Skip to main content

Parlamentul din Ungaria a adoptat o supertaxă pe publicitate, criticată de mass-media

 
jurnalisti
jurnalisti

Sursa foto: animalnewyork.com
Sursa foto: animalnewyork.com

Publicitate

Parlamentul ungar a adoptat astăzi o nouă taxă pe publicitate, denunţată de mass-media ca fiind o tentativă a guvernului de a controla acest sector, scrie Agerpres, care citează AFP.

Planul, care prevede taxarea veniturilor din publicitate cu până la 40%, a fost aprobat cu 144 de voturi pentru şi 30 împotrivă, într-un parlament în care conservatorii premierului Viktor Orban deţin două treimi dintre mandate.

Săptămâna trecută, principalele posturi de televiziune şi staţii de radio şi-au întrerupt emisiunile timp de 15 minute, iar marile publicaţii şi site-uri şi-au lăsat albă prima pagină pentru a denunţa acest proiect, acuzat că împinge spre faliment numeroase instituţii media şi agenţii de publicitate.

Fapt rar întâlnit, mass-media considerate ca portavoce ale guvernului s-au alăturat contestaţiei.

Noua taxă se înscrie într-o serie de măsuri fiscale dure şi specifice care vizează sectoare economice deseori dominate de companii străine. De la venirea lui Orban la putere în 2010, această politică a fost deja aplicată în telecomunicaţii, distribuţie, energie şi sectorul bancar.

Liderul forte al Ungariei a adoptat de asemenea noi legi care au constrâns mass-media să se înregistreze la stat sau să producă subiecte 'echilibrate'. Potrivit majorităţii observatorilor, mass-media publice au fost puse sub tăcere.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus