Skip to main content

Mai multe personalităţi de cultură reclamă grila de vară a postului Radio România Actualităţi

 
srr radioul public general berthelot - Mediafax
srr radioul public general berthelot - Mediafax

Sursa foro: Mediafax
Sursa foro: Mediafax

Publicitate

"Semnalăm cu îngrijorare derapajul către profilul radiourilor de tip comercial al principalului post de radio public, Radio România Actualităţi, ale cărui misiuni de bază sunt şi trebuie să rămână informarea şi formarea (educaţia)", se arată într-o scrisoare deschisă adresată Comisiilor de Cultură şi Mass-media din Senat şi Camera Deputaţilor şi Consiliului Naţional al Audiovizualului şi semnată de mai multe personalităţi ale vieţii publice culturale, printre care  Mircea Cărtărescu, Maia Morgenstern, Acad. Răzvan Theodorescu şi Daniela Zeca Buzura.

Aceştia reclamă "reducerea substanţială a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale şi spiritualităţii în grila adaptată pentru vară a Radio România Actualităţi".

Scrisoare deschisă, în continuare:

Semnalăm cu îngrijorare derapajul către profilul radiourilor de tip comercial al principalului post de radio public, Radio România Actualităţi, ale cărui misiuni de bază sunt şi trebuie să rămână informarea şi formarea (educaţia).
Constatăm cu surprindere reducerea substanţială a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale şi spiritualităţii în grila adaptată pentru vară a RRA.

În acest sens, deşi deţin poziţia de lider de audienţă, emisiuni precum :

“Maraton de duminică” – spaţiu radiofonic de analiză a stării lumii în care trăim, “Radioul de sâmbătă seara” – singurul spaţiu compact din actuala grilă RRA acordat actului cultural românesc şi internaţional , au fost drastic reduse de la 170 de minute la doar 55 minute, concomintent cu schimbarea orelor de difuzare către zone de audienţă minimă; “Actualitatea credinţei” – seria de emisiuni dedicată detalierii manifestărilor conştiinţei religioase contemporane – a fost diminuată la doar 5 minute (un sfert din timpul de emisie acordat până acum);

iar “Românii în lume” – emisiune destinată românilor de pretutindeni (şi ascultată corespunzător), a fost transformată într-o simplă pastilă a unui radioprogram în flux.

Pe spaţiile “eliberate” de povara spiritului se difuzează actualmente, sub pretext estival, muzică de “întreţinere”.
Considerăm că valorile fundamentale morale şi culturale nu intră în vacanţă niciodată, aşadar nici pe timpul verii.
În condiţiile în care peisajul audiovizual contemporan este constant invadat de programe facile, susţinem păstrarea ponderii de până acum la RRA a emisiunilor sus menţionate – produse media echilibrate, cu profunzime editorială, cu invitaţi de prestigiu – cu atât mai mult cu cât, subliniem, fiecare dintre ele s-a dovedit a fi şi lider de audienţă pe tronsoanele orare respective.
Am luat notă de recentele declaraţii ale preşedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, în privinţa faptului că “actul de cultură este obligatoriu în audiovizualul public ” şi, de asemenea, “cultura – alături de informare, educaţie şi divertisment – înseamnă misiunea publică a SRR” şi credem că, respectând aceste convingeri, managementul postului Radio România Actualităţi va readuce grila de programe la standardele valorilor fundamentale naţionale.

Scrisoarea a fost semnată de următorii: Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, Acad. Eugen Simion, Acad. Dan Hăulică, Acad. Răzvan Theodorescu, Acad. Sorin Dumitrescu, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Radu Ciuceanu, Radu Boroianu, Georgeta Filitti, Andrei Oişteanu, Vintilă Mihăilescu, Augustin Buzura, Dan C. Mihăilescu, Ştefan Cazimir, Alex Ştefănescu, Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Lucia Hossu Longin, Daniela Zeca Buzura, Doina Rusti, Stere Gulea, Radu Paraschivescu, Ştefan Popa Popa’s, Cristian Pîrvulescu, Alfred Bulai, Dan Pavel, George Banu, Constantin Chiriac, Maia Morgenstern, Alexandru Dabija, Mihai Mănuţiu Anca Mănuţiu, Marinela Ţepus, Dorina Lazăr, Cristina Modreanu, Florin Zamfirescu, Laurenţiu Damian, Ada Solomon, Arh. Dorin Ştefan, Anda Ştefan, Liviu Tofan, Sandra Pralong, Cristian Bădiliţă, Olga Delia Mateescu, Ioana Crăciunescu, Lari Georgescu, IPS Teofan Savu, IPS Ioan Robu, Pr. Constantin Necula, Pr. Constantin Coman, Dr. Pavel Chirilă, Costion Nicolescu, Radu Preda , Marinel Ioana, Ruxandra Garofeanu, Elisabeta Mondanos, Ileana Pintilie, Marilena Preda Sânc, Ioana Diaconescu, Irina Horea, Doina Hanu, Arh. Ligia Pop, Sorana Georgescu Gorjan, Elena Chiriţă, Aura Gherguţ, Adrian Mihalache, Ana Nedelea şi Valentina Zaharia

