Skip to main content

Robert Turcescu dă în judecată Antena 3: „Ceea ce a făcut Mircea Badea este instigare la violență”

 

Robert Turcescu

Publicitate

Robert Turcescu este decis să-i dea în judecată Antena 3, pe Mircea Badea și pe Mihai Gâdea după afirmațiile făcute pe post duminică seara. „Ceea ce a făcut Mircea Badea în emisiunea de duminică seara este instigare la violență. Eu nu mă tem pentru mine sau pentru viața mea, dar cred că este obligația oricărui om care-și dorește să trăiască într-o societate normală să nu lase lucrurile acestea să treacă pur și simplu”, a declarat Robert Turcescu pentru paginademedia.ro.

Ce afirmații au deranjat: 

“Dacă aș trece pe un drum de munte și în stânga e o prăpastie și așa cu două degețele se mai ține de o frunzuliță vreun propagandist d-asta abject, basist hidos, oribil, putred, viermănos, d-asta (…) nu numai că nu îl ajut, mă întorc cu spatele și plec. (…) Dacă vreodată în această viață voi avea ocazia să le fac rău, o să le fac rău. Meticulos, încet și determinat”, a spus Mircea Badea duminică seară, într-o intervenție în emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3, făcând referire la Dan Tăpălagă, Sabin OrcanDan Turturică și Robert Turcescu, scrie HotNews.

Pe scurt, din interviu: 

 • Nu va fi o acțiune care să se rezume la ceea ce s-a întâmplat duminică seara pentru că sunt lucruri adunate în timp pe care am avut grijă să le contabilizez și vor fi mai multe.
 • În perioada următoare voi merge inclusiv la Consiliul Național al Audiovizualului cu o propunere pe care o consider absolut necesară. Cred că este obligatoriu ca într-o perioadă cât se poate de scurtă de timp să fie modificată legea audiovizualului astfel încât din această lege să fie eliminată acoperirea deja numită pamflet.
 •  Îi îndemn pe toți cei care într-un fel sau altul se simt jigniți, ultragiați, desconsiderați de această pseudogazetărie practicată de Antena 3 să reacționeze în felul acesta, chit că asta presupune un consum de resurse financiare.
 • În niciun caz nu mă interesează daunele de natură materială. Nu mă gândesc să-l îngrop în datorii pe Mircea Badea sau Antena 3.

Paginademedia.ro: Pe cine vei da în judecată, mai exact?

Robert Turcescu: Mâine voi avea o întâlnire cu avocații și vom vedea care va fi formularea exactă, dar așa cum arată lucrurile voi da în solidar în judecată pe realizatorii emisiunii, adică Badea, Gâdea și Antena 3. Dar nu sunt avocat să știu exact în momentul de față cum va decurge acțiunea. Este o acțiune probabil în civil nu în penal, dar sunt suficiente elemente adunate de-a lungul timpului și nu va fi o acțiune care să se rezume la ceea ce s-a întâmplat duminică seara pentru că sunt lucruri adunate în timp pe care am avut grijă să le contabilizez și vor fi mai multe.

De ce te-ai decis tocmai acum, pentru că au fost mai multe atacuri?

Au fost mai multe atacuri, dar cred că deja s-a ajuns într-o situație destul de bizară ca să nu o numesc astfel. Au început deja să curgă mesaje de amenințare. Ceea ce a făcut Mircea Badea în emisiunea de duminică seara este instigare la violență. Eu nu mă tem pentru mine sau pentru viața mea, dar cred că este obligația oricărui om care-și dorește să trăiască într-o societate normală să nu lase lucrurile acestea să treacă pur și simplu pentru că genul acesta de abordări de instigări la violență în spațiul public au născut de-a lungul timpului o grămadă de manifestări pe care lumea le sancționează și în momentul de față. Extremismul așa se naște. Cred că este de datoria mea să iau o atitudine în momentul de față în raport cu astfel de manifestări ale unor personaje care nu rostesc lucrurile acestea în mesaje private sau în discuții la o bere sau la nervi, ci le rostesc în spațiul public beneficiind de o arie de difuzare pentru câteva milioane de inși.

