Skip to main content

Dan şi Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu, trimişi în judecată pentru şantaj

 

sorin alexandrescu

Publicitate

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF, Şerban Pop şi George Matiescu, directorul general al Intact Publishing, în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, scrie Mediafax.

Potrivit comunicatului DNA, pe care paginademedia.ro îl redă în continuare, au fost trimise în judecată inclusiv persoanele juridice Antena 3, Antena Group şi Intact Publishing.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, acţionari şi angajaţi ai unor instituţii media, precum şi a unui demnitar al statului român, angajat al A.N.A.F, în legătură cu folosirea acelor instituţii media (televiziuni, publicaţii on line şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Astfel, în cauză au fost trimiţi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:

1. ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj,
2. VOICULESCU DAN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj,
3. VOICULESCU CAMELIA – RODICA, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj,
4. MATIESCU GEORGE DANIEL, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj,
5. POP ŞERBAN, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), la data faptelor, avocat suspendat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
6. persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A., în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj,
7. persoană juridică S.C. ANTENA TV GROUP S.A., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de şantaj,
8. persoană juridică S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

În mod concret, inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un preţ dorit de inculpat.

Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi.

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri:
- verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic;
- prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată. Acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia inculpaţilor Voiculescu Camelia – Rodica şi Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013 cu o frecvenţă de 5 ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. ANTENA 3 S.A.;
- prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de Matiescu George-Daniel, în calitate de director general şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

În contextul activităţilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse.

Informaţiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop Şerban, preşedinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF.

În perioada menţionată, inculpatul Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate.
Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuţii şi îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin şi indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia – Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica, despre stadiul acţiunilor de şantajare şi despre poziţia părţii vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul Matiescu George Daniel, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. De asemenea, a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie. La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi inculpata Voiculescu Camelia – Rodica.

În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deţinută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ştire în curs de actualizare

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Valeriu Lazarov Valeriu Lazarov
    Rugaminte catre cei care lucreaza cu sau pentru Antena 1: uitati-va la figura acestui om. Mai precis la ochii lui. Si mai exact la ce transmit ochii lui. Asa e ca acum, odata incheiat exercitiul asta, aveti raspuns la intrebarea de ce Antena 1 a ajuns in halul in care a ajuns?... ¡Adiós!
  • protopopescu protopopescu
    este strigator la cer. altii fac vrute si nevrute in tara asta si nimeni nu le zice nimic. si saracii sclavi impreuna cu seful lor al mare, sunt trimisi in judecata pentru ce? santaj? asta este acuzatie? astia trebuiau judecati si condamnati de multa vreme pentru felul in care si-au batut joc de institutiil estatului si de poporul roman. oare chiar incepe justitia sa faca dreptate? sau doar este o razbunare comuna basescu-ponta? ca felix turnatorul i-a enervat pe amandoi. eu m-as bucura sa fie doar justitia oarba.

Trimite un comentariu

sus