Skip to main content

Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, membri CNA, au sesizat Comisiile din Parlament în scandalul Digi 24

 

digi 24 (1)

Scandalul Digi 24 continuă cu un nou episod. Doi membri CNA au sesizat Comisiile din Parlament în legătură cu „două abuzuri petrecute ieri, 25 martie 2014, în şedinţa publică a Consiliului Naţional al Audiovizualului, unul comis de către CNA, cel de-al doilea comis de preşedintele CNA, Laura Georgescu”.

„CNA aplică dublul standard în privinţa principiului "must-carry", astfel: ignoră acest articol de lege atunci când în discuţie se află un post de televiziune, un radiodifuzor, aparţinând societăţii RCS-RDS, deşi aplică ferm acelaşi articol atunci când RCS-RDS este în postura de distribuitor de programe pentru alte posturi de televiziune, al căror patronat aparţine, spre exemplu, familiei unui om politic influent”, se arată în documentul semnat de cei doi membri CNA.

Pe de altă parte cei doi membri o acuză de abuz pe Laura Georgescu, preşedintele instituţiei, întrucât în şedinţa din 25 martie, aceasta a refuzat să pună la vot de trei ori propunerile făcute pentru sancţionarea Romtelecom şi UPC.

Scrisoarea integrală, în continuare: 

Vă sesizăm cu privire la două abuzuri petrecute ieri, 25 martie 2014, în şedinţa publică a Consiliului Naţional al Audiovizualului, unul comis de către CNA, cel de-al doilea comis de preşedintele CNA, Laura Georgescu. În virtutea tezei constituţionale a oricărui stat de drept, conform căreia nimeni nu este mai presus de lege, nici CNA, nici preşedintele său şi nici vreo societate aflată sub reglementarea şi controlul CNA nu pot fi mai presus de Legea audiovizualului. Avem, din păcate, dovada evidentă a faptului că CNA consideră facultativ un articol prevăzut de Legea audiovizualului nr.504/2002.

1. În fapt, CNA aplică dublul standard în privinţa principiului ”must-carry”, astfel: ignoră acest articol de lege atunci când în discuţie se află un post de televiziune, un radiodifuzor, aparţinând societăţii RCS-RDS, deşi aplică ferm acelaşi articol atunci când RCS-RDS este în postura de distribuitor de programe pentru alte posturi de televiziune, al căror patronat aparţine, spre exemplu, familiei unui om politic influent.

În mod concret, în cursul anilor 2011 şi 2012, CNA a aplicat 12 sancţiuni societăţii RCS-RDS pentru nerespectarea art. 82, atunci când societatea nu retransmitea posturi precum GSP TV, Antena 2 ş.a., aflate în lista must-carry publicată de CNA.

În şedinţa publică din 25 martie 2014, CNA a refuzat să atenţioneze măcar societăţile distribuitoare de servicii UPC, Romtelecom şi NSC Telenet Bacău, care nu includ în oferta lor analogică şi/sau digitală postul Digi 24, cu licenţă audiovizuală aparţinând societăţii RCS-RDS, deşi Digi 24 se află pe locul 13 în lista must carry.

Dublul standard despre care vorbim este dovedit în anexa ataşată acestei sesizări. Rezultă din anexă că, în cursul celor doi ani menţionaţi, CNA a aplicat prevederile art. 82 din Legea audiovizualului atât ofertei analogice, cât şi ofertei digitale ale societăţii distribuitoare de servicii media audiovizuale.

În cadrul şedinţei din 25 martie 2014, opt din zece membri ai CNA au considerat că, de data aceasta, lista must-carry trebuie aplicată doar ofertei analogice, în cazul UPC, iar în cazul Romtelecom şi NSC Telenet, nici măcar ofertei analogice. Ultimele două societăţi au peste 60 de canale în oferta analogică, iar 25% din această ofertă ar depăşi locul 13 pe care se situează Digi 24 în lista must carry.

Considerăm că CNA abuzează de poziţia sa în raport cu societăţile pe care le controlează, invocând doar o decizie luată cu o majoritate de opt voturi, şi nu legea care îl guvernează. Votul este esenţa democraţiei, iar nu instrumentul abuzului.

