Skip to main content

Cine se uită la posturile de ştiri. Bătrâni pe toate staţiile. 70% din publicul Antena 3 şi B1 are peste 55 de ani. Digi 24, cei mai educaţi privitori

 
Cine se uită la posturile de ştiri. Bătrâni pe toate staţiile. 70% din publicul Antena 3 şi B1 are peste 55 de ani. Digi 24, cei mai educaţi privitori

televiziuni de stiri 17 aprilie
Posturile de ştiri atrag, în general, un public mîi înaintat în vârstă

Publicitate

Cine sunt cei care se uită în fiecare zi la posturile de ştiri? Ce vârste au? Ce studii? Sunt de la sate, de la oraş?

Răspunsurile la aceste întrebări duc către concluzii interesante: sunt caracteristici generale, dar şi particularităţi în funcţie de fiecare staţie.

Toate staţiile de ştiri au un public bătrân, mult mai accentuat la Antena 3 şi la B1. Digi 24 are, dintre toate posturile, cel mai educat public. România TV, post cu orientare tabloidă, are cea mai slabă reprezentare la telespectatorii cu studii universitare şi este în top la cei doar cu şcoală generală.

Paginademedia.ro vă prezintă, în Analiza de azi, profilul telespectatorilor posturilor de ştiri. O analiză realizată cu sprijinul agenţiei de media BPN.

Concluzii:

DUPĂ SEX. Bărbaţi la Digi 24

Postul la care se observă cea mai mare diferenţă între bărbaţi şi femei este Digi 24: peste 60% din telespectarii staţiei sunt bărbaţi. Urmează Realitatea TV, cu 56% public masculin. La B1, diferenţa este mult mai mică (51% bărbaţi).

În schimb, Antena 3 şi România TV au deopotrivă bărbaţi şi femei, cu un foarte mic avantaj pentru publicul feminin (uşor peste 50%)

DUPĂ VÂRSTĂ. Antena 3 şi B1, cei mai bătrâni telespectatori

În general publicul tuturor staţiilor de ştiri este foarte bătrân: categoria de vârstă predominantă este cea de peste 65 de ani! Sunt însă diferenţe între posturi:

- La Antena 3, aproape 72% dintre telespectatori au peste 55 de ani! Scor asemănător şi la B1 TV – 70%. B1 are cel mai mare procent de public peste 65 de ani: 44,5% dintre telespectatori, urmat îndeaproape de Antena 3, cu aproape 43%. Cele două posturi se detaşează după ponderea cea mai mare a publicului în vârstă.

B1 TV “recuperează” în faţa Antenei 1 în segmentul 35-44 de ani (12,6%, faţă de 4,7 la Antena 3). De altfel, Antena 3 are cea mai slabă reprezentare pe zona 35-44 de ani dintre toate posturile de ştiri.

- Urmează, la categorie de vârstă înaintată, România TV (30% din public peste 65 de ani) şi Realitatea TV (35%).

La Digi 24 categoria de vârstă peste 65 de ani este cel mai slab reprezentată, faţă de celelalte canale de ştiri. Postul de ştiri al RCS are cel mai bun procent şi pe intervalul 35-44 de ani.

DUPĂ EDUCAŢIE. România TV, postul celor cu şcoală generală

- Digi 24 are un avans pe publicul cu studii superioare: aproape 40% din publicul postului are studii universitare. Urmează B1 TV (34%) şi Antena 3 (29%). La polul opus este postul cu orientare tabloidă România TV: aproape 21% din public are studii superioare, cam jumătate în comparaţie cu Digi 24.

România TV este campioană la publicul care are doar şcoală generală: peste 27%.
La Digi 24, doar 13% din telespectatori au şcoală generală, mult sub celelalte canale de ştiri.

DUPĂ REŞEDINŢĂ. Realitatea TV are priză la ţară

- România TV se remarcă la publicul rural: peste jumătate din publicul postului este de la ţară. Şi Realitatea TV stă bine la publicul rural, cu aproape jumătate din telespectatori de la sate. De altfel, peste 60% din publicul celor două posturi vine de la ţară şi din oraşele mici.

- Digi 24 şi Antena 3 au cele mai mici procente de rural, în jur de 30%.

- Antena 3 are cel mai bun procentaj pentru Bucureşti: aproape 15%, de aproape două ori mai mult decât România TV şi Realitatea TV. Şi Digi are o cifră bună pentru Capitală. De menţionat că postul RCS&RDS se vede, deocamdată, doar pe reţelele operatorului.

Publicul posturilor de ştiri din România (%). Cick pe foto pentru a mări:
Profile posturi stiri

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • ANONIM ANONIM
  PERSONAL NU PREA MA UIT LA MAI MULTE POSTURI TV CHIAR SI CU PRETENTII ... MOTIVELE ? NU-MI PLAC NICI FORMATELE EMISIUNILOR SI NICI MODERATORII.DACA AR INCERCA SI EI SA FIE MAI BARBATI SI MAI REALISTI ... HA HA HA HA HA.
 • Cristi Cristi
  Respect Digi 24
 • John Doe John Doe
  sau pur si simplu are notiuni din domeniul publicitatii; are dreptate
 • fara fara
  oare de ce la noi arunca unul o piatra in apa si sar toti sa o culeaga fara sa cugete putin... prima mea curiozitate a fost sa vad cine a facut acest sondaj ca sa-mi fac o idee, fie ea si sumara a competentelor acestora, tocmai plecand de la criteriul "inteligentei" telespectatorilor care se uita la un anumit post sau altul.
  dand un clik pe situl media BPN am constatat exact ce era de asteptat, un sit facut intr-o pauza de masa a vreunui angajat IT, si ala cam pe genunchi, unde competenta in sondaje ale acestei agentii nu reiese din niciun inscris de pe sit, ba mai mult la proiectele "far" pe care le afiseaza agentia pe sit cele mai reusite sunt niste copii de pagini Google, dar niciun altul care sa ateste expertiza acestor oameni in materie de sondaje de opinie.
  deci in concluzie chiar credeti ca mai are rost vre-un comentariu sau articolul respectiv este un fel de maculatura de cafea ca sa nu spun de altceva asemanator ca si culoare.
 • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
  Audienta canalelor tematice are fi fost interesanta, pentru comparatie. Cine se uita la AXN, la DIVA Universal, la...? Poate ca se uita cei ce nu se uita la canalele de stiri. Adica ceilalti.
 • Dan Dan
  deci este foarte clar....antena 3 are cei mai multi telespectatori cu studii superioare ..... matematica simpla avand in vedere ca are audienta de cel putin dubla fata de urmatoarea clasata si pe toata ziua si pe prime time. Deci !!!!???? basisti propagandisti ...dans !!!!
 • any any
  Imi place Digi 24.Post de informare cu invitati de la care ai ce auzi fara tipete,jigniri,urlete si moderatori isterici.Asta daca vrei sa afli ceva sau vrei sa vezi circ.In general omul urmareste postul de tv care-i spune ce vrea sa auda.
 • Sergiu Sergiu
  Oamenii educati nu pierd timpul la televizor... :)
 • buzdu buzdu
  Sa stii ca la tara sint si oameni destepti . Unii din cei care nu s-au descurcat la tara au plecat si la oras :) . Asta cu "oamenii de la tara nu au capacitatea de a intelege programele ..." e o parere...ca la tara..ca sa fiu in ton . Crezi ca in betoanele de la oras traiesc numai intelectuali care asculta muzica simfonica si fac scandaluri scumpe ;) ? Plus ca misiunea unei televiziuni comerciale , fie ea de stiri , este audienta . Cifrele pot fi mici datorita acoperii slabe , dar asta nu e problema telespectatorilor ci a celor care conduc Digi si care are trebui sa dea in judecata CNA ul , UPC ul sau pe cine mai vor ei ca sa le fie aparate drepturile . Sa te victimizezi fara sa faci nimic ca sa te vada mai multi e jenant pt un trust media
 • Cristi Cristi
  Lasa-l Adi, ca nici NU VREA sa inteleaga. El atat a priceput: ca 126 de mii nu sunt tot aia cu 18.000. Decat multi si prosti, mai bine putini si buni. Dar e doar parerea mea.
 • mircea mircea
  lasa ca stim noi cum isi iau tot mai multi diplomele. tocmai s-a creat un precedent de plagiat legal. schimbi fontul, marimea si paginatia si s-a rezolvat.
 • Adi Adi
  Ce nu intelegi tu, coldea, este ca Digi 24 nu e pe toate retelele de cablu, asa cum sunt celelalte posturi de stiri. Este pe lista must carry, aprobata la 4 februarie, deci in principiu ar trebuie sa fie retransmis de toti operatorii de cablu. Pentru acest studiu, ca pentru toate, de altfel, se foloseste un esantion reprezentativ, iar procentajele obtinute nu sunt menite sa fie corelate cu datele de audienta. Este, pur si simplu, vorba despre cati oameni saraci/bogati, educati/needucati, de la tara/de la oras se uita la un anumit post de televiziune. Imi inchipui ca la tara, unde RTV are mare succes si unde ma indoiesc ca au RCS-RDS, oamenii nici nu au capacitatea de a intelege programele Digi 24, asa ca se multumesc cu manele si scandaluri ieftine.
 • coldea coldea
  Te faci, sau... ?
 • buzdu buzdu
  Bine ca nu mi-ai raspuns cum vorbeste idolul tau : "mars in pastele ma-tii de pe post " :). Desi poate fi si o sarcina de serviciu in viitor sa vorbesti asa . Nici tu nu ai inteles nimic !
 • coldea coldea
  Sa nu uit: matematica e o stiinta exacta, nu te insala niciodata.
  In matematica nu poti fi subiectiv, 2 plus 2 fac intotdeauna 4. Deranjant, nu-i asa ?

Trimite un comentariu

sus