Skip to main content

Din 2015, milioane de români vor putea recepţiona gratuit 16 programe TV fără abonament la cablu sau satelit

 
televizor
televizor

televizorAproximativ 90% din populatia Romaniei, adica cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensamantului din 2011) ar trebui sa poata receptiona gratuit 12 - 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 - 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016, au declarat pentru HotNews.ro oficialii SNR (Radiocom), operatorul care a castigat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra.

Publicitate

Pentru a receptiona programele este nevoie de o antena de receptie UHF (tip Yagi) precum si de un set top box DVB-T2/MPEG-4 cu un televizor adecvat sau de un televizor cu tunner DVB-T2/MPEG-4. Atat televizorul, cat si set top box-ul este recomandat sa aiba si modul CI+ pentru eventualele programe criptate.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care transmite in prezent programele TVR, si-a adjudecat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra, contra sumei de 1,02 milioane de euro, a anuntat marti, 11 iunie, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Din cele trei multiplexuri digitale castigate, unul este conditionat sa transmita "free to air" prin care populatia poate receptiona programe TV necriptate, fara plata unui abonament.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic. Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului international de la Geneva din anul 2006

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ion ion
    Pe Eutelsat 16, sunt 17 programe libere receptionate la data de 11/9/2015 iar terestru digital sunt doar 5 programe, receptionate la Ploiesti.
    Deci terestru digital nu sun 16 si mai avem o luna si jumate, deci????????
  • Sarma Dumitru Sarma Dumitru
    Io ma uit la programili de radio de pe TV ca sunt super si se misca o sigla pe tot ecranu la LCD.
    E super.
  • Sarma Dumitru Sarma Dumitru
    Pamfletu la putere.
  • Sarma Dumitru Sarma Dumitru
    Este cum ar fi sa fie sa ai totul in casa la televizor cu televiziune in el. Este super. Super. Beton.
    Varza.Spanac. Ghioraie matele in mine de pofta. Apa plata cu lamaie, spanac fiert cu snitzele. Asa va vreau domnilor de la TVR si TVH2O. Sa va prind pe plasma HD in casa pe televizor cu LED, super ce mai.
  • Sarma Dumitru Sarma Dumitru
    Este super. o sa ma uit la TVR.
  • banatan de pusta banatan de pusta
    Mda,dragut titlul,dar totusi unde este gratuitatea ?! Poate ca semnalul emis este partial gratuit. Ca sa receptionez acest semnal am nevoie de un receptor,care se pare ca trebuie sa-l cumpar,deci este putin pe bani aceasta "gratuit" nu-i asa?! Mare atentie cum formulati articolul. In Ungaria de exemplu, oferta mindigtv.hu,varianta cu programe gratuite,ajunge cu receptorul la valoarea de 150 ron fara antena. Necodate sint 3 canale HD si 5 canale SD. Sint incluse si 4 canale radio.
  • NewŞtiriRomânia | ADIO CLABU!
    […] SURSA:PAGINA DE MEDIA […]

Trimite un comentariu

sus