Skip to main content

Piaţa europeană de publicitate online a depăşit 24,3 miliarde de euro

 

Sursa foto: Capital.ro
Sursa foto: Capital.ro

Publicitate

Piata de publicitate online europeana a depasit 24,3 miliarde de euro in anul 2012, potrivit celui mai recent studiu AdEx Benchmark IAB Europa.

Studiul arată că mediul online a performat cel mai bine în piaţa de publicitate, cu o creştere totală de 11,5% în 2012. Europa îşi continuă creşterea puternică atât în pieţele dezvoltate, cât şi în cele emergente. Diversitatea publicităţii online a fost un factor puternic în ceea ce priveşte dezvoltarea economică la nivel european, în ciuda volatilităţii macroeconomice.

“Cu o creştere de 15,3% în 2011 şi o creştere puternică de 11,5% în 2012, sectorul nostru rezistă trendului european. Display advertising-ul a continuat să se reinventeze, încurajat atât de recunoaşterea display-ului online ca un mijloc de branding, cât şi de explozia economiei big data care se bazează pe parametrii consistenţi oferiţi de mediul online“, spune Kimon Zorbas, CEO-ul IAB Europa.

Migrarea puternică şi constantă a cheltuielilor de publicitate în mediul online, care a urmat tiparele de folosire a media, a sprijinit în ansamblu această creştere puternică.

Publicitatea video online a crescut cu peste 50% în 2012

Cererea de publicitate video online a fost o importantă atracţie pentru publicitatea de brand, cu o creştere de 50,6% în 2012, atingând aproape 661,9 milioane de euro. Pentru Europa, aceasta este prima dată când reclamele video online au ajuns la o cotă de piaţă de două cifre, crescând la 12,9%.

Publicitatea în mediul mobil şi-a continuat ascensiunea, prezentând o creştere de 78,3% şi atingând o valoare totală de 392 milioane de euro. Publicitatea de acest tip reprezintă în acest moment 5% din toate cheltuielile de display online din Europa.

Studiul AdEx Benchmark desfăşurat de IAB Europa a împărţit piaţa de publicitate online în 3 segmente principale: Display, Classifieds & Directories, Paid-for-Search. Creşterea în aceste formate de publicitate online a fost sprijinită de schimbarea modului de folosire gadget-urilor şi de schimbări în obiceiurile de consum.

În 2012, piaţa de Display Ad a cunoscut o creştere like-for-like de 9,1%, cu o valoare totală de 7,8 miliarde de euro. Această creştere a fost determinată, în principal, de conţinutul video online şi pe mobil. Parametrii de măsurare mai relevanţi, măsurătorile mai bune pentru campanii, automatizarea îmbunătăţită şi simplificarea procedurii de achiziţionare de spaţiu de publicitate online dezvoltate de industrie au crescut încrederea marketerilor în publicitatea online.

În 2012, valoarea de piaţă a Classifieds and Directories a fost de 4,5 miliarde de euro şi a fost susţinută de o redistribuire pronunţată a cheltuielilor pentru classified, de la print la online.

Continuarea consolidării acestui sector a crescut scala siteurilor classified, făcându-le pe acestea mai atrăgătoare pentru publicitari. Amprenta pronunţată a poziţiei Classifieds and Directories din regiunea Scandinavă a continuat să crească piaţa europeană. Performanţe notabile au fost înregistrate în Danemarca (cu o creştere de 20%) şi în Suedia (cu o creştere de 23,9%).

Paid-for-Search a experimentat cea mai puternică creştere de like-for-like, de 15,5% - şi a avut o valoare de piaţă de 11,9 miliarde de euro. Rezultatele dinamice ale Rusiei, care a crescut cu 44,9%, au fost un puternic influenţator. Cu toate acestea, chiar şi câteva dintre cele mai mari şi mai mature pieţe de Search din Europa, ca Regatul Unit sau Germania au continuat să se dezvolte, ajutate de volumul mărit de Search Ads. Cheltuielile crescute din partea publicitarilor de dimensiuni mici şi a căutărilor făcute de pe smartphone-uri şi tablete au contribuit în mod semnificant la această schimbare.

Topul celor 10 ţări care conduc în ceea ce priveşte publicitatea online a rămas la fel, cu excepţia Rusiei, care a urcat de pe locul 5 pe locul 4, înlocuind Italia. Aceasta a coborât o poziţie şi a ajuns pe locul 5. Cea mai mare creştere din piaţă aparţine Rusiei, cu 34%, urmată de Turcia, cu 30,4%.

Top 10

  • 1. Regatul Unit – 6.6 miliarde de euro
  • 2. Germania – 4.6 miliarde de euro
  • 3. Franţa – 2.8 miliarde de euro
  • 4. Rusia – 1.5 miliarde de euro
  • 5. Italia – 1.4 miliarde de euro
  • 6. Olanda – 1. miliarde de euro
  • 7. Spania – 0.9 miliarde de euro
  • 8. Suedia – 0.8 miliarde de euro
  • 9. Norvegia – 0.6 miliarde de euro
  • 10. Danemarca – 0.6 miliarde de euro

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus