Skip to main content

EXCLUSIV. Fostul şef al Ziarului lui Burci, acum redactor-şef la Adevărul. Grigore Cartianu devine ombudsman

 


Publicitate

Dan Marinescu este, de astăzi, nou redactor-şef al ziarului Adevărul, publicaţie deţinută de omul de afaceri Cristi Burci. Anunţul a fost făcut de către Răzvan Ionescu, în şedinţa de sumar a redacţiei.

El este fost redactor-şef al ziarului Ziarul, deţinut tot de Cristi Burci.

Dan Marinescu vine în locul lui Mihnea Măruţă, redactor-şef la Adevărul până la sfârşitul lunii decembrie, după cum paginademedia.ro a anunţat în exclusivitate AICI.

Tot astăzi s-a anunţat că Răzvan Ionescu ocupă funcţia de publisher general, iar Grigore Cartianu, director editorial Adevărul, a fost numit ombudsman (editor public).

Ce este un Ombudsman

Munca editorului public este de a asigura o legătură neutră între jurnalist şi publicul său. El va face munca de semnalare a greşelilor în articole, de semnalare a derapajelor etice şi va răspunde cererilor cititorilor pentru a uşura munca jurnalistului şi pentru a asigura o legătură directă cu publicul.

Cum acţionează Ombudsman-ul?

 • Editorul public primeşte plângerile şi sugestiile cititorilor şi le citeşte pe acestea cu atenţie.
 • El va răspunde fiecărei cereri întemeiate sau neîntemeiate. Pe cele din urmă le va trata pe scurt pentru a nu se arunca în discuţii fără sens, care îi vor îngreuna munca.
 •  El va apăra etica profesională, chiar dacă acest lucru înseamnă a accepta o greşeală a jurnaliştilor, o abatere de etică profesională sau o minciună.

Cele zece reguli ale Organizaţiei Mondiale a editorilor publici de presă

 1. Ombudsman-ul este dedicat protejării şi îmbunătăţirii calităţii jurnalismului, încurajând discursul sincer şi respectuos în privinţa practicilor jurnalistice.
 2. Principalul său obiectiv este promovarea transparenţei în interiorul organizaţiei unde lucrează.
 3. Lucrează pentru protejarea libertăţii presei şi promovează jurnalismul responsabil şi de înaltă calitate.
 4. Parte din activitatea sa este primirea şi investigarea plângerilor despre modul cum au fost tratat unele ştiri şi materiale de presă.
 5. Recomandă cel mai potrivit mod de a acţiona, pentru rezolvarea problemelor ridicate de către cititori în plângerile lor.
 6. Este un ofiţer independent, acţionând pentru a proteja interesele consumatorilor.
 7. Va încerca să rămână neutru şi corect.
 8. Va încerca să nu se implice în nicio activitate care ar genera conflict de interese.
 9. Explică rolurile şi obligaţiile jurnaliştilor şi meseriei către public.
 10. Acţionează ca un mediator între aşteptările publicului şi responsabilităţile jurnaliştilor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • mwaa-haaa-ha-ha adica la posta redactiei? nu e corectura, nu scrieti daca nu va pricepeti. este ceea ce pe vremuri se numea posta redactiei si/sau raspundem cititorilor
 • cum s-ar traduce aceasta masura? ..l-au trimis la buda pe Ca(ca)rtianu :))) ... asta e blestemul corectorilor din adevarul holding :))))))))))
 • Cartianu e ombuds...cum!? wow! Ti chișș pi tini di rîs
 • In Romania the ombudsman office is the People's Advocate (Romanian: Avocatul Poporului). The current interim ombudsman is Valer Dorneanu.
 • Jimmy, da-ti trei palme peste gura ca acum il pui pe ganduri pe Petrisor Obae si il oferteaza pe tractorist
 • Eu am lucrat cu el la Jurnalul National din '96 pana a plecat la Ziarul, prin 2004 si nu-mi aduc aminte ca vreodata sa fi fost vreun yesman. Era un sef corect, e adevarat ca nu vreun simpatic sau " de gashca", dar un ziarist foarte bun care a inceput prin a face teren, lucru care nu se poate spune despre multi dintre sefii din presa de astazi
 • http://topics.nytimes.com/top/opinion/thepubliceditor/http://topics.nytimes.com/top/opinion/thepubliceditor/index.htmlindex.html
 • De unul din asta ar fi nevoie la paginademedia.ro. Mare nevoie.
 • Iulia Buna, ca mai in toate articolele sale, ne uimeste. :)

  "Grigore Cartianu va face munca de semnalare a greşelilor în articole, de semnalare a derapajelor etice şi va răspunde cererilor cititorilor pentru a uşura munca jurnalistului şi pentru a asigura o legătură directă cu publi"

  Pai el este o grseala a jurnalismului romanesc.

  A, si inca ceva: L-am vazut pe Grigore acum ceva vreme pe Calea Victorie si am crezut ca au venit tractoristii botosaneni in Bucuresti ca sa protesteze in fata Guvernului ca nu si-au primit banii pe motorina.
 • Dan Marinescu, încă un bolovan atârnat de gâtul ziarului pentru o scufundare mai rapidă. Perfectul "Sefu', aveti mereu dreptate"

Trimite un comentariu

sus