Skip to main content

PROIECT. Mircea Badea și Radu Banciu nu vor mai putea să spună că emisiunile lor sunt "un pamflet"

 

mircea-badea-radu-banciu

Publicitate

Emisiunile În gura presei, realizată de Mircea Badea, Lumea Lui Banciu, de la B1 TV, și Starea nației, a lui Dragoș Pătraru de la România TV, nu vor mai putea fi prezentate drept pamflet.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat astăzi, cu unanimitate de voturi, un proiect de Decizie care spune că toate programele, în afară de producțiile cinematografice, nu vor mai putea fi clasificate după bunul plac al televiziunilor, ci "doar în funcție de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu".

Singurele genuri de programe definite în legislația audiovizualului, cu care operează Consiliul, sunt cele informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment (potrivit Deciziei nr. 277, Anexa 1).

Asta înseamnă că emisiunile intitulate pamflet, reality-show, news magazine, dar și altele, care nu sunt definite în legislația audiovizualului vor trebui să fie reclasificate de posturile de televiziune, conform legislației.

Cu aceeași problemă se vor confrunta și alte genuri de emisiuni care nu sunt definite ca atare în legislația audiovizualului. Aici amintim reality-show-urile (cum ar fi Ochii din umbră sau Schimb de mame) și emisiunile de news magazine (Acces Direct, La Măruță).

Laura Georgescu, președintele CNA, despre genul "pamflet"

"Este gen literar. Maximum ce există în manualul domnului Mihai Coman este genul publicistic. Nimeni în țara asta nu poate face pamflet, atâta vreme cât el nu este definit în audiovizual. Vă atrag atenția că în filme, care sunt opere artistice, ai la final cartonul 'orice asemănare cu persoane, întâmplări sau fapte reale este pur întâmplătoare'. Haideți să aplicăm corect, acolo unde se poate, reglementarea", a declarat Laura Georgescu, președintele CNA, pentru jurnaliștii prezenți la ședința de astăzi.

Explicațiil președintelui CNA cu privire la proiectul de Decizie votat astăzi de membrii Consiliului

"Ca unică autoritate de reglementare, control şi sancţiune în audiovizualul românesc CNA propune astăzi o reglementare care se impunea de mult timp şi anume precizarea genurilor de emisiuni, aşa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corectă informare a publicului.

Câştigă şi realizatorii care îşi asumă dinaintea intrării în emisie ceea ce vor să facă şi îşi gândesc demersul de aşa natură încât mesajul să ajungă sigur la toţi telespectatorii, câştigă şi consumatorii de media care sunt avizaţi ce program urmează să vadă şi care sunt corect informaţi", a explicat Laura Georgescu, președintele CNA, pentru jurnaliștii prezenți la ședința de astăzi.

Ce se va întâmpla cu reality show-urile, news magazin, pamflet şi alte genuri care nu apar explicit în legislaţia audiovizualului, vor dispărea de pe ecran?

Laura Georgescu: "Absolut. Nu aveau voie să apară pe ecran atâta vreme cât nu sunt definite în legislaţia audiovizuală românească, atâta vreme cât staţiile în independenţa editorială doresc să păstreze trebuie să cumpere licenţa (pentru formatul respectiv - n.r.) şi să respecte licenţa fiindcă dincolo de achiziţia licenţei înseamnă să respecţi adliteram ceea ce îţi cere respectiva licenţă. Dacă nu, nu vrem decât să se declare informative, educative, culturale, religioase sau de divertisment."

Când va intra în vigoare această decizie?

"La 10 zile de la apariţia în Monitorul Oficial. Deci este suficient timp ca să se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corectă a demersului pe care-l face în spaţiul public. Vestea bună este că toţi membri şi-au dorit această curăţare a audiovizualului, decizia a fost votată în unanimitate."

Ce trebuie să facă televiziunile după intrarea în vigoare a acestei decizii?