În perioada următoare voi merge inclusiv la Consiliul Național al Audiovizualului cu o propunere pe care o consider absolut necesară. Cred că este obligatoriu ca într-o perioadă cât se poate de scurtă de timp să fie modificată legea audiovizualului astfel încât din această lege să fie eliminată acoperirea deja numită pamflet. După această acoperire se desfășoară în acest moment în media românească atât campanii de intimidare și campanii de amenințare, cât și campanii de denigrare ale unor oameni mai mult sau mai puțin publici fără ca respectivii indivizi să fie trași la răspundere.

Pamfletul, atât cât am învățat eu la școală, nu înseamnă să ameninți oameni, nu înseamnă să inciți la ură rasială sau la orice alt fel de manifestări care pot îmbrăca și caracterul unei manifestări violente. Sigur, se poate folosi ironia în tușe groase, se poate folosi o notă de critică uneori dusă estul de sus, dar în niciun caz, sub acoperirea aceasta pamflet, pot fi înjurați oameni, denigrați, puși la zid, iar aceste personaje să nu aibă niciun fel de răspundere în fața unei astfel de situații.

Vei merge doar tu în instanță sau ți se vor alătura și ceilalți?

Nu. Cred că dacă ar fi după mine, i-aș îndemna și pe toți ceilalți colegi ai mei să depună astfel de acțiuni. Eu fac în momentul de față un demers solitar. Vreau să știu, chiar dacă el nu va avea succes și va fi respinsă, este de datoria mea să fac un astfel de demers indiferent cum se va solda el. Vreau să văd o instanță care să spună că astfel de manifestări sunt sau nu sancționabile. Cred că trebuie început de undeva pentru că deja nu mai putem vorbi nici de respectarea unor coduri deontologice, nici de respect pentru această meserie.

Cred că este nevoie de o reacție. Indiferent cum s-ar sfârși o astfel de acțiune. Îi îndemn pe toți cei care într-un fel sau altul se simt jigniți, ultragiați, desconsiderați de această pseudogazetărie practicată de Antena 3 să reacționeze în felul acesta, chit că asta presupune un consum de resurse financiare.

Cred că și justiția din România are datoria să analizeze genul acesta de acțiuni pentru că pe măsură ce trece timpul ele devin din ce în ce mai violente, din ce în ce mai prezente și au creat în spațiul public românesc o stare de tensiune pe care eu ca ziarist aproape că nu am mai întâlnit-o. Primesc amenințări de toate felurile.

Ai primit multe mesaje?

Da, am primit foarte multe mesaje de genul acesta. Dacă la înjurături și invective mai reacționez și eu dar într-o manieră mai puțin dură, la amenințări cu moartea sau la amenințări la adresa unor membri ai familiei mele mă simt nevoit să iau atitudine. Și îi îndemn și pe oamenii politici și pe confrații jurnaliști și pe cetățenii care văd acest val de mizerie, ură, de instigare la violență, de denigrare din studiourile Antenei 3 să reacționeze. Să introducă o acțiune în instanță, să depună reclamații la CNA, pentru că s-a ajuns prea departe.

Eu nu vreau să mă iau la bătaie cu Mircea Badea, nu vreau să mă înjur cu Mircea Badea pe paginile de socializare. Nu sunt construit să reacționez în felul acesta. Cred că am ajuns la un punct în care justiția trebuie să-și spună cuvântul.

Te-ai gândit la daune? 

În niciun caz nu mă interesează daunele de natură materială. Nu mă gândesc să-l îngrop în datorii pe Mircea Badea sau Antena 3. Nu acesta este scopul, ci vreau să arăt că genul acesta de acțiuni trebuie declanșate. Eu sper și am încredere maximă în justiția din România. Cred că există judecători în stare care să îndure chiar la un moment dat posibile repercusiuni de genul înjurăturilor care vor urma la adresa lor la TV.

Și eu am înțeles uneori să reacționez sau să critic poate într-o manieră mai dură prestațiile jurnalistice unora de la Antena 3, dar nu am avut niciodată o atitudine de genul acesta: dacă am să-l văd pe Mircea Badea nu am să ezit să-i fac rău. Spre deosebire de Mircea Badea, spre exemplu, eu am fost crescut de părinții mei să întorc adeseori și celălalt obraz. Cred că dacă Mircea Badea s-ar afla pe marginea unei prăpastii și ar avea nevoie de ajutor n-aș ezita să-i întind o mână de ajutor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Vaaaai, saracu' colonel, tremura pentru viata lui... Instigare la violenta, hai? Dar, tu, colonel basist, cand spuneai, referindu-te la cei de la Antena 3, citez: "Glontul, nemernicilor!", aia ce era? Nu cumva tot instigare la violenta? Si apoi Badea nu a zis ca ar da branci in prapastie basistilor, ci doar ca ar pleca sau s-ar uita... Mincinosi si "deontologi" ca intotdeauna cei de labeunu! Pe Banciu nu-l vedeti, care ii doreste moartea lui Iliescu sau Nastase seara de seara?
 • E bine să ştergi din grilă antenele şi să te duci înapoi la şcoală, ca să înveţi să scrii! În limba română, nu există NICIODATĂ scrierea „l-e", nici „să aibe" şi nici „sânt". Faci foarte bine să nu mai pierzi timpul cu televizorul, ci pune mâna pe manualul de Citire de clasa a II-a! Succes la şcoală!
 • prefer Fishing and Hunting channel decat A3. Badea nu mai face emisiuni informative cu adevarat de ceva timp.Tot ce face este doar sa se maimutareasca asemeni unui babuin in calduri dupa Gadea. pe de alta parte Banciu este mult mai sarcastic si pentru "glumitele" lui iti trebuie mai mult decat un neuron spre deosebire de publicul target caruia i se adreseaza Badea. De altfel, asta se vede si-n audientele pe urban ale emisiunii lui Banciu. mai concis: prostimea se uita la Badea, restul la Banciu.
 • eu nu ma uit la a3 nici daca nu as avea nici o optiune,nu stie decat sa vb de rau anumite persoane,am inceput sa urasc si antena 1,chiar azi l-e sterg din grila,sant in afara sferei politice dar ce fac cei din antene e de domeniul groaznicului cu tot cu voiculescu,ce drak patron e asta sa nu aibe grija ce fac realizatorii posturilor sale?bine ar ca rds sa l-e scoata din grila ,ar fi nemaipomenit si as mai da 3 lei la abonament pentru asta,ceaw.
 • Ma scuzati domnule Turcescu , dar dvs cand ati dat pe post adresa lui Ciutacu cum se numeste ? Act jurnalistic si deontologic! Si daca castigati procesul cu A3 tot sluga lui Basescu sunteti .Doriti putin mai mult rating ? Nu o sa il aveti . Nu se uita nici dracu la B1. Din pacate se uita multi la A3 dar asta tot datorita lui Basescu.Badea este un circar , dar unul hazliu cateodata , dvs nici haz nu aveti .Va doresc succesuri .
 • cred ca primul afectat de chestia asta cu pamfletul va fi radu banciu, care o tine in jigniri de la inceput la sfarsit. numai ca avand audienta mult sub badea, e mult mai putin expus si lumea are senzatia ca e vreun rasat
 • aham :) deci daca zic despre turcescu ca recunoaste ca e ca in textul de mai sus (citat cu copy/paste), nu mi se aproba comentariul. dar aprobi sa zica despre cei de la antena ca-s "jeguri". esti fain, obae. foarte fain. nu, nu lucrez in antena. doar constatam amar.
 • daca tot au picat audiente televiziunilor de stiri, ce si-a zis turcescu, "ia sa arunce eu o fumugena, poate mai aduc un punct de rating la emisiune"

Trimite un comentariu