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Murphy Murphy
    decat manele (care semnifica prabusirea culturala si morala completa) mai bine incremenirea.
  • Murphy Murphy
    marketing? pai la ce va trebuie voua marketing, praleo, cand aveti taxele pe care le platim lunar? concurati cu posturile comerciale? atunci privatizati-va si basta! altminteri, faceti ALTCEVA decat privatii, ca de-aia sunteti post public (cu enshpe mii de angajati, nu ca privatii)!
  • Oana Ioana Oana Ioana
    Horea, ai dreptate. Copiii astia pot aduce manele, care ne deranjeaza groaznic. Asa ca, mai bine sa ramana Radioul asa cum e, incremenit in proiecte defuncte. Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic.
  • Audienta Radio Audienta Radio
    Ati scultat vreodata emisiunile despre care se aminteste? Ati avut taria sa ascultati aproape 3 ore macar o emisiune? Unde ati mai pomenit emisiuni de 3 ore???
  • Audienta Radio Audienta Radio
    Audienta Radio Romania nu exista. Radio Romania este o cordporatie. Exista insa audienta pe posturi nationale si regionale. Toate posturile nationale si regionale SRR (Radio Romania) au o audienta cumulata de aproximativ 45% din piata radio pe market share. Radio Romania Actualitati estelider national si urban pe market share si conform ultimului val de udiente conduce detasat si in Bucuresti.
  • Audienta Radio Audienta Radio
    http://www.romania-actualitati.ro/files/Audienta%20radio%20-%20Valul%20de%20primavara%202013.pdf
  • Horea Horea
    @Oana Ioana

    Atentie la geamuri!

    Fiind prea deschise , sa nu patrunda cumva ... manelele "copiilor plin de viata".
  • Pandele Pandele
    @andrei.eu
    De ce iti inchipui ca poti participa la o dezbatere despre o tema care implica unele concepte complicate (marketing, de exemplu) in conditiile in care tu nu stapanesti nici chestii de baza dintr-o limba care se presupune a-ti fi materna ?
    Te rog, intelege ca doar faptul ca ai acces la internet nu te face automat mai capabil.
  • nadia nitov nadia nitov
    m-ai omorat nu mai (inca sau luna) omorat! :(
  • Oana Ioana Oana Ioana
    Remarcile acestei doamne sunt atat de consecvente cu filozofia oamenilor din Radio incat ma ingrozesc. Preaslavesc impostura, praful si mucegaiul, incat ma duc cu gandul la florile si fructele de plastic din casele de la periferie, unde pe peretii afumati troneaza carpete cu rapirea din serai si tablouri cu tiganci cu sanii goi si floare-n gura, iar in fotoliile cu arcurile iesite prin plusul ros de vreme si mancat de molii stau babe cu miros de pudra ieftina, cu sprancenele desenate cu creionul si buzele vopsite cu ruj ietfin. Asta-i Radioul! Si acum vrem sa deschidem geamurile, sa intre aer proaspat, sa vopsim peretii in alb, sa aruncam mobilele mancate de carii si in locul babelor incremenite sa aducem copii plini de viata?
  • VIORICA VIORICA
    Mai omorat !!! Prea multe prostii scrieti la comentarii. Hoooooooo !
  • OPRITI Oprisan OPRITI Oprisan
    Asta e marea problema in Romania. Lumea scrie si vorbeste vrute si nevrute fara sa stie despre ce este vorba. Si totusi www.paginademedia.ro este un site care mai selecteaza prin continut ciudatii cu specific uman. Radio Romania sta bine in audienta, ca ne place au ba. Asta spune sondajul. O simpla cautare pe google si aflai prietene. E atat de simplu sa fii informat. Mai multa grija. Multumim !!!
  • TUPAK TUPAK
    Mai Dorina,
    Mihaela Helmis este unul din oamenii de talent ai radioului romanesc. Indiferent ca asculti radiouri comerciale sau culturale, ceea ce este bun in Romania si in radiourile de la noi trebuie musai recunoscut. Asa este frumos si firesc. Altfel mediocritatea da navala !!!
  • Dorina Mihaescu Dorina Mihaescu
    Sunteti cumva un alt angajat din radio ruda cu reclamagioaica fara de talent?
  • Dorina Mihaescu Dorina Mihaescu
    Femeia aceasta Helmis, cu toate neamurile ei din radio, face parte din categoria de ruginiti care tipa ca din gura de sarpe ca mereu altii sunt de vina pentru esecul lor continuu. Vremea lor s-a dus si lumea vede ca timpurile se schimba. Acesti franari care considera ca radioul e al lor si ca ei pot face doar ce vor trebuie aruncati afara cat mai repede. Emisiunile lor sunt jalnice, de neascultat. Si mai sunt doi, unul Rusu parca duminica seara si unul Pompiliu si mai nu stiu cum; iti vine sa spargi radioul si sa nu mai platesti taxa niciodata atunci cand incep sa abereze...si asta dureaza ore! Si sa stiti, in ultimele luni Actualitatile suna chiar binisor. Asa ca AFARA CU RUGINITII cu fitze platiti din banii nostri.

Trimite un comentariu

sus