

Postul public de televiziune a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că renunţă la licenţa TVR Cultural. Informarea a fost făcută la expirarea celor 90 de zile pentru care TVR a solicitat suspendarea postului cultural.

Televiziunea Română a închis TVR Cultural pe 15 septembrie, iar până acum, pe frecvenţa postului apărea mesajul: Revizie tehnică.

Claudiu Săftoiu, preşedintele TVR: „Am căutat soluţii pentru a relua emisia canalului cultural al TVR, însă eforturile noastre s-au lovit de costuri pe care nu ni le putem permite în contextul situaţiei financiare critice actuale şi nici nu am dorit să renunţăm la calitate”, spune Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR. „Realizarea şi difuzarea programelor cultural-educative rămân o prioritate pentru canalele TVR.”

Potrivit Programului de redresare economică a SRTv, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos B Dragos B
    Sfârşitul socialismului cultural. Partea a II-a: TVR

    Un sinistru de la TVR promite că de la anul dublează una dintre cele mai odioase taxe, de parcă bestia nu înghiţea deja destul.

    Chiar dacă televiziunea publică toacă mai mulţi bani decât toate televiziunile private la un loc, anul ăsta tot a ajuns la fundul sacului, când a trebuit să mai închidă din posturi. Jale mare şi atunci, ca şi acum după Discovery. O elită răzleaţă (dar oricum mai numeroasă decât audienţa măsurată a posturilor) protestează că a fost privată de dreptul la “informaţie” sau la “cultură”.

    E uşor degradantă atitudinea de intelectual care stă cu mâna întinsă pe la devoratorii de manele: “Daţi-mi şi mie bănuţi de o televiziune culturală, că singur nu-mi permit. Chiar dacă voi nu înţelegeţi nimic. A, ba nu, tocmai pentru că nu înţelegeţi nimic, proştilor!”. Dar e mai ales ilegitimă. Legitim ar fi fost: “Dragă TVR Cultural / Info / etc, vă apreciez foarte mult şi vă rog să îmi oferiţi un pachet TV pe care să îl facturaţi cu cât credeţi de cuviinţă. Sunt dispus să plătesc pentru calitatea deosebită a programelor dumneavoastră, din banii pe care îi încasez de la manelarii proşti pentru meseria mea, pe care ei singuri n-ar putea stăpâni-o vreodată”. Încercarea de-a repara vreo presupusă “nedreptate” socială prin măsuri administrative tot o formă de socialism este.

    Nu există partid care să promită că va aboli taxa. Poate OTV, apoi ne mirăm de ce trece pragul electoral? La anul, când criza ne va izbi iar, vor prefera mai degrabă să taie iar salariile decât să intre cu buldozerul în sinecuri şi privilegii. În realitate – ce dublare!?- nu au nici un motiv să o păstreze (nici în Vest nu există motive, dar acolo e o interţie benignă, pe care oamenii şi-o permit).

    Taxa TV este o relicvă din vremea când televiziunea abia apărea, nu era foarte clar cum va fi monetizată. A rezistat drept “contrapondere” dubioasă la televiziunile private atunci când pe piaţă erau doar câteva. Dar când televiziunile sunt cu sutele iar internetul oferă, pe alese, orice, taxa TV e absurdă şi caraghioasă.

    Iar dacă vine unul şi spune că trebuie dublată, asta înseamnă două lucruri:

    1. Ne crede idioţi, pe care să-i sperie cu dublarea pentru ca apoi să-i liniştească cu “doar” 50%.

    2. Recunoaşte că modelul economic al TVR este cel de monstru devorator, în care oricât ai băga nu faci decât să-i întărâţi şi mai mult foamea.
  • costica costica
    Pentru ce platesc tvr? Nu produc nimic de cand e condusa de pnl.au numai reluari iar ca stiri e anexa a ANTENELOR. RUSINE
  • Costi Costi
    inlocul de la tvr news baga alt post care sa se uite lumea si care sa le placa un post bagat degeaba nu-mi place postul tvr news este 2 in 1 tvr news cu euronews in general ma refer baga niste posturi varza si degeaba si o cu care nu se uita lumea inloc sa bage posturi bune sa se uite lumea practic noi platim degeaba pe cablu si pe digital de aceea platim sa bage posturi bune si de calitate sa fie lumea multumita
  • Parerea mea Parerea mea
    saftoiu actioneaza ca un colhoznic, este un fel de suzanica gadea a TVRului postdecembris+ se viseaza un fel de Sarbu/ Voiculescu si vine cu proiecte de rentabilizare.
    O televiziune nationala, pentru care platesc toti romanii, are urmatoarele ratiuni de a exista: sa informeze populatia Romaniei in mod obiectiv despre situatia nationala si internationala, sa dea mesaje de interes national (nu partinic), sa promoveze cultura si valorile nationale, sa ofere populatiei acces la programe culturale, sportive si divertisment de interes major.
    Daca le luati pe rand o sa vedeti ca TVR 1 si TVR 2 fac cate putin din toate, fara a face nimic ca lumea. sportul il vezi la Digi, pro, Antena, informatiile pe posturile de stiri, divertismentul la Pro iar cultura...la posturi straine.
    Nu spun ca cei dinainte lui au fost mai buni, dar daca tot are suportul politic necesar, poate ca ar fi cazul ca acum sa faca un lucru pe care il asteptam cu totii.
    TVR nu este si nu trebuie sa devina Protv sau antena 1, este normal sa aiba pierderi deoarece serveste intersului public si nu realizarii de profit. Dar sa nu se fure.
  • ion ion
    pensionarii si bugetarii care voteaza USL-ul nu se uita oricum la TVR Cultural
  • Alexandru Alexandru
    si acum iar o sa apara mii de useri oripilati de vestea asta crunta. useri care nu se uitau niciodata dar cand aveau musafiri dadeau frumusel pe cultural sa dea bine la camera. aceeasi problema si cu discovery. din punctul meu de vedere ar trebuii sa terminam cu ipocrizia si cand venim de la munca sa ne bagam frumos la un film, meci, politica sau cum prinzi crocodili cu mana goala si gata ... fara mofturi ca nu avem 5 ani.
    daca vroiam cultural trebuia sa ne utam in fiecare seara la el si gata nu-l scotea nimeni. sa fiti iubiti si fara frica.
  • Paul Paul
    Mie mi se pare inadmisibil ca renunta la un canal destul de vechi si care a intrat de ceva timp in vietile noastre fie ca ne uitam sau nu, in favoarea unor canale noi aproape necunoscute.
    E ca si cum PRO-ul ar inchide Acasa dar ar pastra Acasa Gold.
    Cum mai pot sa-si doreasca audiente si consolidarea brandurilor daca se renunta la branduri de traditie?
    In plus, "Profesionistii" la ora 1 noaptea?! Hai sa fim seriosi...
    Probabil ca misiunea culturala preluata de TVR2 se va consuma tot dupa 12 noaptea ca de la TVR1 nu mai am pretentii.
  • Alex.D Alex.D
    Jeane lasa mai, ca tvr 3 are scopul nobil de a o informa pe tata Floarea din deal si de al informa si pe nea Ion plaiesu' ce se mai intampla in zona distincta unde se afla si comuna lor din satul aflat in padurea de la intersectia dealurilor cu un munte.
    Nu poti sa treci cu vederea peste un canal de o importanta strategica asa de mare.
  • mad79 mad79
    poate vei dormi cu capul pe sinele de tren si asa iti va maii veni mintea la cap!
  • jean jean
    tvr3 ocupa licenta degeaba
  • Sorin Sorin
    Unde sunteţi aia care criticaţi RDS că că nu mai vrea să plătească reluările de la Discovery? Iar faptul că TOŢI cetăţenii sunt obligaţi să plătească abonament TV iar cei de la TVR fură de rup şi închid canalele de cultură după bunul plac văd că nu deranjează pe nimeni. Probabil pentru unii cultură înseamnă faptul că Adam Savage şi Jamie Hyneman bagă mentosane în Coca-Cola şi măsoară cât de sus sare sticla.
  • cristi cristi
    Sincer, si TVR Info trebuia sa dispara. Mi se pare aiurea sa tii o frecventa de cablu ocupata degeaba cu un canal care doar preia ce se da pe Euronews si TVR 1.
  • Tony Tony
    CRIMINALII!!!

Trimite un comentariu

sus