În cazul Art. 82 din Legea audiovizualului, se prevede o obligaţie, ce nu poate fi lăsată la aprecierea subiectivă a votului membrilor CNA. Legiuitorul a impus distribuitorilor de servicii o obligaţie, iar CNA nu are decât să aplice legea. Considerăm că atitudinea CNA este inadmisibilă şi vă solicităm să nu o ignoraţi. Ea se constituie într-un precedent periculos, întrucât CNA a ajuns să decidă prin vot nerespectarea legii audiovizualului.

2. În speţa prezentată, în cadrul şedinţei publice a CNA, doi membri au enunţat două propuneri. Niciuna dintre propuneri nu a întrunit, după primul tur de vot, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Preşedintele Laura Georgescu a refuzat să le supună de trei ori la vot, aşa cum prevăd Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi practica CNA. Astfel, cu ajutorul preşedintelui CNA, încălcarea Art. 82 din Legea audiovizualului a rămas nesancţionată, deşi acest articol impune o obligaţie.

Preşedintele CNA a refuzat, apoi, posibilitatea exprimării unei opinii separate faţă de această decizie a CNA, cu toate că există precedent similar. Laura Georgescu a argumentat refuzurile doar prin prisma autorităţii funcţiei de preşedinte. Or, atât Legea audiovizualului, cât şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevăd clar atribuţiile preşedintelui CNA, care sunt egale cu ale celorlalţi membri ai Consiliului, numiţi în acelaşi fel de către Parlamentul României. Considerăm că preşedintele CNA are un comportament abuziv, pe care, de asemenea, vă rugăm să nu-l ignoraţi.

În calitatea Dumneavoastră de reprezentanţi ai instituţiei celei mai reprezentative a poporului român, Parlamentul României, vă solicităm să interveniţi în sensul restabilirii misiunii pe care o are Consiliul Naţional al Audiovizualului, aceea de garant al interesului public.

Ne exprimăm speranţa că veţi împiedica perpetuarea comportamentului abuziv al autorităţii de reglementare şi control în domeniul audiovizualului, precum şi pe cel al preşedintelui acesteia, numit prin Hotărâre a Parlamentului României.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • spagatistu spagatistu
  Mariano, soro,
  "Vez-i" ca "t-i sa" blocat tastatura pe virgule. Iar cratima este cam rebela.
 • vaisteauata vaisteauata
  Mariana,
  Soro, rar,am,mai,vazut, pe, cineva, sa puna, atatea, virgule."V-ai" de tine!
 • Mm Mm
  Mare vanzoleala ca nu intra Digi24.De ce nu s-au declarat liberi la retransmisie anul trecut sau de ce nu la anu' ?Trag tare si din toate directiile sa intre neaparat acum inainte de europarlamentare,cred ca de la atata "impartialitate".Cand ma uit pe la ei e prezent aproape tot timpul unul Predoiu,un nimeni.De aici si audientele cu 0,2 seara.
 • Matei Matei
  Profesionalism = "au aceleasi pareri impartiale ca ale mele". Cam asta e defintia pe care o au in subconstient cei care scriu pe situl asta. Atat, nimic altceva. B1TV a cam esuat, asa ca "dreapta" mizeaza pe Digi24TV. Tot o hazna, la fel ca Antena 3, Realitatea, RTV, B1TV, etc, etc.
 • alex alex
  Adrian,poate afli acum,dar programele must-carry sunt libere la retransmisie.Nu percep nici o taxa firmelor de cablu ca sa fie retransmise.
 • Adrian Adrian
  Poate de la scandalul asta scapam de acest gunoi numit ”must carry” (macar sa il reduca la 5-6 canale), prin care zeci de canale inutile iti sunt introduse in grila pe banii tai. E foarte interesant cum pe banii abonatului sunt introduse 30 de canale in grila, din care 31 sunt inutile.
 • Mariana Mariana
  Fratilor, daca nu puteti exista fara postul Digi 24, va sfatuiesc sa va uitati la ei pe net, pana nu ve-ti mai putea respira, din cauza profesionalismului lor. Ce va tot chinuiti unii, sa ii ridicati in slavi, de parca ar fi BBC sau CNN. Nu le mai plangeti voi de mila celor de la RCS, ca nu sunt de loc ingerasi imaculati. Amintiti-va cu cat tupeu au abordat problemele gen Antena 1 si Discovery. Pentru unii dintre voi, se pare ca ar fi, tragedia vietii voastre, ca nu este transmisa cea mai minunata televiziune din Romania, de toti cablistii.

Trimite un comentariu

sus