Skip to main content

ActiveWatch: libertatea presei în România continuă să fie amenințată. Apel la solidaritate

 

tipografie-evz

Publicitate

Libertatea presei în România continuă să fie amenințată”, spune ActiveWatch în mesajul dat cu ocazia Zilei Presei. Cine și ce amenință libertatea presei? „Abuzurile statului, sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale și pierderea reperelor profesionale în rândul breslei.”

“În aceste condiții, produsul jurnalistic de calitate și care servește interesul public este tot mai greu de găsit în piața de media, adeseori găsindu-și refugiu în platforme independente în spațiul online”, argumentează ActiveWatch.

ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi și obligații profesionale: „Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunității jurnaliștilor în jurul unor principii profesionale.”

Mesajul integral ActiveWatch de Ziua Presei:

 

De ziua mondială a libertății presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

 

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

Dreptul la liberă exprimare și dreptul publicului la liberă și corectă informare sunt puse în pericol de abuzurile statului, de sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale și, respectiv, de pierderea reperelor profesionale în rândul breslei.

Conform concluziilor raportului FreeEx privind libertatea presei în anul 2012 (raport ce va fi lansat în data de 8 mai), libertatea presei în România continuă să fie amenințată de:

- abuzurile autorităților. Ultimii ani au consemnat o intensificare a intervențiilor abuzive ale unor instituții ale statului (parchete, servicii de informații) împotriva presei;

- instrumentalizarea instituțiilor de media de către patronat cu scopul de a își promova propriile interesele economice, politice sau de altă natură în dauna interesului public;

- degradarea accelerată a statutului jurnalistului, care este prins între presiunea audienței și interesele de altă natură ale patronatului.

În aceste condiții, produsul jurnalistic de calitate și care servește interesul public este tot mai greu de găsit în piața de media, adeseori găsindu-și refugiu în platforme independente în spațiul online.

ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi și obligații profesionale. Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunității jurnaliștilor în jurul unor principii profesionale.

Solidaritatea este cel mai puternic instrument de protejare a drepturilor jurnaliștilor în fața presiunilor patronale sau a abuzurilor statului, dar și de recâștigare a prestigiului social al profesiei prin asumarea și impunerea unor norme etice și profesionale.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului ce militează pentru comunicare liberă în interes public.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu