Skip to main content

Documentare cu John F. Kennedy pe Discovery şi National Geographic, la 50 de ani de la asasinarea preşedintelui american

 

Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Publicitate

Televiziunile de documentare National Geographic şi Discovery Channel au pregătit programe speciale pentru comemorarea a 50 de ani de la asasinarea preşedintelui Statelor Unite ale Americii John F. Kennedy.

Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc pe 22 noiembrie 1963, în Piaţa Dealey din oraşul Dallas, statul Texas.

National Geographic va difuza duminică, 10 noiembrie, de la ora 21.00, documentarul JFK: Naşterea unui preşedinte. Filmul, cu o durată de două ore, punctează cele şapte momente care au conturat viaţa preşedintelui, de la bolile adolescenţei la eroismul din război.

Discovery Channel va difuza, pe 23 noiembrie, patru programe despre culisele incidentului petrecut în 1963, persoanele implicate şi analizele criminalistice ale
uneia dintre cele mai şocante tragedii ale lumii.

Documentarele prezintă povestea capturării lui Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al preşedintelui, şi ancheta derulată de poliţie, prin intermediul unor reconstituiri dramatizate, interviuri ale unor martori, segmente de grafică generată pe computer şi imagini de arhivă.

Despre documentarul difuzat de National Geographic

Documentarul de lung-metraj JFK: Naşterea unui preşedinte prezintă interviuri cu prieteni şi colegi de-ai lui JFK, dar şi opinii ale unor istorici de seamă, materiale de arhivă rare şi reconstituiri dramatice care readuc în prim plan aceste evenimente care au schimbat lumea. Filmul ilustrează cele şapte momente critice care au conturat omul devenit un simbol al secolului al XX-lea.

Printre acestea: ziua în care şi-a salvat echipajul de pe nava de patrulare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a devenit erou de război al Americii; ziua în care Marilyn Monroe i-a cântat o serenadă cu ocazia zilei de naştere şi a pus în pericol cariera sa politică; ziua în care, în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze, a împiedicat intrarea lumii într-un război nuclear; ziua în care şi-a afirmat sprijinul puternic faţă de cauza drepturilor civile şi, bineînţeles, ziua în care a fost asasinat.

Discovery a pregătit patru documentare despre asasinarea lui Kennedy

Discovery Channel va difuza cele patru programe, pe 23 noiembrie (sâmbătă), începând cu ora 11.00, după cum urmează:

Capturarea lui Lee Harvey Oswald - 23 noiembrie, de la 11.00

Programul explorează asasinarea preşedintelui John F. Kennedy dintr-o perspectivă originală, văzută prin ochii ofiţerilor de poliţie din Dallas, dar şi ai familiei şi prietenilor care îl cunoşteau cel mai bine pe Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al preşedintelui.

JFK şi casetele audio oficiale - 23 noiembrie, de la 12.00

Programul prezintă detalii din culisele asasinării preşedintelui, prezentând eforturile disperate ale poliţiei care îl căuta pe asasin, dar şi rolul vital jucat de presa locală în informarea întregii lumi. După ce preşedintele Kennedy a fost asasinat, în 1963, casetele oficiale ale aeronavei prezidenţiale Air Force One au înregistrat pas cu pas derularea acestei situaţii de criză. Aceste materiale alcătuiesc cel mai complet inventar de informaţii referitoare la mesajele private schimbate între aeronava prezidenţială şi oficialităţi guvernamentale de cel mai înalt rang.

Toţi oamenii preşedintelui - 23 noiembrie, de la 13.00

Programul readuce la viaţă afacerea Watergate, folosind secvenţe fascinante de arhivă, înregistrări şocante din Biroul Oval şi noi interviuri cu cei care au comis infracţiunile, cei care le-au investigat şi cei care le-au prezentat.

JFK: arma crimei - 23 noiembrie, de la 15.00 (2 episoade)

Programul JFK: arma crimei prezintă o analiză criminalistică detaliată a acestui caz. Documentarul dezvăluie ce s-a întâmplat cu adevărat pe 22 noiembrie, şi anume că a existat acolo un al doilea om care a apăsat pe trăgaci în mod accidental, devenind astfel autorul focului de armă fatal care i-a pus capăt vieţii preşedintelui.
Apelând la reconstituiri dramatizate, interviuri, segmente de grafică generate pe computer şi imagini de arhivă, documentarul relatează în detaliu eforturile lui Howard Donahue, un armurier din Baltimore, trăgător de elită şi expert în arme de foc, care şi-a petrecut 25 de ani din viaţă făcând propriile investigaţii asupra morţii preşedintelui Kennedy.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus