Skip to main content

Tolontan: Întrebarea e dacă TVR merită ținută în funcționare așa cum e ea acum

 

tolontan

Publicitate

Cînd a fost TVR incomod la adresa Puterii, indiferent de cine a fost la Guvern sau la Cotroceni? Nu o dată să fie incomozi, ci în mod consecvent!”, se întreabă, retoric, Cătălin Tolontan, pe blogul lui. "Cînd au coalizat angajații nemulțumiți de azi forțe jurnalistice din TVR în jurul lor pentru a-și apăra libertatea de opinie și pentru a crea o distanță critică față de Putere, condiția vitală a oricărei instituții media?!"

De ce pune Tolontan aceste întrebări?

Reacția lui Tolontan vine, pe de o parte, în contextul în care Stelian Tănase a anunțat intenția de ștergerea a datoriilor și, pe de altă parte, după ce angajați ai TVR au contestat “lotul” de jurnaliști Cristoiu, Nistorescu, Dinescu & co adus de președintele interimar pentru talk-show-urile TVR.

Din materialul lui Tolontan:

  • "În ultimele zile, televiziunea publică și-a expus datoriile de 180 de milioane de euro, dintre care 122 de milioane sînt restanțe la stat. A rugat să-i fie șterse. În afara grațierii fiscale, prin vocea președintelui Stelian Tănase s-a insistat pentru indexarea taxei radio TV.

La cum e organizată acum televiziunea publică, cele două măsuri cumulate par, într-adevăr, singurele capabile să o țină în continuare în priză.

 

  • Lista celor care vor realiza emisiuni îi cuprinde, printre alții, pe Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Ion M. Ioniță… Aceste nume l-au făcut pe realizatorul TVR Mihai Rădulescu să-l acuze pe promotorul lor, Stelian Tănase, de ”interese clientelare”.

Supărarea lui Mihai Rădulescu vine și din faptul că ”pentru prima data in istoria postului public de televiziune, toti moderatorii emisiunilor de dezbateri pe teme de actualitate, programate in prime-time, sunt colaboratori externi”.

  • Nu e, într-adevăr, onorant ca din segmentul cel mai important de emisie să lipsească numele jurnalistice proprii.

Dar nici felul în care și-a folosit TVR uriașele resurse pentru îndeplinirea misiunii publice nu e onorant.

Ce-i deranjează pe cei din TVR la listă? Că au fost mobili profesional? Asta nu e o culpă. Că au avut preferințe și atitudini polemice? E normal, cine nu are într-o carieră întreagă? Varianta propusă de Stelian Tănase reprezintă oameni care au făcut ceva în meseria asta. Putem fi de acord cu ei sau nu.

  • Dar, de fapt, pe bune!, în reacția celor din TVR nu e vorba de aceste nume.

Măcar dacă ar fi doar teama omenească pentru locul de muncă. Dar, mai adînc, e vorba de izolaționism și de superioritate.

Să ceri clemență și să dovedești spirit inchizitorial, iată o formă nouă de comunicare cu societatea care te finanțează și care are nevoie disperată de tine.

Articolul complet, la Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • cum e acum, nu merita! :( dar sunt oameni acolo cum cu greu sa vor mai gasi in lumea asta care nu citeste, nu se documenteaza, nu-si doreste sa evolueze! oameni care sunt enciclopedii ambulante, profesionisti cu care poti ridica de la 0 un imperiu tv, oameni care oricand pot face documentare ca cele de pe discovery sau national geograpfic! acum, toata lumea ii acuza ca n-au latrat cand au fost calcati in picioare! oamenii de arta si de cultura nu prea au stofa de soldati! pentru tvr ar trebui facuta o selectie PUBLICA a personalului actual! o transmisie in DIRECT! atunci sa vedeti cine stie si cine-i tufa de venetia! toti cei care vor sti au salarii meschine si toti idiotii au salarii imense! asta este tvr la ora actuala. contine hahalere vocale si genii tacute! :(

Trimite un comentariu