De fiecare dată când spui, pe ecran, "genul programului" trebuie să te încadrezi în cele aprobate de CNA: informative, educative, culturale, religioase, divertisment, alte tipuri de programe. (...) Într-o primă fază, dacă n-au soluții, trebuie să-și asume din genurile din structura de programe: informative, educative, culturale, religioase și divertisment. Știți cum sunt trecute în grile? Producție proprie la primă difuzare, producție proprie la a doua difuzare - așa sunt trecute emisiunile de pamflet în structura de programe depusă la CNA. Astfel îi vom vedea în fața un realități și anume să-și gândească demersul public. De aceea am ajuns ca spațiul de emisie al unor posturi naționale să fie umplute cu frustrările, cu întâmplările realizatorilor s.a. Noi nu le cerem decât să respecte structura de programe aprobată de CNA", a mai spus Laura Georgescu.

Practic, televiziunile au două variante fie își asumă un gen deja definit de legislația audiovizualului din România, fie dezvoltă un format internațional.

De ce această reglementare?

În momentul de față sunt folosite genuri nedefinite în legislația audiovizuală nici românească, nici europeană. De exemplu, reality-show-ul, care a existat în România o singură dată - Big Brother. Faptul că eu fac apoi "Trădați în dragoste" și pun reality-show e fals.  Toate aceste denumiri au existat în momentul în care televiziunile au importat un program, faptul că noi ne permitem să înscripționăm programele se comite o ilegalitate.

Proiectul de decizie a fost postat astăzi pe site-ul instituției. În preambulul documentului se spune că "observaţiile şi recomandările" pot fi transmise la CNA "până cel târziu vineri 27 martie 2014, inclusiv".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, forma proiectului de Decizie, votat astăzi de membrii CNA:

ART. 1 – Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele
decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe
prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu.

ART. 2 - Nerespectarea dispoziţiilor art. 1 se sancţionează potrivit art. 91
din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Mențiune. Art. 91 prevede amenzi până la 100.000 de lei.

ART. 3 - Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I şi intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Daca sunt baieti destepti Radu Banciu, Dragos Patraru patronul Prahova tv si Mircea Badea se vor adapta imediat si vor avea in continuare o paine cu acelasi stil neschimbat kde emisiuni in acel gen toate indragite si iubite mult de unii telespectatori.Da cna -ul face bine nu poti sa spui la ochiu din umbra reality show ca nu este mireasa pentru fiul meu se intampla cum se intampla si pe vremea comunistilor punmul in gura la presa care spunea lucrurilor pe nume de o maniera ascunsa astazi cand sunt socialisti democrati la putere tot asa
 • in sfarsit s-a mai trezit CNA-ul. normal ca nu sunt un pamflet. sunt o mizerie, un puroi pt poporul roman.
 • Interziceți imediat și fabula, și epigrama, și comedia politică, și circul băsist, și perversiunea pontaistă, și cabaretul parlamentar, și banditismul justiției, și buletinul de știri cu știri adevărate!
 • wow! ce lovitura! uluitor!
  parca rezolva ceva asta
  se pune anuntul de emisune de divertisment, apoi cel de pamflet si apoi genericul
  asa cum la "ochii din umbra" scrie la sfarsit ce e fictiune pot incheia cu "aceasta emisune e un pamflet"
  ce minte are si cna-ul....
 • Dupa mintea Laurei Georgescu, daca genul literar pamflet, a aparut de pe vremea cand nici nu existau televizore, inseamna ca acesta nu poate sa apara pe televizor, nu? Astia ucid dintr-un foc o gramada de emisiuni, si chiar daca nu sunt de acord cu majoritatea emisiunilor respective, nu pot sa fiu orbit de prostie, cum sunt multi romani si sa spun ca bine le-a facut. Fiecare are dreptul la o opinie, chiar daca e buna sau proasta. Daca un moderator jigneste pe cineva, atunci persoana respectiva sa actioneze pe caile legale pentru a rezolva aceasta disputa dintre ea si moderator.
 • in sfarsit. eram satul sa tot aud jigniri la tv si apoi sa citesc ca emisiunea este un pamflet. jignirea e jignire, pamfletul e pamflet.

Trimite un comentariu