Skip to main content

Comisia de Etică din TVR: Nedifuzarea pe TVR3 a interviului cu Traian Băsescu nu e un act de cenzură

 
tvr
tvr

tvrComisia de Etică şi Arbitraj din TVR a decis că nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca nu poate fi interpretată drept un act de cenzură, însă comisia remarcă numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi în acest caz, scrie Mediafax.

Publicitate

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat în şedinţele din 19, 20 şi 21 mai subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu, realizat de Brînduşa Armanca pe 11 mai şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00.

Comisia a analizat acest caz ca urmare a solicitărilor primite din partea ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi a Sindicatului Lucrătorilor din Audiovizual TV-R SIND, în care se cerea analizarea afirmaţiilor Brînduşei Armanca, potrivit căreia interviul cu Traian Băsescu realizat de aceasta ar fi fost oprit fără explicaţii de la difuzarea pe TVR 3, aşa cum ar fi fost programat după obţinerea prealabilă a tuturor aprobărilor necesare, informează tvr.ro.

În acest caz, Comisia de Etică a audiat următoarele persoane: Brînduşa Armanca, jurnalist senior TVR Timişoara, Răzvan Bucuroiu, director TVR 3, Bianca Constantinescu, producător TVR 3, Florin Mihoc, producător executiv Ştiri - Sport/Programe TVR Timişoara.

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au ajuns, în unanimitate (Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă (preşedinte al comisiei), Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică şi Ruxandra Ţuchel), la concluzia că "nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu nu poate fi interpreată drept un act de cenzură", în condiţiile în care Brînduşa Armanca, jurnalist senior la TVR Timişoara, "a beneficiat de sprijinul şefilor săi ierarhici în realizarea şi difuzarea emisiunii, fără niciun fel de imixtiune editorială sau presiune de altă natură".

Comisia de Etică precizează că "hotărârea conducerii TVR 3 de a nu difuza emisiunea reprezintă o decizie editorială neargumentată, asumată ezitant şi comunicată confuz şi cu întârziere". "Toate aceste deficienţe, asociate cu proeminenţa publică a persoanei intervievate, explică în mare măsură apariţia speculaţiilor şi a suspiciunilor privind o posibilă motivaţie politică a deciziei", spune Comisia de Etică.

De asemenea, Comisia de Etică remarcă "numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi".

"Având în vedere numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi, situaţie care denotă lipsă de asumare şi responsabilitate în unele cazuri, Comisia de Etică şi Arbitraj insistă asupra necesităţii ca orice comunicare semnificativă în procesele editoriale să se facă în scris, cu rigoare şi claritate", spune Comisia de Etică.

Reamintim că Brînduşa Armanca a anunţat, pe 13 mai, pe contul său de Facebook, că i-a fost cenzurat un interviu pe care i l-a luat preşedintelui Traian Băsescu, care ar fi trebuit să fie difuzat la TVR 3. Acest fapt a fost semnalat şi de ActiveWatch, care a solicitat conducerii Televiziunii Române să spună care este motivul nedifuzării interviului.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • pantera roz pantera roz
  Nici cu membri Comisiei de Etica nu mi-e rusine. Doua sortatoare, Tuchel si Muresan care au pe constiinta profesionisti dati afara pe antipatiile lor, de la caz la caz! Fie ca n-au cotizat, fie ca n-au facut parte din gasca lor de basiste peste noapte! Ca azi pot deveni steliste, in functie de conjunctura!
 • parerea mea parerea mea
  care va sa zica, daca cei din TVR for sa cenzureze, este sufficient sa spuna ca au luat "o decizie editorială neargumentată, asumată ezitant şi comunicată confuz şi cu întârziere".
  Poate le explica cineva celor din comisie ca o decizie editoriala neargumentata, care duce la nedifuzarea unui interviu cu un oponent al sefilor TVR, arata ca o definitie clasica a cenzurii.
  Frapeaza stupizenia, servilismul si pupinc..ismul celor de la TVR 3, care ne amintesc de comitetul culturii si educatiei sociliste a suzanicai gadea. Din dorinta de a se pune bine cu mana care ii hraneste, au reusit sa obtina efectul invers: au adus in prim plan un interviu, care altfel nu ar fi insemnat mare lucru.
 • un fost tvr un fost tvr
  Si cum catalogati acest fapt?

Trimite un comentariu

sus