Skip to main content

Mâine încep rundele primare de licitaţie pentru multiplexurile de televiziune digitală

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

ANCOM va organiza mâine începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie participă RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.

În rundele primare fiecare ofertant depune o ofertă indicând numărul de multiplexuri pentru care doreşte să liciteze.

La încheierea fiecărei runde, se centralizează toate ofertele primite, iar dacă cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile în cel puţin o categorie, se organizează noi runde primare până când cererea nu mai depăşeşte oferta, se arată într-un comunicat al ANCOM.

În prima rundă primară preţul pentru fiecare multiplex va fi egal cu preţul de pornire în licitaţie, de 300.000 euro.

Preţul va creşte în următoarele runde cu un procent prestabilit – între 5% şi 20% – numai în cazul multiplexurilor pentru care cererea este mai mare decât oferta.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus